Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Επιμερισμός εξόδων συστέγασης

Σε όλες τις περιπτώσεις της συστέγασης ανακύπτει γενικά το θέμα του επιμερισμού των δαπανών που είναι κοινές (το ηλεκτρικό, τα κοινόχρηστα του κτιρίου και ότι άλλο).

1. Σε μια περίπτωση στο μισθωτήριο μεταξύ του (αρχικού) εκμισθωτή και των συστεγαζόμενων επιχειρήσεων μπορεί να υπάρχει ο όρος ότι οι δαπάνες του ηλεκτρικού, των κοινοχρήστων κ.λπ. μερίζονται μεταξύ των μισθωτών (50%- 50%) ή μπορεί να υπάρχει όρος ότι για την δαπάνη του ηλεκτρικού θα υπάρχει εσωτερικός μετρητής κ.λπ.

Ο πρωτότυπος λογαριασμός της ΔΕΗ θα μένει στο αρχείο της μιας επιχείρησης, για δε το αρχείο της δεύτερης χρειάζεται φωτοτυπία. Οι οντότητες θα πρέπει να συντάσσουν έγγραφο (λογιστικό σημείωμα) που θα επισυνάπτεται στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Στο λογιστικό σημείωμα θα σημειώνονται τα στοιχεία του μετρητή, τυχόν εσωτερικού μετρητή, και θα γίνεται κατανομή της δαπάνης στις δύο οντότητες. Και οι δύο οντότητες θα πρέπει να εξοφλούν το αναλογούν κόστος τους (όπως έχει επιμεριστεί σε κάθε μία) με τραπεζικό μέσο.

2. Η περίπτωση του ερωτήματος είναι συστέγαση με υπεκμίσθωση και από τα παρατιθέμενα στο ερώτημα μπορεί να ειπωθεί η επιχείρηση Α' δεν μισθώνει (στις Β' και Γ') μόνο συγκεκριμένο χώρο αλλά πρόκειται για μια συνολική παροχή (χώρος με δαπάνη ηλεκτρικού, τηλεφωνίας, καθαριότητας, φύλαξης και ότι άλλο). Εκτιμούμε ότι ως συνολική παροχή είναι πράξη υπαγόμενη σε ΦΠΑ (και θα πρέπει να εκδίδεται τιμολόγιο με ΦΠΑ για το αντίτιμο της συνολικής παροχής).

1 ο  θέμα

Μεταξύ των εταιρειών θα συνταχθεί μισθωτήριο συμφωνητικό στο οποίο θα περιέχονται αναλυτικά οι όροι της συμφωνίας : ο χώρος, η διάρκεια της μίσθωσης, ότι η δαπάνη ηλεκτρικού, καθαριότητας, κοινοχρήστων κ.λπ. βαρύνει και καταβάλλεται από την εταιρεία Α', το τίμημα, ότι επιβάλλεται ΦΠΑ επί του τιμήματος, και ότι άλλο κρίνεται αναγκαίο επί του πραγματικού.

Στο taxis θα υποβληθεί η «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας», και στις σημειώσεις μπορεί να συμπληρωθεί οτιδήποτε κρίνεται σκόπιμο, λ.χ. ότι το μηνιαίο μίσθωμα ορίζεται σε ….€ πλέον ΦΠΑ 24%.  

Η εταιρεία Α' θα πρέπει να εκδίδει προς τις εταιρείες Β' και Γ' τιμολόγιο με ΦΠΑ (σημ.:  σύμφωνα με την παρ.  1 του άρθρου 8 του Ν.4308/2014 : «Τιμολόγιο είναι το στοιχείο που εκδίδεται από την υποκείμενη σε αυτόν το νόμο οντότητα για κάθε πώληση αγαθών και παροχή υπηρεσιών, εντός της χώρας ή άλλης χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή προς άλλη χώρα, καθώς και σε κάθε περίπτωση συναλλαγής που υπόκειται σε ΦΠΑ, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας»).

2 ο  θέμα

Σύμφωνα με το άρθρο 50 του Ν.4172/2013 αναφέρεται ότι «Νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες όταν πραγματοποιούν συναλλαγές, μία ή περισσότερες, διεθνείς ή και εγχώριες, με συνδεδεμένα πρόσωπα κατά την έννοια του άρθρου 2 του Κ.Φ.Ε. με οικονομικούς ή εμπορικούς όρους διαφορετικούς από εκείνους που θα ίσχυαν μεταξύ μη συνδεδεμένων προσώπων (ανεξάρτητων επιχειρήσεων) ή μεταξύ συνδεδεμένων προσώπων και τρίτων, οποιαδήποτε κέρδη τα οποία χωρίς τους όρους αυτούς θα είχαν πραγματοποιηθεί από το νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, αλλά τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω των διαφορετικών όρων (αρχή των ίσων αποστάσεων) περιλαμβάνονται στα κέρδη του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας μόνον στο βαθμό που δεν μειώνουν το ποσό του καταβλητέου φόρου.»

 Σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν. 4172/2013 ορίζεται ότι:

«Για τους σκοπούς του παρόντος νοούνται ως:… ζ) «συνδεδεμένο πρόσωπο»: κάθε πρόσωπο, το οποίο συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα στη διοίκησητον έλεγχο ή το κεφάλαιο άλλου προσώπου, το οποίο είναι συγγενικό πρόσωπο ή με το οποίο συνδέεται. Ειδικότερα, τα ακόλουθα πρόσωπα θεωρούνται συνδεδεμένα πρόσωπα:

αα) κάθε πρόσωπο που κατέχει άμεσα ή έμμεσα μετοχές, μερίδια ή συμμετοχή στο κεφάλαιο τουλάχιστον τριάντα τρία τοις εκατό (33%), βάσει αξίας ή αριθμού, ή δικαιώματα σε κέρδη ή δικαιώματα ψήφου,

ββ) δύο ή περισσότερα πρόσωπα, εάν κάποιο πρόσωπο κατέχει άμεσα ή έμμεσα μετοχές, μερίδια δικαιώματα ψήφου ή συμμετοχής στο κεφάλαιο τουλάχιστον τριάντα τρία τοις εκατό (33%), βάσει αξίας ή αριθμού, ή δικαιώματα σε κέρδη ή δικαιώματα ψήφου,

γγ) κάθε πρόσωπο με το οποίο υπάρχει σχέση άμεσης ή έμμεσης ουσιώδους διοικητικής εξάρτησης ή ελέγχου ή ασκεί καθοριστική επιρροή ή έχει τη δυνατότητα άσκησης καθοριστικής επιρροής άλλου προσώπου ή σε περίπτωση που και τα δύο πρόσωπα έχουν σχέση άμεσης ή έμμεσης ουσιώδους διοικητικής εξάρτησης ή ελέγχου ή δυνατότητα άσκησης καθοριστικής επιρροής από τρίτο πρόσωπο.»

 Σύμφωνα με το άρθρο 21 του Ν. 4174/2013 ορίζεται ότι:

«1. Για τις μεταξύ τους συναλλαγές που εμπίπτουν στο άρθρο 50 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 4172/2013), καθώς και τη μεταξύ τους μεταφορά λειτουργιών του άρθρου 51 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, τα συνδεδεμένα πρόσωπα κατά την έννοια της περίπτωσης ζ΄ του άρθρου 2 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, υποχρεούνται να τηρούν Φάκελο Τεκμηρίωσης. Φάκελο Τεκμηρίωσης υποχρεούνται να τηρούν και οι μόνιμες εγκαταστάσεις αλλοδαπών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, για τις παραπάνω συναλλαγές τους με το κεντρικό ή με τα συνδεδεμένα πρόσωπα του κεντρικού τους στην αλλοδαπή, καθώς και τα ημεδαπά νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες για τις παραπάνω συναλλαγές τους με μόνιμες εγκαταστάσεις που διατηρούν στην αλλοδαπή.

2. Οι υπόχρεοι της παραγράφου 1 απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης Φακέλου Τεκμηρίωσης, εφόσον:

α) οι παραπάνω συναλλαγές ή μεταφορά λειτουργιών ανέρχονται μέχρι εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ ανά φορολογικό έτος και αθροιστικώς, όταν ο κύκλος εργασιών του υπόχρεου δεν υπερβαίνει τα πέντε (5) εκατομμύρια ευρώ ανά φορολογικό έτος, ή

β) οι παραπάνω συναλλαγές ή μεταφορά λειτουργιών ανέρχονται μέχρι διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ ανά φορολογικό έτος και αθροιστικώς, όταν ο κύκλος εργασιών του υπόχρεου υπερβαίνει τα πέντε (5) εκατομμύρια ευρώ ανά φορολογικό έτος.»

Τέλος, εκδόθηκε από το Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ. το με αριθμό 10025/23.4.2015 έγγραφο με θέμα «Περί του χαρακτηρισμού των επιχειρήσεων ως συνδεδεμένων, λόγω ύπαρξης σχέσεων ουσιώδους οικονομικής εξάρτησης», ατομική απάντηση σε ερώτημα επιχείρησης, μεταξύ των οποίων αναφέρει και ότι: «σας καλούμε να λάβετε υπ’ όψη σας ότι αφενός, η εξακρίβωση των πραγματικών περιστατικών ανήκει στην αρμοδιότητα των εντελλομένων ελεγκτών για τη διενέργεια του πλήρους ή του μερικού επιτόπιου φορολογικού ελέγχου στις υπό μελέτη επιχειρήσεις και αφετέρου, το σύνολο των προεκτεθέντων τελούν υπό την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 4 του άρθρου 9 του Ν. 4174/2013 (Κ.Φ.Δ.).».

Συνεπώς, υφίσταται υποχρέωση τήρησης φακέλου τεκμηρίωσης συναλλαγών, εφόσον οι συναλλαγές των συνδεδεμένων επιχειρήσεων υπερβαίνουν τα ανωτέρω αναφερόμενα ποσά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου