Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Χορηγία σε φιλανθρωπικό πολιτιστικό σωματείο


Με την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1283/1995, κοινοποιήθηκε η υπ΄ αριθ. 531/1995 γνωμοδότηση του Ν.Σ του Κράτους, η οποία έγινε δεκτή από τον Υπουργό των Οικονομικών, στην οποία αναφέρεται ότι η χορηγία που γίνεται για ορισμένο έργο θεωρείται δωρεά- οικονομική παροχή χωρίς αντάλλαγμα- εφόσον μεταξύ του παρέχοντας τη χορηγία και εκείνου προς τον οποίο η παροχή δεν συμφωνείται ή δεν υποκρύπτεται υποχρέωση αντιπαροχής.

Σε περίπτωση αντιπαροχής (π.χ. διαφήμισης και προβολής) θα πρέπει να ερευνάται, εάν υφίσταται εν όλω ή εν μέρει επαχθής δικαιοπραξία αναλόγως προς την αξία της αντιπαροχής. Κατά συνέπεια, όταν παρέχονται υπηρεσίες διαφήμισης και προβολής, ο λήπτης της χορηγίας, καθίσταται υποκείμενος στο φόρο, ανεξάρτητα του χαρακτήρα του λήπτη (αθλητικό σωματείο, σύλλογος κ.λπ.). Σε αυτή την περίπτωση εκδίδεται Τ.Π.Υ από το αθλητικό σωματείο και καθίσταται υποκείμενος στο φόρο κατά την έννοια της περίπτωσης α΄ της παρ. 1 του άρθρου 3 του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1044/10.2.2015 εγκύκλιο διαταγή με θέμα την κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 44, 45 και 46 του νέου Κ.Φ.Ε. (N . 4172/2013), σχετικά με τις αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, ορίζεται ότι:

«1. Με τις διατάξεις του άρθρου 45 του N. 4172/2013 ορίζονται τα πρόσωπα που υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων. Συγκεκριμένα, στον ως άνω φόρο υπόκεινται:

γ) τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που συστάθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή και στα οποία περιλαμβάνονται και τα κάθε είδους σωματεία και ιδρύματα, με εξαίρεση μόνο τα κάθε είδους έσοδα που πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού τους, τα οποία δεν αποτελούν αντικείμενο φόρου,

Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι: «Τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων  με εξαίρεση  τα κάθε είδους έσοδα που πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού τους , τα οποία δεν αποτελούν αντικείμενο επιβολής φόρου εισοδήματος. Ενδεικτικά αναφέρονται περιπτώσεις τέτοιων εσόδων, όπως οι εισφορές (συνδρομές) και τα δικαιώματα εγγραφής των μελών τους, τα έσοδα από εράνους, κρατικές επιχορηγήσεις, χορηγίες ιδιωτών ή επιχειρήσεων, δωρεές τρίτωνλαχειοφόρους κληρώσεις, από διαφημίσεις που καταχωρούνται σε περιοδικά που εκδίδονται και διανέμονται μόνο στα μέλη τους δωρεάν, καθώς και τα έσοδα από τη διάθεση φυλλαδίων και λοιπών εντύπων πνευματικού περιεχομένου των Ιερών Μονών (σχετική η Γνμδ ΝΣΚ 389/2000).

Αντίθετα, τα έσοδα που αποκτούν τα πιο πάνω πρόσωπα από δραστηριότητα η οποία δεν συνιστά άσκηση της μη κερδοσκοπικής αποστολής τους αποτελούν αντικείμενο φορολογίας, έστω και αν διατίθενται για την εκπλήρωση του μη κερδοσκοπικού σκοπού τους, δεδομένου ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. γ΄ του άρθρου 45 του N. 4172/2013, μόνο τα έσοδα που πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού τους δεν αποτελούν αντικείμενο φορολογίας (σχετ. η αριθ. 383/1973 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους). Έσοδα που αποτελούν αντικείμενο φορολογίας, πέραν αυτών που προέρχονται από κεφάλαιο (τόκοι, εισόδημα από ακίνητη περιουσία, κ.λπ.) και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, είναι για παράδειγμα και οι συνδρομές από τρίτους - μη μέλη, τα έσοδα από την έκδοση και πώληση περιοδικών, βιβλίων, εντύπων, κ.λπ. σε τρίτους - μη μέλη των πιο πάνω προσώπων καθώς και από τις διαφημίσεις που καταχωρούνται σε αυτά, τα έσοδα από τις διαφημίσεις σε φανέλες αθλητικών σωματείων, τα έσοδα (δίδακτρα) από λειτουργία ιδιωτικών σχολείων, εργαστηρίων, κ.λπ., τα έσοδα από την πώληση εικόνων, από την εκμετάλλευση ξενώνων και ραδιοφωνικών σταθμών από τις Ιερές Μονές, κ.λπ.

Επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση η διαπίστωση της πραγματοποίησης εσόδων κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού των πιο πάνω προσώπων ανάγεται, ως θέμα πραγματικό, στην ελεγκτική αρμοδιότητα της φορολογικής αρχής, η οποία κρίνει επί του τεταγμένου σκοπού τους και για τον τρόπο κτήσης και διάθεσης των εσόδων τους

Σύμφωνα με τα ανωτέρω και τα ερωτήματά σας, θεωρούμε ότι:

1. Η χορηγία αφορά την χορηγούσα εταιρεία προς το Ν.Π.Μ.Κ.Χ. (σωματείο) και όχι τον αθλητή. Συνεπώς, έχουμε την άποψη ότι με αυτό το πρίσμα θα πρέπει να δείτε την χορηγία, συμβουλευμένοι τα όσα αναλυτικά αναφέραμε στο κυρίως κείμενο της απάντησής μας. Η μετέπειτα διάθεση των χρημάτων της χορηγίας, είναι κάτι που μπορεί να αποδειχθεί μόνο απολογιστικά και αφορά το σωματείο.

2. Η εταιρεία μπορεί να προβεί σε χορηγία απευθείας στον αθλητή.

3. Δεν υπόκεινται σε τέλος χαρτοσήμου οι αποδείξεις που εκδίδονται για εξόφληση συνδρομών εισφορών επιχορηγήσεων και κάθε φύσης χρηματικές ενισχύσεις που χορηγούνται από: α) το Δημόσιο, τους δήμους ή κοινότητες σε κάθε είδους νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, καθώς και β) από τους δήμους ή κοινότητες και κάθε νομικό ή φυσικό πρόσωπο, σε ευεργετικά ταμεία δημόσιων γενικά, δημοτικών ή κοινοτικών, εκκλησιαστικών και ιδιωτικών υπαλλήλων ή εργατών, εκπαιδευτικά, φιλανθρωπικά, εθνωφελή και κοινωφελή σωματεία ή ιδρύματα, ταμεία, οργανισμούς και επιτροπές (άρθρο 20 ΚΝΤΧ 28/1931 και ΠΟΛ 44/1987).

4. Η διαπίστωση της πραγματοποίησης εσόδων κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού των Ν.Π.Μ.Κ.Χ. ανάγεται, ως θέμα πραγματικό, στην ελεγκτική αρμοδιότητα της φορολογικής αρχής, η οποία κρίνει επί του τεταγμένου σκοπού τους και για τον τρόπο κτήσης και διάθεσης των εσόδων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου