Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Επιστροφή ΦΠΑ από πώληση αυτοκινήτων


1. Η άσκηση του δικαιώματος έκπτωσης περιγράφεται στο άρθρο 30 του ΦΠΑ. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την παράγραφο 1, ο υποκείμενος δικαιούται να εκπέσει, από το φόρο που αναλογεί στις ενεργούμενες από αυτόν πράξεις παράδοσης αγαθών, παροχής υπηρεσιών και ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών, το φόρο με τον οποίο έχουν επιβαρυνθεί η παράδοση αγαθών και η παροχή υπηρεσιών που έγιναν σε αυτόν και η εισαγωγή αγαθών, που πραγματοποιήθηκε από αυτόν, καθώς και το φόρο που οφείλεται για τις ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών που πραγματοποιήθηκαν από αυτόν. Η έκπτωση αυτή παρέχεται κατά το μέρος που τα αγαθά και οι υπηρεσίες χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση πράξεων που υπάγονται στο φόρο.

Περαιτέρω, στην παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου αναφέρονται οι περιπτώσεις για τις οποίες δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης. Σύμφωνα με την περίπτωση ε΄ , δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης για το ΦΠΑ «ε) αγοράς, εισαγωγής ή ενδοκοινοτικής απόκτησης επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης μέχρι εννέα (9) θέσεων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, σκαφών και αεροσκαφών ιδιωτικής χρήσης που προορίζονται για αναψυχή ή αθλητισμό, καθώς και οι δαπάνες καυσίμων, επισκευής, συντήρησης, μίσθωσης και κυκλοφορίας αυτών γενικά.

Η διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται για τα πιο πάνω μεταφορικά μέσα, εφόσον προορίζονται για πώληση, μίσθωση ή μεταφορά προσώπων με κόμιστρο». 


2. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 32 του ΦΠΑ, το πιστωτικό υπόλοιπο που προκύπτει σε μια φορολογική ή διαχειριστική περίοδο, μεταφέρεται για έκπτωση σε επόμενη φορολογική περίοδο μέσα στην περίοδο της τριετούς ή πενταετούς παραγραφής. Το μεταφερόμενο πιστωτικό υπόλοιπο προηγείται όσον αφορά το συμψηφισμό του με τον αντίστοιχο φόρο εκροών που προκύπτει στις τρεις ή πέντε επόμενες διαχειριστικές περιόδους. Δυνατότητα επιστροφής υφίσταται όταν ο συνολικός φόρος εκροών των επόμενων ετών είναι μικρότερος από το πιστωτικό υπόλοιπο και για το μέρος της διαφοράς μπορεί να ζητηθεί η επιστροφή του με αίτηση του φορολογουμένου η οποία θα ανακόψει το χρόνο της παραγραφής.



3. Με τις ΑΥΟ  > > > >ΠΟΛ. 1090/12 και  > > > >ΠΟΛ. 1067/13 καθιερώθηκε ιδιαίτερη διαδικασία επιστροφής του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ. Οι αιτήσεις επιστροφής επεξεργάζονται κεντρικά με βάση σύστημα ανάλυσης κινδύνου και αποστέλλονται κάθε μήνα στις Δ.Ο.Υ. αρχεία αιτήσεων οι οποίες θα πρέπει να διεκπεραιωθούν χωρίς έλεγχο και αιτήσεων για τις οποίες απαιτείται έλεγχος πριν την επιστροφή. Με τις εγκυκλίους  > > > >Δ14 1049953 ΕΞ 2013/20.3.2013 και  > > > >ΠΟΛ. 1082/13 , δόθηκαν σαφείς οδηγίες για την υλοποίηση της εν λόγω διαδικασίας με στόχο την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας και την απόδοση των οφειλόμενων ποσών στους δικαιούχους υποκείμενους στο φόρο, προσδιορίζοντας δεσμευτικές προθεσμίες για κάθε κατηγορία αιτήσεων επιστροφής.


Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΑΑΔΕ στις 13/3/2018 αναφέρει σχετικά ότι τέθηκε σε εφαρμογή νέα έκδοση υποβολής πιστωτικών δηλώσεων  ΦΠΑ , μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι μπορούν να αιτούνται αυτόματα  επιστροφή ΦΠΑ . Αφορά σε φορολογικές περιόδους από 01/03/2018 και εφεξής, εφόσον ο φορολογούμενος έχει προχωρήσει αθροιστικά στις παρακάτω ενέργειες:

1. Έχει συμπληρώσει τον κωδικό 503 (Αιτούμενο ποσό για  επιστροφή ).

2. Έχει επιλέξει τις αιτίες 1-5 του κωδικού 507.

3. Έχει συμπληρώσει τον Αριθμό λογαριασμού IBAN στη συγκεκριμένη δήλωση.

Αφορά στην αρχική ή και στην πρώτη τροποποιητική δήλωση της ίδιας φορολογικής περιόδου.

O φορολογούμενος θα ενημερώνεται με εισερχόμενο μήνυμα στο TAXISnet για τη δημιουργία του αιτήματος.

Η αίτηση επιστροφής μπορεί να αφορά είτε μεμονωμένη, είτε περισσότερες του ενός φορολογικές περιόδους, είτε το σύνολο του έτους.

Για φορολογικές περιόδους μέχρι 28/02/2018, τα αιτήματα θα συνεχίσουν να υποβάλλονται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ.

 
Με την εγκύκλιο ΠΟΛ 1082/2013, έχει διευκρινίσθηκε ότι, μπορούν να υποβάλλονται αιτήσεις επιστροφής για πιστωτικό υπόλοιπο που προκύπτει σε κάθε περιοδική δήλωση ΦΠΑανεξάρτητα από τις πράξεις βάσει των οποίων προκύπτει το πιστωτικό υπόλοιπο και ανεξάρτητα επίσης από το εάν το πιστωτικό υπόλοιπο έχει δημιουργηθεί στη φορολογική περίοδο για την οποία υποβάλλεται η αίτηση ή σε προηγούμενες φορολογικές περιόδους με την επιφύλαξη της παραγραφής τους. Για τις αιτήσεις που εκκρεμούν ανεξάρτητα εάν πρόκειται να επιστραφούν με ή χωρίς τη διενέργεια ελέγχου, δεν ελέγχεται επίσης η υπέρβαση του ορίου λόγω πραγματοποίησης συγκεκριμένων πράξεων, ούτε ο χρόνος κατά τον οποίο δημιουργήθηκε το πιστωτικό υπόλοιπο.



4. Με βάση τα παραπάνω, εφόσον πρόκειται για επιχείρηση αγοραπωλησίας αυτοκινήτων, σε τυχόν εξαγωγή αυτών που έχουν εφαρμογή οι απαλλακτικές διατάξεις του άρθρου 24 του ν.2859/2000, η επιχείρηση δύναται αν αιτηθεί επιστροφής του τυχόν πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ.

Σε σχέση με την πώληση οχημάτων που αποτέλεσαν πάγιο εφαρμογή έχουν οι διατάξεις του άρθρου 33 του ΦΠΑ, ενώ σημειώνεται ότι με την ΠΟΛ 1282/1992 διευκρινίσθηκε ότι, στην περίπτωση εξαγωγής ή ενδοκοινοτικής παράδοσης των επενδυτικών αγαθών, θεωρείται για τα υπόλοιπα έτη της πενταετίας που απομένουν ότι, αυτά χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά και μόνο σε φορολογητέες δραστηριότητες, δεδομένου ότι πρόκειται για απαλλασσόμενες πράξεις με δικαίωμα έκπτωσης. Συνεπώς και στην περίπτωση αυτή η επιχείρηση μπορεί να εξετάσει την επιστροφή του τυχόν πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ, σύμφωνα με όσα αναφέρονται παραπάνω.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου