Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Υποβολή ΦΜΥ

1.
 Στις Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις παρακρατούμενων και προκαταβλητέων φόρων (Eνημέρωση 19-03-2020) αναφέρεται:

«Τι ενέργειες πρέπει να γίνουν σε περίπτωση απουσίας του έμμισθου προσωπικού καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα;

Σε περίπτωση που για κάποιο μήνα, ενώ απασχολείται έμμισθο προσωπικό, δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής ακαθάριστων αποδοχών και παρακράτησης φόρου, λόγω απουσίας του προσωπικού (π.χ. εξαιτίας ασθένειας ή λοχείας), θα πρέπει να υποβληθεί μηδενική προσωρινή δήλωση Φ.Μ.Υ., με μόνη ένδειξη το πεδίο «προσωρινή απουσία προσωπικού».

Παράδειγμα :

Έστω ότι επιχείρηση απασχολεί δυο άτομα το 20xx. Στις 09/05/20xx η μια υπάλληλος φεύγει με εξάμηνη άδεια λοχείας και στις 03/06/20xx η άλλη υπάλληλος φεύγει με τρίμηνη αναρρωτική άδεια άνευ αποδοχών (και έστω ότι για τον μήνα Ιούνιο προκύπτει μηδενικό ποσό παρακρατούμενου φόρου από μισθωτές υπηρεσίες). Στη συνέχεια στις 04/09/20xx η υπάλληλος με την αναρρωτική άδεια επιστρέφει στην εργασία της.

Στο παράδειγμα μας η επιχείρηση θα πρέπει να κάνει τις ακόλουθες δηλώσεις:

-           Δήλωση Μαΐου με τα ποσά των ακαθαρίστων αμοιβών και του παρακρατούμενου φόρου (χωρίς καμιά άλλη ένδειξη)

-           Δήλωση Ιουνίου με το ποσό των ακαθαρίστων αμοιβών και μηδενικό φόρο

-          Δήλωση Ιουλίου με μηδενικά ποσά και μοναδική ένδειξη «προσωρινή απουσία προσωπικού»

-          Δήλωση Αυγούστου με μηδενικά ποσά και μοναδική ένδειξη «προσωρινή απουσία προσωπικού»

-          Δήλωση Σεπτεμβρίου με τα ποσά των ακαθαρίστων αμοιβών και του παρακρατούμενου φόρου (χωρίς καμιά άλλη ένδειξη)».

 

2. Όσον αφορά την αναστολή συμβάσεων εργασίας ως μέτρο αντιμετώπισης του κορωνοιου, δεν έχουν δοθεί οδηγίες σχετικά με τον τρόπο υποβολής της δήλωσης ΦΜΥ. Με την επιφύλαξη οδηγιών που πιθανώς να ορίζουν διαφορετική αντιμετώπιση, εκτιμούμε ότι τα παραπάνω θα έχουν εφαρμογή και στην περίπτωση που αναφέρεστε.

Συγκεκριμένα, για τον μήνα Απρίλιο, εφόσον οι εργαζόμενοι δεν ήταν σε αναστολή εργασίας, η δήλωση θα υποβληθεί με τα ποσά των ακαθαρίστων αμοιβών και του παρακρατούμενου φόρου (χωρίς καμιά άλλη ένδειξη). Για τον μήνα Μάιο, εφόσον όλοι οι εργαζόμενοι ήταν σε αναστολή εργασίας, θα υποβληθεί δήλωση με μηδενικά ποσά και μοναδική ένδειξη «προσωρινή απουσία προσωπικού».

 

Σημειώνουμε ότι στη σχετική εφαρμογη του taxisnet η υποβολή δήλωσης χωρις αποδοχές και φόρο γίνεται με κενό αρχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου