Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Αποσβέσεις ακινητοποιήσεων υπο εκτέλεση

Στο θέμα διακρίνουμε δύο ερωτήματα :

• Το ένα ερώτημα είναι αν οι δαπάνες των μηχανικών για την έκδοση οικοδομικής άδειας (βιομηχανοστασίου), την επίβλεψη της ανέγερσης και ότι άλλο σχετικό, προσαυξάνουν το κόστος του βιομηχανοστασίου ή μπορεί να θεωρηθούν ως δαπάνες που εκπίπτουν στο φ. έτος που πραγματοποιήθηκαν, και,

• Το άλλο ερώτημα είναι αν, για τις φορ. αποσβέσεις μπορεί να θεωρηθεί τμηματική ολοκλήρωση ενός κτίσματος και να διενεργηθούν αποσβέσεις στο τμήμα του ακινήτου.



1 ο   ερώτημα : Τιμολόγια μηχανικών

α) Το κόστος κτήσης ενός ιδιοπαραγόμενου παγίου ορίζεται στο άρθρο 18 παρ. 2 του Ν.4308/2014 (με τις σχετικές διευκρινίσεις της Λογ. Οδηγίας και σχετικά και η >γνωμ. ΣΛΟΤ  1155/2015). Για να μην επεκταθούμε με την παράθεση όλων των διατάξεων, σε γενικές γραμμές το κόστος κτήσης ενός ιδιοπαραγόμενου παγίου, ενσώματου ή βιολογικού, περιλαμβάνει το σύνολο των δαπανών που απαιτούνται για να φθάσει το στοιχείο στην κατάσταση λειτουργίας για την οποία προορίζεται.

Ο προσδιορισμός του κόστους κτήσης ιδιοπαραγόμενου παγίου στα ΕΛΠ είναι και αυτός για την φ. εισοδήματος (λ.χ. στην ΠΟΛ.1073/2015 αναφέρεται ότι στο κόστος κτήσης  μπορεί να συμπεριλαμβάνονται και οι τόκοι δανείων σύμφωνα με τα οριζόμενα στα ΕΛΠ).

β) Στην αποφ. Σ.τ.Ε. 2525/1991 αναφέρεται ότι οι καταβαλλόμενες από τις επιχειρήσεις στους μηχανικούς αμοιβές για την εκπόνηση τεχνικής μελέτης και την έκδοση άδειας οικοδομής, εντάσσονται στο κόστος κατασκευής της οικοδομής και εκπίπτουν τμηματικά με τις ενεργούμενες κάθε έτος αποσβέσεις [σημείωση: εννοείται ότι δεν αφορά την περίπτωση οικοδομής- εμπορεύσιμου στοιχείου (επιχείρησης με δραστηριότητα ανέγερση και πώληση οικοδομών)].

γ) Με βάση τα ανωτέρω, η εκτίμησή μας είναι ότι η δαπάνη για την έκδοση άδειας οικοδομής, για την επίβλεψη της ανέγερσης και ότι άλλο σχετικό, αποτελεί κόστος της οικοδομής και δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δαπάνη που εκπίπτει στο έτος πραγματοποίησής της.



2 ο   ερώτημα : Τμηματική ολοκλήρωση (φ. αποσβέσεις)

α) Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 6 του άρθρου 24 ("Φορολογικές Αποσβέσεις") του Ν.4172/2013 «Η φορολογική απόσβεση ενός πάγιου περιουσιακού στοιχείου αρχίζει από τον επόμενο μήνα εντός του οποίου χρησιμοποιείται ή τίθεται σε υπηρεσία από τον φορολογούμενο […]».

β) Η τμηματική ολοκλήρωση μιας οικοδομής (και η χρήση του ολοκληρωμένου τμήματος) είναι ένα πραγματικό θέμα (λ.χ. μπορεί σε κτίσμα δυο ορόφων να ολοκληρωθεί ο α' όροφος, να χρησιμοποιείται ως αποθήκη ή ότι άλλο, και ο β' όροφος να ολοκληρωθεί μετά από ένα χρόνο).

Για την περίπτωση αυτή δεν είναι γνωστή κάποια αναφορά για το φορολογικό χειρισμό από την διοίκηση. Συνεπώς θα πρέπει επί του πραγματικού (εφόσον τμήμα έχει ολοκληρωθεί και ήδη χρησιμοποιείται στην άσκηση δραστηριότητας) να ζητηθεί οδηγία- διευκρίνιση από την φορ. διοίκηση. Γεγονός είναι ότι μια τέτοια περίπτωση είναι ιδιαίτερα δύσκολή, λ.χ. πως θα προσδιοριστεί το κόστος του ολοκληρωμένου τμήματος όταν συνήθως οι δαπάνες είναι στο σύνολο του οικοδομήματος, όπως η δαπάνη του μηχανικού που αναφέρθηκε παραπάνω.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου