Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Voucher Τουρισμού, ένα εργαλείο για εργοδότες και εργαζομένους με μεγάλο ενδιαφέρον


Του Βασίλη Πρασσά, Συμβούλου Εργασιακών Θεμάτων της Epsilon Net

Η τρέχουσα περίοδος είναι μια από τις πιο δύσκολες για τις επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται αφενός να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις που έχουν φέρει τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας και αφετέρου να στηρίξουν τη δραστηριότητα και τους εργαζόμενούς τους. Γι’ αυτό τον λόγο και προσπαθούν να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες που προσφέρει το κράτος, διατηρώντας την αφοσίωσή τους σε υψηλά επίπεδα. Είναι ωστόσο εξαιρετικά κρίσιμη η περίοδος και για τις τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες είναι από τις πλέον πληττόμενες της κρίσης.
Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση επιδιώκει να στηρίξει τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στον κλάδο του τουρισμού. Από τη μία πλευρά, έχει λάβει πρωτοβουλίες ενίσχυσης της ρευστότητας. Από την άλλη, έχει επιδιώξει να προσφέρει κίνητρα στις εταιρείες, προκειμένου και να διατηρήσουν το εργατικό δυναμικό τους και να του προσφέρουν επιπλέον παροχές, διοχετεύοντας άμεσα τα ποσά που θα επενδυθούν σε κλάδους που το έχουν πραγματικά ανάγκη.
Επίδομα Ειδικού Σκοπού για επαναπροσλήψεις, Πρόγραμμα Συνεργασία, επιδότηση εισφορών είναι τα σημαντικότερα εργαλεία για τα ξενοδοχεία και τους εργαζόμενους αυτών. Βέβαια το σημαντικότερο εργαλείο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη παρά τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Και αναφέρομαι στην κάλυψη από το κράτος του συνόλου των εργοδοτικών εισφορών όλων αυτών των εργαζομένων.

To νέο «εργαλείο»
Μέσα σ’ όλα αυτά, παρά τις αρχικές «πιέσεις» και ευλογίες, το ενδεχόμενο χαμηλής επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων είναι το πιο πιθανό σενάριο. Στα πλαίσια αυτά, ανακοινώθηκε την προηγούμενο εβδομάδα ένα νέο «εργαλείο», μια νέα επιπλέον παροχή η οποία έχει άμεση απήχηση στους Έλληνες εργαζόμενους και έμμεση σε όλα τα ξενοδοχεία που συνεχίζουν και λειτουργούν. Και αναφέρομαι στο voucher τουρισμού.
Το τελευταίο σκέλος έχει τη δική του σημασία, καθώς η ενίσχυση της καταναλωτικής ισχύος των εργαζομένων έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία, τόσο γιατί κινεί την αγορά άμεσα, όσο και γιατί βοηθά στην αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Το voucher τουρισμού είναι ενδεχομένως, ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα παραδείγματα της προσπάθειας για την παροχή κινήτρων -την τρέχουσα περίοδο. Είναι στην ουσία, ετήσια παροχή διακοπών (300 ευρώ ανά εργαζόμενο) μέσω διατακτικών εσωτερικού τουρισμού και έχει ως στόχο να στηρίξει τον εσωτερικό τουρισμό, που έχει πληγεί σοβαρά λόγω του COVID-19. Η σχετική κυβερνητική ρύθμιση για εταιρικό «holiday voucher» αναμένεται από την αγορά, με την ιδιωτική πρωτοβουλία να είναι έτοιμη να την υποδεχθεί και να την αναπτύξει ακόμη περισσότερο. Στα σημαντικότερα πλεονεκτήματα αυτής της απόφασης είναι πως η παροχή δεν θα επιβαρύνεται με εργοδοτικές εισφορές, απαλλάσσεται από τη φορολογία εισοδήματος των εργαζομένων, και οι διατακτικές εσωτερικού τουρισμού θα εντάσσονται στις εκπιπτόμενες δαπάνες των επιχειρήσεων.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία βέβαια για να έχει θετικό αντίκτυπο, θα πρέπει να βρει ανταπόκριση από τις κοινές επιχειρήσεις οι οποίες – εν μέσω πανδημίας – θα πρέπει να βρουν τον «τρόπο» να επιβραβεύσουν το προσωπικό τους με μια τέτοια παροχή. Από καθαρή πρακτική πλευρά, αν βρεθεί αυτός ο τρόπος, θα αποφέρει σημαντική μείωση κόστους στον εργοδότη και σημαντικότερη ωφέλεια στον εργαζόμενο

Παράδειγμα:

Έστω σήμερα ο εργοδότης χορηγεί bonus σε έναν εργαζόμενο αξίας 300€. Το κόστος εργοδότη με την προσαύξηση των εργοδοτικών εισφορών φτάνει στα 375€ ενώ το καθαρό έσοδο του εργαζόμενου είναι: 300€ - 45€ εισφορές εργαζομένου – 60€ περίπου ως φόρος = 195€ καθαρές αποδοχές. Άρα κάτι το οποίο θα κόστιζε στον εργοδότη 375€, θα έφτανε στα χέρια του εργαζομένου περίπου στο 50% του.
Αν αυτό το ποσό χορηγηθεί ως voucher τουρισμού, τότε το συνολικό κόστος του εργοδότη θα είναι ακριβώς το ίδιο με το καθαρό πληρωτέο του εργαζομένου, δηλαδή θα είναι 300€. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι ο εργοδότης θα έχει ωφέλεια 25% και ο εργαζόμενος 50%!

Η γνώμη των ειδικών
Χωρίς να είμαι ο πλέον ειδικός, ζήτησα την άποψη ενός στελέχους της πλέον καταξιωμένης εταιρείας που ασχολείται στην χώρα μας με διατακτικές. Έτσι η κ. Καραμήτσα, Sales Director της Edenred, μου ανέφερε:
«Αυτή ακριβώς είναι η στιγμή που πρέπει να αναλάβουν ρόλο και οι ίδιες οι επιχειρήσεις, προκειμένου να συνεισφέρουν με το δικό τους τρόπο στη στήριξη του κλάδου του τουρισμού και, κατ’ επέκταση, της Ελληνικής οικονομίας. Η Edenred, με την ευελιξία, την τεχνολογία, την ταχύτητα και την τεχνογνωσία που διαθέτει, στοχεύει στο να προσθέτει στις κρατικές παροχές των διατακτικών εσωτερικού τουρισμού, επιπλεόν αξία, μέσα από σύγχρονα προϊόντα και στρατηγικές συνεργασίες. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις, οι οποίες θέλουν να προσφέρουν επιπλέον παροχές στο προσωπικό τους, αναζητούν τις λύσεις που θα επιτρέψουν στους εργαζόμενους να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτές και να τις αξιοποιήσουν στο μέγιστο. Ένα «εργαλείο» που δημιουργήθηκε ακριβώς για αυτή την περίσταση, είναι η νέα κάρτα MyBenefits που παρουσίασε πρόσφατα στην Ελληνική αγορά η Edenred. Μία ονομαστική, επαναφορτιζόμενη κάρτα που μπορούν να παρέχουν οι επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους, κι εκείνοι με τη σειρά τους μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις με POS στην Ελλάδα (τουριστικά καταλύματα, τουριστικά πρακτορεία, ακτοπλοϊκά εισιτήρια κ.ά.), ενισχύοντας την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων τους – έως 300€/έτος. Παράλληλα συνεισφέρουν στην ταχύτερη επανεκκίνηση της οικονομίας, ιδίως σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι αυτός του τουρισμού. Κλείνοντας θα ήθελα να σας μεταφέρω το μήνυμα ότι υπάρχει ήδη πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την χρήση των διατακτικών τουρισμού, καθώς είναι προφανές ότι όλοι βγαίνουν κερδισμένοι. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν τον ακόλουθο δεσμό:

 https://www.edenred.gr/el-GR/Special-Pages/mybenefits/eforologia/»

Πηγή: e-forologia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου