Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Επίδομα Μητρότητας | Μη Μισθωτών

Α) Η ασφαλισμένη μη μισθωτή του ΕΦΚΑ (τ. ΟΑΕΕ) θα πρέπει να υποβάλει τη σχετική αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά εντός ενός (1) έτους από την ημερομηνία τοκετού στο τοπικό υποκατάστημα ΕΦΚΑ Μη Μισθωτών, όπου ανήκει.

Β) Η ασφαλισμένη μη μισθωτή του ΕΦΚΑ (τ. ΕΤΑΑ) θα πρέπει εντός έξι (6) μηνών από την ημερομηνία τοκετού να υποβάλει την σχετική αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στον ΕΦΚΑ Μη Μισθωτών, όπου ανήκει. 

Γ) Η ασφαλισμένη μη μισθωτή του ΕΦΚΑ (τ. ΟΓΑ) θα πρέπει να υποβάλει τη σχετικά αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά εντός πενταετίας από την ημερομηνία τοκετού. 

Δεν μπορεί να προβεί σε καμία ενέργεια, θα καταθέσει το αίτημα και θα περιμένει την απορριπτική απόφαση, βάσει της οποίας θα καταθέσει ένσταση, η οποία εξετάζεται από ειδική επιτροπή.

Α) Για τις μη μισθωτές του ΕΦΚΑ (τ. ΟΑΕΕ), σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 2 του ν. 4097/2012 (Α΄235) και της ΑΡ. ΥΑ 40035/41931/1653/2015 (ΦΕΚ Β΄192/2015), χορηγείται επίδομα μητρότητας, το οποίο επιτρέπει την προσωρινή διακοπή του επαγγέλματός τους, λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 14 εβδομάδων. Το ανωτέρω επίδομα χορηγείται και στις κυοφόρους αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, τις τεκμαιρόμενες αυτοαπασχολούμενες μητέρες του άρθρου 1464 του Αστικού Κώδικα και στις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες που υιοθετούν τέκνο ηλικίας έως δυο ετών. Σύμφωνα δε με την ανωτέρω ΥΑ, καθορίζεται ότι οι αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, άμεσα ασφαλισμένες του πρώην ΟΑΕΕ, δικαιούνται λόγω κυοφορίας και λοχείας, μηνιαίο επίδομα μητρότητας, ύψους εκατόν πενήντα (150) ευρώ και για χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μηνών. 

Β) Για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, άμεσα ασφαλισμένες του πρώην ΕΤΑΑ, οι οποίες ασκούν αποκλειστικά ελεύθερο επάγγελμα, δικαιούνται λόγω κυοφορίας και λοχείας, επίδομα μητρότητας, ύψους διακοσίων (200) ευρώ μηνιαίως και για χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μηνών. 

Γ) Για τις ασφαλισμένες του πρώην ΟΓΑ, σύμφωνα με την αρ. Φ40034/ οικ.1641/105/2004 κοινή υπουργική απόφαση, χορηγείται επίδομα κυοφορίας και λοχείας το οποίο υπολογίζεται μέχρι του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας του άρθρου 4 του ν. 2458/1997, όπως ισχύει κάθε φορά, ποσό 436,68 ευρώ. Σε περίπτωση δε διδύμων ή τριδύμων, το επίδομα αυτό αυξάνεται κατά 50% για κάθε παιδί πέραν του ενός, εφόσον αυτά βρίσκονται στη ζωή κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. 

Α) Για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες άμεσα ασφαλισμένες στον πρώην ΟΑΕΕ, απαραίτητες προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος αυτού είναι η ύπαρξη ταμειακής ενημερότητας και ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές ασθένειας κατά την ημερομηνία του τοκετού, καθώς και να μην δικαιούται η αιτούσα επίδομα μητρότητας από άλλο ασφαλιστικό οργανισμό. 

Β) Για τις άμεσα ασφαλισμένες του πρώην ΕΤΑΑ, απαραίτητες προϋποθέσεις για την χορήγηση του επιδόματος είναι η ύπαρξη ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές ασθένειας σε είδος, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η άσκηση αποκλειστικά ελεύθερου επαγγέλματος καθώς και να μην δικαιούται η αιτούσα επίδομα μητρότητας από άλλο ασφαλιστικό οργανισμό.

Γ) Στις αυτοαπασχολούμενες εργαζόμενες γυναίκες σύμφωνα με το άρθρο 44 του ν.4488/17 (ΦΕΚ 137 Α7 /13/9/17) περιλαμβάνονται ρυθμίσεις σχετικά με την παρένθετη μητρότητα. Οι αυτοαπασχολούμενες εργαζόμενες μητέρες δικαιούνται προσωρινή διακοπή του επαγγέλματός τους λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας για χρονικό διάστημα  14 εβδομάδων. Για την απόδοση του παραπάνω επιδόματος απαιτείται επιπλέον η προσκόμιση της δικαστικής άδειας παρένθετης μητρότητας και η ληξιαρχική πράξη γέννησης του τέκνου. Στην περίπτωση υιοθεσίας απαιτείται η προσκόμιση της τελεσίδικης δικαστικής πράξης υιοθεσίας και το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Περισσότερες πληροφορίες στην εγκύκλιο του ΕΦΚΑ 5/29/1/2018.

Α) Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τον τ. ΟΑΕΕ είναι: 
  1. Αίτηση της ασφαλισμένης 
  2. Ληξιαρχική πράξη γέννησης
  3. Αντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου τραπεζικού λογαριασμού με πρώτο το όνομα της δικαιούχου, όπου αναγρ7άφεται ευκρινές το IBAN
  4. Υπεύθυνη δήλωσή ότι δεν έχει πάρει το επίδομα από άλλο ασφαλιστικό Ταμείο 
  5. Η υποβολή της αίτησης για την χορήγηση του επιδόματος υποβάλλεται εντός έτους από την ημερομηνία τοκετού

Β) Για το τ. ΕΤΑΑ είναι :
  1. Αίτηση της ασφαλισμένης 
  2. Ληξιαρχική πράξη γέννησης
  3. Αντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου τραπεζικού λογαριασμού με πρώτο το όνομα της δικαιούχου, όπου αναγράφεται ευκρινές το IBAN
  4. Υπεύθυνη δήλωσή ότι δεν έχει πάρει το επίδομα από άλλο ασφαλιστικό Ταμείο
  5. Υποβολή της αίτησης εντός 6 μηνών 
  6. Υποβολή υπεύθυνης δήλωσης ότι ασκεί ελεύθερο επάγγελμα

Γ) Για τον τ. ΟΓΑ τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι:
  1. Αίτηση της ασφαλισμένης
  2. Ληξιαρχική πράξη γέννησης
  3. Αντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου τραπεζικού λογαριασμού με πρώτο το όνομα της δικαιούχου, όπου αναγράφεται ευκρινές το IBAN
  4. Υπεύθυνη δήλωσή ότι δεν έχει πάρει το επίδομα από άλλο ασφαλιστικό Ταμείο
  5. Στην περίπτωση που η αιτούσα είναι υπήκοος κράτους μέλους της ΕΕ θα πρέπει να υποβάλλει φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης εγγραφής πολίτη της ΕΕ ή δελτίο μόνιμης διαμονής 
  6. Σε περίπτωση που η αιτούσα είναι υπήκοος τρίτης χώρας θα πρέπει να υποβάλει φωτοαντίγραφο της άδειας διαμονής σε ισχύ κατά την ημερομηνία τοκετού
  7. Βεβαίωση ανταποκριτή του ΟΓΑ από την οποία να προκύπτει ότι η αιτούσα δικαιούται περίθαλψης κατά το χρονικό διάστημα τοκετού, η βεβαίωση αυτή να είναι ενσωματωμένη στο έντυπο της αίτησης
  8. Η αίτηση υποβάλλεται εντός πενταετίας από την ημερομηνία τοκετού
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μπορεί να τα υποβάλει εκπρόσωπος της ασφαλισμένης κατόπιν εξουσιοδότησής της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου