Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν. 4172/2013 Κ.Φ.Ε., ορίζεται ότι:
«1. Ο φορολογούμενος που έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα υπόκειται σε φόρο για το φορολογητέο εισόδημά του που προκύπτει στην ημεδαπή και την αλλοδαπή, ήτοι το παγκόσμιο εισόδημά του που αποκτάται μέσα σε ορισμένο φορολογικό έτος…
2. Ο φορολογούμενος που δεν έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα υπόκειται σε φόρο για το φορολογητέο εισόδημά του που προκύπτει στην Ελλάδα και αποκτάται μέσα σε ορισμένο φορολογικό έτος.»
Σύμφωνα με το άρθρο 4 του προαναφερθέντος νόμου, ορίζεται ότι:
«1. Ένα φυσικό πρόσωπο είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, εφόσον!
α) έχει στην Ελλάδα τη μόνιμη ή κύρια κατοικία του ή τη συνήθη διαμονή του ή το κέντρο των ζωτικών του συμφερόντων ήτοι τους προσωπικούς ή οικονομικούς ή κοινωνικούς δεσμούς του ή
2. Ένα φυσικό πρόσωπο που βρίσκεται στην Ελλάδα συνεχώς για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τις εκατό ογδόντα τρεις (183) ημέρες, συμπεριλαμβανομένων και σύντομων διαστημάτων παραμονής στο εξωτερικό, είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος από την πρώτη ημέρα παρουσίας του στην Ελλάδα. …».
Περαιτέρω, εκδόθηκε η με αριθμό ΠΟΛ. 1249/5.11.2015 εγκύκλιος διαταγή, με θέμα «Φορολογική μεταχείριση εισοδήματος από συντάξεις, παροχές και παρόμοιες αμοιβές φορολογικών κατοίκων εξωτερικού, βάσει των διατάξεων Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας», με την οποία ορίζεται ότι:
«Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 18 περιλαμβάνει διατάξεις για τη φορολόγηση των συντάξεων που καταβάλλονται για εξαρτημένη εργασία στον ιδιωτικό τομέα. Στους τύπους πληρωμής περιλαμβάνονται οι συντάξεις που καταβάλλονται απευθείας στους πρώην εργαζόμενους αλλά και πληρωμές προς άλλους δικαιούχους (π.χ. επιζών σύζυγος, σύντροφος ή τέκνο των εργαζομένων)…
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΗΓΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΟ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΚΑΝΑΔΑΣ ( N. 3824/2010 - ΦΕΚ 27/ Α΄ /2010 & ΠΟΛ . 1072/2015 )
Άρθρο 18
παρ. 1. Συντάξεις και πρόσοδοι που προκύπτουν στην Ελλάδα και καταβάλλονται σε κάτοικο Καναδά φορολογούνται και στα δύο κράτη.
παρ. 2. Συντάξεις που προκύπτουν στην Ελλάδα και καταβάλλονται σε κάτοικο Καναδά, μπορούν να φορολογούνται και στην Ελλάδα και σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, αλλά από το συνολικό ποσό των συντάξεων αυτών που καταβάλλονται κάθε ημερολογιακό έτος, η Ελλάδα θα εξαιρεί από το φόρο 15.000 δολάρια Καναδά ή το ισότιμο ποσό σε ευρώ. Όμως στην περίπτωση των περιοδικών συνταξιοδοτικών πληρωμών, ο φόρος που θα επιβάλλεται κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα υπερβαίνει το κατώτερο:
α) του 15% επί του ακαθάριστου ποσού του συνόλου των πληρωμών αυτών, για το οικείο έτος, για τα ποσά που υπερβαίνουν τα 15.000 δολάρια Καναδά ή το ισότιμο ποσό σε ευρώ και β) του συντελεστή που προσδιορίζεται με αναφορά στο ποσό του φόρου, το οποίο θα έπρεπε διαφορετικά να πληρώσει ο δικαιούχος της πληρωμής για το έτος επί του συνολικού ποσού των πληρωμών αυτών, εάν το φυσικό πρόσωπο ήταν κάτοικος της Ελλάδας…»
Ουσιαστικά η παρούσα εγκύκλιος διαταγή, έρχεται να καλύψει θέματα της ΠΟΛ. 1128/27.10.2006, δεδομένου ότι η Σ.Α.Δ.Φ. μεταξύ Ελλάδος και Καναδά εφαρμόστηκε το 2010 και συνεπώς δεν θα μπορούσε να εμπεριέχεται στην αρχική εγκύκλιο του 2006. Περαιτέρω, η ΠΟΛ. 1249/2015 δίνει οδηγίες ως προς τη φορολογία συντάξεως ληφθείσας από την Ελλάδα, από φορολογικό κάτοικο Καναδά, αλλά, σύμφωνα με το άρθρο 18 της Σ.Α.Δ.Φ. ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις και στην αντίστροφη περίπτωση, δηλαδή συντάξεις που καταβάλλονται από τον Καναδά σε Έλληνες φορολογικούς κατοίκους.
Ειδικά, σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1072/31/3/2015 εγκύκλιο διαταγή, ορίζεται μεταξύ των άλλων ότι:
«Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 18 (Συντάξεις και πρόσοδοι) της Σύμβασης για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και την πρόληψη της φοροδιαφυγής αναφορικά με τους φόρους εισοδήματος και κεφαλαίου μεταξύ Ελλάδας-Καναδά [Ν.3824/2010 (ΦΕΚ Α΄ 27)], συντάξεις και πρόσοδοι που προκύπτουν σ΄ ένα Συμβαλλόμενο Κράτος (Ελλάδα) και καταβάλλονται σε κάτοικο του άλλου Συμβαλλόμενου Κράτους (Καναδά) μπορούν να φορολογούνται σ΄ αυτό το άλλο Κράτος (Καναδά). Επομένως, δικαίωμα φορολόγησης της σύνταξης έχουν και τα δύο κράτη…».
Επιπλέον, σύμφωνα με την με αριθμό ΠΟΛ. 1128/27.10.2006 εγκύκλιο διαταγή με θέμα «Φορολογική μεταχείριση των συντάξεων, παροχών και άλλων παρόμοιων αμοιβών, βάσει των αντίστοιχων διατάξεων των Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (Σ.Α.Δ.Φ.) του Εισοδήματος», ορίζεται σχετικά με συντάξεις που καταβάλλονται σε Έλληνες φορολογικούς κατοίκους από την Βέλγιο. Συγκεκριμένα:
ΒΕΛΓΙΟ Ν. 3407/2005 Φ.Ε.Κ. 266/Α΄/2005
1) Φορολογική μεταχείριση συντάξεων που προέρχονται από πηγές Βελγίου και καταβάλλονται σε κάτοικο (Resident) Ελλάδας.
Άρθρο 18
παρ. 1: Με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 19, συντάξεις και άλλες παρόμοιες αμοιβές που καταβάλλονται σε κάτοικο Ελλάδας έναντι προηγούμενης εξαρτημένης απασχόλησης, φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα.
παρ. 2: Εντούτοις, συντάξεις και άλλες παροχές, περιοδικές ή μη, που καταβάλλονται σε εκτέλεση της ασφαλιστικής νομοθεσίας του Βελγίου, όπως π.χ. από το
• Εθνικό Γραφείο Συντάξεων του Βελγίου (Office National des Pensions)
• Δημόσιο Συνταξιοδοτικό Ταμείο Ανθρακωρύχων Βελγίου (Fonds Nationale de Retraite des Ouvriers Mineurs )
φορολογούνται και στα δυο Κράτη.
Η διάταξη εφαρμόζεται και για συντάξεις ή παροχές που καταβάλλονται στα πλαίσια ενός γενικού καθεστώτος, που έχει θεσπισθεί από το Βέλγιο, για την παροχή συμπληρωματικών πλεονεκτημάτων που παρέχονται με την προαναφερόμενη ασφαλιστική νομοθεσία.
Άρθρο 19
παρ. 2 (α): Συντάξεις που καταβάλλονται από το Κράτος του Βελγίου ή πολιτική υποδιαίρεσή του ή τοπική αρχή αυτού, είτε άμεσα είτε από εισφορές σε ταμεία που έχουν συσταθεί από αυτό, σε φυσικό πρόσωπο για υπηρεσίες που παρασχέθηκαν προς το Κράτος αυτό ή προς την πολιτική υποδιαίρεσή του ή προς την τοπική αρχή, φορολογούνται μόνο στο Βέλγιο.
παρ. 2 (β): Εάν, όμως, το φυσικό πρόσωπο είναι κάτοικος και υπήκοος Ελλάδας, οι συντάξεις της παρ.2(α) φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα.
παρ. 3: Οι διατάξεις του άρθρου 18 έχουν εφαρμογή για συντάξεις που καταβάλλονται για υπηρεσίες που παρασχέθηκαν στο πλαίσιο εμπορικής ή βιομηχανικής δραστηριότητας ασκούμενης από το εν λόγω Κράτος ή πολιτική υποδιαίρεσή του ή τοπική αρχή.
Με βάση τα ανωτέρω και τα ερωτήματά σας, θεωρούμε ότι:
Ο ενδιαφερόμενος, θα είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος από την ημέρα παλινόστησής του στην Ελλάδα. Οι συντάξεις που καταβάλλονται από τον Καναδά σε φορολογικό κάτοικο Ελλάδος, φορολογούνται, κατ’ αρχή και στις δύο χώρες Ο φορολογούμενος θα υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην φορολογική υπηρεσία στον Καναδά, δηλώνει τα εισοδήματα και λαμβάνει βεβαίωση περί της δήλωσης των εισοδημάτων του από την αρχή της χώρας, με υφιστάμενη επ’ αυτής της επίσημης σφραγίδας της Χάγης (Apostille), δεδομένου ότι δικαίωμα φορολόγησης έχουν και τα δύο κράτη. Από τον φόρο που αναλογεί στην Ελλάδα, θα εκπέσει, σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν. 4172/203 περί Κ.Φ.Ε., ο φόρος που θα έχει καταβληθεί (αν έχει καταβληθεί δεδομένου ότι ο Καναδάς έχει μεγάλο αφορολόγητο «tax credit» στα εισοδήματα από το συντάξεις) και μέχρι του ποσού του Ελληνικού φόρου. Όσον αφορά την ισοτιμία μεταξύ δολαρίου Καναδά και Ευρώ, όπως προκύπτει από την ΠΟΛ. 1067/20.3.2015 εγκύκλιο διαταγή η οποία παρέχει οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 9, 67, 69 και 70 του N . 4172/2013, μεταξύ των άλλων ορίζεται ότι: «Στην περίπτωση που ο φόρος αλλοδαπής έχει καταβληθεί σε άλλο νόμισμα πέραν του ευρώ (π.χ. σε δολάρια Καναδά), για τις ανάγκες της πίστωσης του φόρου αλλοδαπής λαμβάνεται υπόψη η ισοτιμία ευρώ και ξένου νομίσματος, όπως αυτή προκύπτει κατά την ημερομηνία καταβολής του φόρου στην αλλοδαπή που αναγράφεται στη σχετική βεβαίωση της αρμόδιας φορολογικής αρχής ή Ορκωτού Ελεγκτή. Σε περίπτωση όμως, πληρωμών που καταβάλλονται περιοδικά, η μετατροπή θα πρέπει να γίνει με βάση τη μέση ετήσια ισοτιμία, όπως αυτή καθορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.»
5.Όσον αφορά το Βέλγιο και όσα ανωτέρω αναλύσαμε, η χώρα φορολόγησης εξαρτάται από το είδος στης συντάξεως. Αν σύμφωνα με το άρθρο 18 της Σ.Α.Δ.Φ. Ελλάδος – Βελγίου Ν. 3407/2005 Φ.Ε.Κ. 266/Α΄/2005, η σύνταξη φορολογείται μόνο στην Ελλάδα, θα δηλωθεί στον κωδικό 391 του πίνακα $Α του εντύπου Ε1. Αν υφίσταται υποχρέωση φορολόγησης της συντάξεως από το Βέλγιο, όπως της σύνταξης από τον Καναδά και στις δύο χώρες, το ποσό της συντάξεως θα δηλωθεί στον κωδικό 389 του πίνακα 4Α του εντύπου Ε1 (14. Καθαρό ποσό από μισθούς, συντάξεις κλπ. αλλοδαπής προέλευσης όπου η Ελλάδα έχει δικαίωμα φορολόγησης), επειδή ο ενδιαφερόμενος ως φορολογικός κάτοικος Ελλάδος είναι υπόχρεος σε δήλωση των παγκοσμίων εισοδημάτων του
6.Ενδέχεται να προκύψει πρόβλημα αυξημένου φόρου, επειδή τα εισοδήματα από συντάξεις και μισθούς, ανεξάρτητα από που προέρχονται (ημεδαπή – αλλοδαπή), τελικά αθροίζονται ως μία πηγή εισοδήματος και αφαιρείται ο καταβληθείς ή παρακρατηθείς φόρος στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή. Δεδομένου όμως ότι δεν υφίσταται οριζόντια φορολόγηση (flat tax rate), αλλά προοδευτική (cumulative), εισοδήματα από διαφορετικές συντάξεις, οφείλουν αυξημένη φορολόγηση λόγω αλλαγής φορολογικής κλίμακας.
7.Η σύζυγος παραμένει φορολογική κάτοικος Βελγίου.
8.Στον πίνακα 2 του εντύπου Ε1 και ειδικά στον κωδικό 029, θα πρέπει να επισημαίνετε ότι υφίσταται περιουσία (το οίκημα που αναφέρατε και πιθανώς καταθέσεις), στην αλλοδαπή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου