Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023

Πώς θα κάνετε έναρξη ατομικής επιχείρησης – Διαδικασία

 

Έναρξη ατομικής επιχείρησης – Ίδρυση ατομικής επιχείρησης – Διαδικασία – Υποχρεώσεις – Κόστος – Φορολογία

Η έναρξη ατομικής επιχείρησης μπορεί να διεκπεραιωθεί εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά. Η διάρκεια της διαδικασίας εξαρτάται κυρίως από την ΔΟΥ που καλείται να καταχωρήσει την έναρξη μιας ατομικής επιχείρησης και έχει σημασία πόσο οργανωμένη είναι η εφορία που ανήκει η έδρα. Η έναρξη επιχείρησης μπορεί να υλοποιηθεί σε ένα διάστημα από 2 ημέρες μέχρι και 2 εβδομάδες.

Ίδρυση ατομικής επιχείρησης αναλυτικά : Προετοιμασία για να ξεκινήσω μια ατομική επιχείρηση


ΓΕΜΗ

Όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν κάνει εγγραφή στο ΓΕΜΗ (Γενικό εμπορικό μητρώο) που στεγάζεται σε ένα από τα Επιμελητήρια (Επαγγελματικό, Εμπορικό, Βιοτεχνικό, Βιομηχανικό, Οικονομικό, Τεχνικό) ή συλλόγους (Δικηγορικός,  Ιατρικός), αναλόγως με την κατηγορία που ανήκει η δραστηριότητα που θέλετε να δηλώσετε ως υποψήφιος νέος ελεύθερος επαγγελματίας.

Στην διαδικασία της εγγραφής στο ΓΕΜΗ μπορείτε να δηλώσετε και να κατοχυρώσετε τον διακριτικό τίτλο της επιχείρησης. Δείτε μέσα από το ΓΕΜΗ εάν υπάρχει η επωνυμία που θέλετε να δηλώσετε στο www.businessregistry.gr.

Κόστος εγγραφής στο ΓΕΜΗ : 10€ παράβολο εγγραφής και 30€ συνδρομή πρώτου έτους

Ετήσια συνδρομή για το ΓΕΜΗ : 30,00€

Ετήσια συνδρομή για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο : 11,00€

Η εγγραφή στο ΓΕΜΗ γίνεται με εξ αποστάσεως επικοινωνία μέσω email ή τηλεφώνου στο αντίστοιχο τμήμα Επιμελητηρίου της πόλης σας πχ Επαγγελματικό , Εμπορικό, Βιοτεχνικό, Τεχνικό κλπ μετά την έναρξη εργασιών στη ΔΟΥ.

Η λίστα με τους ΚΑΔ που έχουν εμπορική ιδιότητα και υποχρεούνται σε εγγραφή στο ΓΕΜΗ βρίσκεται εδώ.

 

Έναρξη ατομικής επιχείρησης – έναρξη δραστηριότητας στην εφορία διαδικασία

Ήρθε η ώρα για να ετοιμάσετε τον ηλεκτρονικό φάκελο για την εφορία.  Όλη η διαδικασία έναρξης επιχείρησης γίνεται μόνο ηλεκτρονικά!

Αν η περίπτωση σας θέλει περισσότερη επεξήγηση, θα μπορούσατε να επικοινωνήσετε με το μητρώο της εφορίας που θα ανήκει η έδρα. Λάβετε υπόψιν πως η διεκπεραίωση της έναρξης στη ΔΟΥ, ενδέχεται να έχει διαφορετική εξέλιξη από εφορία σε εφορία και να λάβετε διαφορετικές απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο χειρισμού για κάποιο θέμα.

Κόστος έναρξης επιχείρησης : Δεν απαιτείται κεφάλαιο κατά την σύσταση της ατομικής επιχείρησης ούτε κάποιο παράβολο ούτε υπάρχει κόστος εγγραφής στη ΔΟΥ.

1.Ο πρώτος τρόπος – Μέσω αιτημάτων

Η πιο σύγχρονη online μέθοδος έναρξης επιχείρησης είναι υποβάλλοντας όλα τα δικαιολογητικά μέσω taxis στην κατηγορία ” Τα Αιτήματα μου“. Έχουν ενταχθεί ουσιαστικά όλες οι εφορίες σε αυτο το σύστημα.

2.Ο δεύτερος τρόπος – Με φυσικό φάκελο

Κατόπιν προγραμματισμού σχετικού ραντεβού με τη ΔΟΥ , η έναρξη εργασιών μπορεί να διεκπεραιωθεί και δια ζώσης. Σε αυτήν την περίπτωση εκτυπώνετε όλα τα δικαιολογητικά και τα υποβάλλετε σε έναν φάκελο στη ΔΟΥ. Επειδή η είσοδος στην εφορία επιτρέπεται για σοβαρό λόγο, συνήθως αφήνετε τον φάκελο στην είσοδο της ΔΟΥ στον υπάλληλο υποδοχής και αυτός θα τον μεταφέρει πρώτα στο πρωτόκολλο και στο τέλος στο μητρώο. (Μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις.)

Τα επίσημα email των εφοριών έχουν την κατάληξη aade.gr. Το πιο ενημερωμένο ευρετήριο email και τηλεφώνων είναι αυτό του e-taxis.gr

3.Ο τρίτος τρόπος – Μέσα από το gov.gr

H χρήση της εφαρμογής για την έναρξη ατομικής επιχείρησης, εγγράφει την επιχείρηση στο Γ.Ε.ΜΗ., επομένως αφορά επιχειρήσεις με εμπορική δραστηριότητα. Είσοδος εδώ

Η επιλογή προυποθέτει να έχει πιστοποιηθεί ο αριθμός τηλεφώνου στο ΕΜΕπ.

Γενικά δεν προτείνεται γιατί η διαδικασία απαιτεί να είναι όλα αυτοματοποιημένα, και αν δεν επιβεβαιώνονται απολύτως τα πάντα, δεν θα ολοκληρωθεί.

Φορολογική έδρα

Η επιχείρηση πρέπει να έχει δηλώσει οπωσδήποτε έναν χώρο ως έδρα.

Στις δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών μπορείτε να έχετε έδρα της επιχείρησης το σπίτι σας. Εαν όμως θέλετε να ασχοληθείτε με το εμπόριο και κάποιες άλλες δραστηριότητες, δυστυχώς δεν επιτρέπεται να έχετε για φορολογική έδρα την οικία.

Αποδεικτικό έδρας

  1. Εαν το ακίνητο είναι δικό σας, προσκομίζετε ένα αντίγραφο του Ε9.
  2. Εαν μισθώνετε επαγγελματική έδρα, χρειάζεται ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο επαγγελματικής μίσθωσης, με ηλεκτρονική αποδοχή από τον επιχειρηματία.
  3. Εάν η έδρα παραχωρείται δωρεάν, χρειάζεται ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο παραχώρησης ενός χώρου του σπιτιού. Σπάνια δέχονται υπεύθυνη δήλωση συγγενή Α’ βαθμού για δωρεάν παραχώρηση χώρου
  4. Εαν η έδρα θα είναι η οικία και μισθώνεται, χρειάζεται από τον ιδιοκτήτη είτε μια υπέυθυνη δήλωση με γνήσιο υπογραφής, είτε μια τροποποίηση του μισθωτηρίου στο taxis, που να δηλώνεται ότι επιτρέπει να χρησιμοποιηθεί ως έδρα επιχείρησης ένας χώρος της οικίας που εκμισθώνει.

Δικαιολογητικά έναρξης επιχείρησης

  1. Αποδεικτικό έδρας
  2. Το νέο έντυπο έναρξης Δ211 συμπληρωμένο με ευλάβεια και προσοχή, με όλους τους ΚΑΔ και τις βασικές πληροφορίες της επιχείρησης, επωνυμία, έδρα, καθεστώς ΦΠΑ, ενδοκοινοτικά
  3. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο

Επιπλέον δικαιολογητικά που μπορεί να σας ζητηθούν:

  1. Υπεύθυνη δήλωση για αποδοχή ένταξης στο καθεστώς απαλλαγής ΦΠΑ για έσοδα έως 10.000€ (εφόσον επιλεγεί)
  2. Πτυχίο-Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (εφόσον απαιτείται)
  3. Προέγκριση άδειας υγειονομικού ενδιαφέροντος – Άδεια εκμετάλλευσης του χώρου από Δήμο (Εφόσον απαιτείται. Κυρίως για συγκεκριμένα επαγγέλματα όπως κυλικείο, φούρνος, εστιατόριο, κομμωτήριο κτλ)
  4. Βεβαίωση αυτοψίας έδρας (εφόσον κρίνει η εφορία ότι πρέπει να γίνει επιτόπιος έλεγχος)
  5. Στην περίπτωση αλλοδαπών φυσικών προσώπων, υπηκόων τρίτων χωρών, που κατοικούν στο εσωτερικό της χώρας συνυποβάλλεται άδεια διαμονής ή το στοιχείο που αποδεικνύει ότι έχουν εισέλθει και διαμένουν νόμιμα στη χώρα.
  6. Οτιδήποτε άλλο μπορεί να ζητηθεί από την εφορία.

Δήλωση ΚΑΔ (Κωδικός αριθμός δραστηριότητας)

ΚΑΔ είναι ο κωδικός αριθμός δραστηριότητας που πρέπει να έχει δηλώσει ο κάθε επαγγελματίας ή εταιρεία. Αυτός θα πρέπει να ταιριάζει όσο γίνεται περισσότερο στο πραγματικό αντικείμενο δραστηριότητας και την εικόνα της επιχείρησης. Πρέπει απαραίτητα να δηλώσετε έναν κύριο ΚΑΔ και μετά όσους δευτερεύοντες θέλετε, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα αν ο ένας είναι εντελώς διαφορετικός με τους υπόλοιπους.

Έχετε το δικαίωμα να ασχοληθείτε με όσες δραστηριότητες επιθυμείτε.

Μεγάλη προσοχή εδώ καθώς ο κάθε κωδικός μπορεί να απαιτεί πρόσθετα δικαιολογητικά όπως πχ. άδεια λειτουργίας από το Δήμο ή άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, να χρειάζεται διαφορετική λογιστική παρακολούθηση ή να απαιτείται ειδικά διαμορφωμένος χώρος.  Δυστυχώς οι κωδικοί αυτοί ισχύουν από το 2008 και δεν έχουν προσαρμοστεί στα σύγχρονα δεδομένα. Ελάχιστοι έχουν προστεθεί από τότε. Εάν δεν βρίσκετε την ονομασία ακριβώς, θα επιλέξετε έναν παραπλήσιο μαζί με την ταυτόχρονη έγκριση της εφορίας.

Συντελεστές ΦΠΑ

Για να δείτε ποιο συντελεστή θα εφαρμόσετε στις συναλλαγές σας, σας παραθέτουμε τους συντελεστές Φ.Π.Α. που ισχύουν και οι οποίοι δύνανται να μεταβάλλονται με νόμο με βάση τις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας. 

α) Ο κανονικός συντελεστής ο οποίος ορίζεται σε 24% επί της φορολογητέας αξίας

β) Ο μειωμένος συντελεστής που είναι 13% επί της φορολογητέας αξίας. Ενδεικτικά αναφέρονται:

  • βασικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης όπως ψωμί, γάλα, κρέας, ψάρια, ελαιόλαδο, τυριά, ζυμαρικά, άλευρα, δημητριακά, λαχανικά, καφές, τσάι, αλάτι, ξύδι, διάφορα παρασκευάσματα διατροφής με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα, ζώντα ζώα, είδη για εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες, αγροτικά εφόδια κ.λπ.,
  • υπηρεσίες όπως διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας παιδιών, ηλικιωμένων, ασθενών κ.λπ., την εκμετάλλευση εστιατορίων, καφενείων, ζαχαροπλαστείων και συναφών επιχειρήσεων κ.λπ..

γ) Ο υπερμειωμένος συντελεστής που ορίζεται σε 6% επί της φορολογητέας αξίας. Ενδεικτικά αναφέρονται:

Φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο κ.λπ.

Σχετικά με το ΦΠΑ

Απαλλαγή ΦΠΑ δικαιούνται κάποια επαγγέλματα που παρέχουν υπηρεσίες που θεωρούνται αγαθά πρώτης ανάγκης όπως είναι οι ιατρικές υπηρεσίες ή η εκπαίδευση. Οι επιλογές ΦΠΑ κατά την έναρξη επιχείρησης είναι οι εξής :

  1. Κανονικό ΦΠΑ
  2. Απαλλασσομένων
  3. Απαλλασσομένων Μικρών Επιχειρήσεων (10.000€ τζίρος)
  4. Αγροτών
  5. Ειδικές κατηγορίες

Δυνατότητα απαλλαγής ΦΠΑ με ετήσιο τζίρο μέχρι 10.000,00€.

Με το άρθρο 39 του κώδικα ΦΠΑ, παρέχεται σημαντική ευελιξία για τις μικρές επιχειρήσεις που δηλώνουν συνολικά ακαθάριστα ετήσια έσοδα έως 10.000€, να εξαιρεθούν από το καθεστώς ΦΠΑ.

Σε περίπτωση που τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα ξεπεράσουν τα 10.000€, η επιχείρηση οφείλει να μεταβεί στο καθεστώς ΦΠΑ και η μεταβολή γίνεται με δήλωση στο μητρώο της εφορίας που ανήκει η έδρα της επιχείρησης εντός 30 ημερών από την έναρξη του φορολογικού έτους για κάποιον που είναι στο καθεστώς ΦΠΑ ή αμέσως μόλις γίνει υπέρβαση του ορίου των 10.000€ για τις επιχειρήσεις που είναι ήδη στο καθεστώς απαλλαγής.

Ενδοκοινοτικές συναλλαγές

Σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε συναλλαγές με το εξωτερικό και θέλετε τα τιμολόγια αυτά να εκπίπτουν ως έξοδο και να δικαιολογούνται, θα πρέπει να ενταχθείτε στο σύστημα ενδοκοινοτικών αποκτήσεων – παραδόσεων με αίτηση στο μητρώο της εφορίας. Αυτό μπορεί να γίνει και ταυτόχρονα με την έναρξη εργασιών, αλλά και αργότερα. Η εφορία δεν έχει εξελιχθεί σε αυτό και έχει θέσει κάποιους περιορισμούς :

  1. δεν επιτρέπονται ενδοκοινοτικές συναλλαγές με έδρα την οικία
  2. πιθανόν θα χρειαστεί να γίνει επιτόπιος έλεγχος (αυτοψία) του χώρου της επιχείρησης σας

Παρ’ όλα αυτά, έχουμε δει πολλά και κάθε μητρώο έχει τις ιδιαιτερότητες και τις παραξενιές του, οπότε μπορείτε να ρωτήσετε πρώτα στο μητρώο της εφορίας που θα γίνει η έναρξη του επαγγέλματος σας.

Όσοι πραγματοποιείτε ενδοκοινοτικές συναλλαγές καλείστε να υποβάλετε δήλωση Ανακεφαλαιωτικών Πινάκων ενδοκοινοτικών συναλλαγών. Η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα σε μηνιαία βάση έως την 26η ημέρα του επόμενου μήνα στον οποίο αφορά. 

Σε περίπτωση που πραγματοποιείτε ενδοκοινοτικές συναλλαγές θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ενδέχεται να είστε υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης Intrastat αν η αξία των συναλλαγών σας ξεπεράσει τα ποσά που ορίζει κάθε φορά η Στατιστική Υπηρεσία τα οποία ονομάζονται στατιστικά κατώφλια. Τα στατιστικά κατώφλια που ισχύουν από 1/1/2022 έως 31/12/2022 είναι τα εξής:

  1. εκατό πενήντα χιλιάδες ευρώ (150.000 €) για τις αφίξεις (Ενδοενωσιακές Εισαγωγές)
  2. ενενήντα χιλιάδες ευρώ (90.000 €) για τις αποστολές. (Ενδοενωσιακές Εξαγωγές)

Αυτοψία έδρας

Αναζητάτε τον υπεύθυνο υπάλληλο-ελεγκτή που αναλαμβάνει να κάνει επιτόπιο έλεγχο (αυτοψία) της έδρας για να επιβεβαιώσει ότι ο χώρος που θα στεγαστεί η επιχείρηση είναι ο προβλεπόμενος γι’ αυτήν τη δραστηριότητα.

Σε δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών, με έδρα το σπίτι ή κάποια ιδιαίτερη περίπτωση, μπορείτε να πάρετε απαλλαγή αυτοψίας, κάτι όμως που αποφασίζει ο προϊστάμενος της εφορίας.

Μετά τον επιτυχή έλεγχο αυτοψίας, μπορείτε πλέον να προβείτε σε δήλωση έναρξης εργασιών στο Μητρώο, μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά για την έναρξη ατομικής επιχείρησης.

*Στη μετά Covid εποχή, η διαδικασία της αυτοψίας συμβαίνει σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Ολοκλήρωση διαδικασίας έναρξης ατομικής επιχείρησης

Το μητρώο της εφορίας θα αναρτήσει τη βεβαίωση έναρξης εργασιών στο taxis, στο πεδίο e-κοινοποιήσεις. Την πρωτότυπη έναρξη εργασιών μπορείτε να την παραλάβετε κλείνοντας ραντεβού στην εφορία σας, αν τη χρειαστείτε ποτέ.

Συγχαρητήρια! Έχετε ιδρύσει τη νέα σας επιχείρηση!

Αξιοποιήστε την υπηρεσία online συμβουλευτικής για να λύσετε φορολογικά θέματα και απορίες και για να σχεδιάσετε σωστά την έναρξη της επιχείρησης σας.

Εγγραφή στον e-ΕΦΚΑ για ελεύθερους επαγγελματίες

Η υπαγωγή στην ασφάλιση είναι υποχρεωτική από την πρώτη ημέρα του μήνα έναρξης εργασιών. Η εγγραφή ή επανεγγραφή δραστηριότητας των Μη Μισθωτών διενεργείται μετά από την έναρξη ή μεταβολή εργασιών στην εφορία.

Ο e-ΕΦΚΑ αντλεί μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕ.Δ) και διασταυρώνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που είναι διαθέσιμα από την ΑΑΔΕ.

Εσείς καλείστε να δηλώσετε κάποιες συμπληρωματικές πληροφορίες για την εγγραφή σας ηλεκτρονικά. Η αίτηση ολοκλήρωσης εγγραφής υποβάλλεται είτε ηλεκτρονικά είτε με φυσική παρουσία μέχρι την δέκατη (10η) ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα έναρξης ή μεταβολής εργασιών στην εφορία. Πολλές φορές η εγγραφή στον ΕΦΚΑ δεν γίνεται αυτόματα, συνεπώς καλό θα ήταν να υποβληθεί αίτηση μέσα από τον σύνδεσμο του ΕΦΚΑ εδώ.

Προσοχή με την αυτόματη κατάταξη σε κατηγορία ασφάλισης ΕΦΚΑ :

  1. Σε περίπτωση παράλειψης ή εκπρόθεσμης υποβολής αίτησης, ο υπόχρεος ασφαλίζεται αυτεπάγγελτα στον e- ΕΦΚΑ και καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές της πρώτης (1η) ασφαλιστικής κατηγορίας. 
  2. Στην περίπτωση που τα στοιχεία δεν είναι επαρκή για την υπαγωγή στην ασφάλιση, ο e-ΕΦΚΑ θα κατατάσσει τον υπόχρεο στην ασφάλιση του π. ΟΑΕΕ, δηλαδή στην δεύτερη (2η) ασφαλιστική κατηγορία.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, για την έναρξη εργασιών και μεταβολή δραστηριότητας στη ΔΟΥ δεν απαιτείται πλέον η προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας.

Δεν υπάρχει κάποιο κόστος εγγραφής στον ΕΦΚΑ. Επιπλέον, η επίσημη εγγραφή στον ΕΦΚΑ ξεκινάει με την έναρξη στην εφορία. Είτε γίνει η έναρξη στην εφορία αρχές του μήνα είτε στο τέλος του, χρεώνεστε τις εισφορές για όλο τον μήνα. 

Εαν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα στέλνετε email στην υπηρεσία του ΕΦΚΑ που ανήκει η έδρα ή καλύτερα υποβάλλετε ένα αίτημα μέσω e-ΕΦΚΑ.

 

Εισφορές ασφάλισης στον ΕΦΚΑ

Κάθε χρόνο ο κάθε επαγγελματίας θα πρέπει να δηλώνει την ασφαλιστική κλάση του ΕΦΚΑ στην οποία θέλει να ανήκει. Εαν δεν το κάνει, θα εισέρχεται αυτόματα στη χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση.

Ασφαλιστικές κατηγορίες Συνολικές Εισφορές
Ειδική – Νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες μέχρι 5 έτη 148,15 €
1η κατηγορία 240,25 €
2η κατηγορία 286,31 €
3η κατηγορία 341,13 €
4η κατηγορία 408,02 €
5η κατηγορία 486,96 €
6η κατηγορία 620,60 €

 

Επιπλέον παρέχεται προαιρετικά η δυνατότητα επιλογής συμπληρωματικών καλύψεων για επικουρική ασφάλιση και Εφάπαξ παροχές από το ΕΦΚΑ.

Η επιλογή θα ισχύει δεσμευτικά για όλο το έτος, και μπορεί να μεταβληθεί το επόμενο έτος.

Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας, παραμένει ενεργή η κατηγορία κατάταξης του προηγούμενου έτους.

Η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής γίνεται μεταξύ τριών ασφαλιστικών κατηγοριών ως εξής:

 

Επικουρική Ασφάλιση ΕΦΚΑ

Ασφαλιστικές Κατηγορίες Ποσό εισφοράς (€)
42,76
51,53
61,40

 

Εφάπαξ παροχές ΕΦΚΑ

Ασφαλιστικές Κατηγορίες Ποσό εισφοράς (€)
28,51
33,99
40,57

 

Βασικές πληροφορίες μετά την έναρξη επιχείρησης

My data – Ηλεκτρονική τιμολόγηση – Έκδοση παραστατικών υποχρεωτικά online

Aπό 01/01/2022 με το MyData γίνεται υποχρεωτική η έκδοση όλων των παραστατικών (Τιμολόγια και αποδείξεις) με ηλεκτρονικό τρόπο. Στο πολύ άμεσο μέλλον οι απλές χάρτινες αποδείξεις εκτός ταμειακής ή εφαρμογής, θα είναι στην ουσία άκυρες.

Το ΥΠ. Οικονομικών γνωρίζει ότι έχουν αναφερθεί πολλά προβλήματα στο σύστημα, τεχνικά αλλά και κοινωνικά, παρόλα αυτά δεν ξέρουμε πως θα εφαρμοστεί στην πράξη! Συζητούμε για δύο διαφορετικά πράγματα :

  • Έκδοση παραστατικών ηλεκτρονικά και
  • Διαβίβαση παραστατικών ηλεκτρονικά (ενημέρωση του βιβλίου εσόδων αυτόματα)

Οι λύσεις που υπάρχουν για τον τρόπο και τη διαδικασία διαβίβασης των στοιχείων για τις επιχειρήσεις είναι οι εξής:

Α. μέσω παρόχου υπηρεσιών ηλεκτρονικής τιμολόγησης, δηλαδή μέσω κάποιας εταιρίας που θα διαβιβάζει τα παραστατικά εσόδων για λογαριασμό της υπόχρεης επιχείρησης. Συνεπώς ΑΠΥ και ΤΠΥ διαβιβάζονται σε πραγματικό χρόνο, ταυτόχρονα με την έκδοση τους.

Β. μέσω εμπορικού προγράμματος (λογιστικού, ERP, CRM κλπ) τα οποία συνδέονται απευθείας με την ΑΑΔΕ. Τα προγράμματα  αυτά παρέχουν υποστήριξη με ετήσιο συμβόλαιο και προσφέρουν μια παραπάνω βαθμίδα οργάνωσης στην επιχείρηση. Τα τιμολόγια προς επαγγελματίες θα πρέπει να στέλνονται απευθείας στην ΑΑΔΕ στον πραγματικό χρόνο έκδοσης τους, ενώ οι αποδείξεις προς ιδιώτες (ΑΠΥ) έχουν μια προθεσμία 5 ημερών για να αναρτηθούν στο mydata.

Γ. μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ, το e-timologio. Η εφαρμογή είναι δωρεάν, εκδίδει τιμολόγια και παραστατικά ηλεκτρονικά και τα διαβιβάζει σε απευθείας χρόνο στο Mydata. Ο σύνδεσμος είναιhttps://www.aade.gr/timologio και υπάρχουν πολλά βίντεο και οδηγίες χρήσης, αφού δεν παρέχεται υποστήριξη.

Δ. μέσω της ειδικής φόρμας καταχώρησης ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ. Μόνο σε αυτήν την επιλογή ουσιαστικά επιτρέπεται η χειρόγραφη έκδοση τιμολογίων, άσχετα αν η διαβίβαση των παραστατικών θα γίνεται ηλεκτρονικά. Προθεσμία διαβίβασης είναι η 20η ημέρα του επόμενου μήνα εντός του οποίου εκδόθηκαν.

Ε. μέσω ταμειακής μηχανής. Αυτός ο τρόπος διαβίβασης δεδομένων ισχύει μόνο για τις λιανικές πωλήσεις υποχρεωτικά για ΚΑΔ λιανικού εμπορίου

 

Φορολογικά στοιχεία – παραστατικά πωλήσεων

Θα πρέπει υποχρεωτικά να τηρείτε λογιστικά αρχεία, πλέον σχεδόν αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Τα βασικά παραστατικά είναι :

1.Τιμολόγιο πώλησης (ΤΠ) ή τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών (ΤΠΥ) Είναι το στοιχείο που εκδίδεται για κάθε πώληση αγαθών και παροχή υπηρεσιών σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις και υπόκειται σε Φ.Π.Α.

2.Απόδειξη λιανικής πώλησης (ΑΛΠ) ή απόδειξη παροχής υπηρεσιών (ΑΠΥ) Για κάθε πώληση αγαθών ή υπηρεσιών σε ιδιώτες καταναλωτές, αντί για τιμολόγιο θα πρέπει να εκδώσετε απόδειξη λιανικής πώλησης, απόδειξη λιανικών συναλλαγών ή απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

3.Πιστωτικό τιμολόγιο Για κάθε ακύρωση ή επιστροφή της συναλλαγής

Προσοχή : Για οικονομικές συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων με μετρητά το όριο είναι 500€. Μεγαλύτερα ποσά μόνο μέσω Τραπέζης.

Σφραγίδα επιχείρησης

Από ένα τυπογραφείο ή βιβλιοπωλείο θα προμηθευτείτε μια σφραγίδα με όλα τα στοιχεία της επιχείρησης σας. Σε περίπτωση που έχετε 2 ή και παραπάνω διαφορετικές δραστηριότητες ή κάνετε αργότερα προσθήκη ΚΑΔ, μπορείτε να φτιάξετε παραπάνω σφραγίδες για όλες τις δραστηριότητες σας. Τα βασικά στοιχεία βρίσκονται παρακάτω

Η απόκτηση σφραγίδας σήμερα είναι προαιρετική.

Επωνυμία (Ονοματεπώνυμο)
Διακριτικός τίτλος (εάν υπάρχει)
Δραστηριότητα επιχείρησης
Διεύθυνση έδρας, Τηλέφωνο
ΑΦΜ – ΔΟΥ
Προαιρετικά : website, αριθμός ΓΕΜΗ, αριθμός ειδικής αδείας κλπ)

 

Επαγγελματικός λογαριασμός Τραπέζης

Από την ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας στην εφορία, θα πρέπει υποχρεωτικά να προχωρήσετε στη δημιουργία επαγγελματικού λογαριασμού όψεως μέσα σε 30 ημέρες σε τράπεζα της επιλογής, που να σας εξυπηρετεί και να το δηλώσετε στο taxisnet. Ο πάροχος υπηρεσιών πληρωμών θα πρέπει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα για να γίνει αποδεκτό το iban.

Όλες οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται για σκοπό της επιχείρησης θα πρέπει να γίνονται από τον εμπορικό λογαριασμό, όπως και όλες οι εισπράξεις θα πρέπει να πιστώνονται εκεί. Κάτι τέτοιο μπορεί να σας διευκολύνει στη διαδικασία φορολογικού ελέγχου. Δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού εδώ.

Δεν είναι υπόχρεοι σε δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού, ακόμη και αν έχουν ΚΑΔ που περιλαμβάνεται στη λίστα της με αριθμ. 45231/2017 ΚΥΑ, οι δικαιούχοι πληρωμής που συναλλάσσονται με πληρωτές οι οποίοι δρουν στο πλαίσιο της εμπορικής, επιχειρηματικής ή επαγγελματικής τους δραστηριότητας (Β2Β συναλλαγές).

 

POS -Τερματικό ηλεκτρονικών συναλλαγών και σύστημα καρτών πληρωμής

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη Κ.Υ.Α. 2019 , τα επαγγέλματα που είναι υπόχρεα να προβούν σε εγκατάσταση τερματικού ηλεκτρονικών συναλλαγών pos αναφέρονται εδώ.

Εαν είστε υπόχρεος, θα πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να σας πληρώνουν οι πελάτες σας αν το θελήσουν με χρήση κάρτας. Μπορείτε να κάνετε αγορά ή ενοικίαση συσκευής τερματικού POS, να δημιουργήσετε ένα eshop, καθώς και να κάνετε ηλεκτρονική χρήση άυλου pos όπως το viva wallet.

Δεν υπάρχει προθεσμία ούτε καταχωρείται κάπου το σύστημα καρτών πληρωμής που θα επιλέξετε, παρ’ όλα αυτά ακόμη και σε τυχαίο έλεγχο θα πρέπει να υπάρχει ενεργός τρόπος πληρωμής με κάρτα.

Ταμειακή μηχανή (Φορολογικός ηλεκτρονικός μηχανισμός)

Η επιλογή φορολογικού μηχανισμού θέλει ιδιαίτερη προσοχή, γιατί θα σας εξυπηρετεί για αρκετά χρόνια, δηλώνεται στο ΑΦΜ σας και η απώλεια της ταμειακής ή του βιβλίου της μπορεί να φέρει μεγάλο πρόστιμο. Σε περίπτωση που η φύση της επιχείρησης απαιτεί τη λειτουργία ταμειακής μηχανής, θα πρέπει να αγοράσετε υποχρεωτικά μηχανισμό που να συνδέεται με τη ΓΠΣΣ online και το taxis.

Η δήλωση της Έναρξης των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών, γίνεται ηλεκτρονικά μέσω taxisnet (www.gsis.gr) εντός 10 ημερών από την ημερομηνία αγοράς.

Όλες οι δραστηριότητες που έχουν ΚΑΔ με λιανικό εμπόριο, θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά ταμειακή μηχανή.

Βασικές Φορολογικές Υποχρεώσεις

Βιβλίο εσόδων – εξόδων : Παρακολούθηση σε απλογραφικό σύστημα και υποχρεωτική ενημέρωση κάθε τρεις μήνες (πρόστιμο μη ενημερωμένων βιβλίων 3.000€)

Δήλωση ΦΠΑ : Υποβολή κάθε 3 μήνες (Το ΦΠΑ Α’ τριμήνου Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος, υποβάλλεται δήλωση έως τέλος Απριλίου και ούτω καθ’ εξής για τις άλλες τρεις τρίμηνες δηλώσεις ΦΠΑ.)

Φορολογική Δήλωση έτους : Ε1 και Ε3

Δήλωση ενδοκοινοτικών : Για όλες τις συναλλαγές με το εξωτερικό κάθε μήνα

Φόρος παρακράτησης επιχειρηματιών : Κάθε μήνα για κάθε επιχειρηματία που έχει εκδοθεί τιμολόγιο παρακράτησης φόρου

(ΦΜΥ) Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών : Κάθε μήνα για κάθε εργαζόμενο με μισθό άνω των 600€ ή για κάποιες συγκεκριμένες ειδικότητες

Mydata : Ανάρτηση εσόδων, δαπανών και εξόδων στο σύστημα mydata

Παρακράτηση φόρου 20%

Για τα επαγγέλματα παροχής -κατά κύριο λόγο συμβουλευτικών υπηρεσιών-  για όλες τις αμοιβές που λαμβάνουν με ποσά καθαρής αξίας άνω των 300€, θα πρέπει να τους επιβάλλεται παρακράτηση φόρου 20% επί της καθαρής αξίας του τιμολογίου. Η παρακράτηση 20% διενεργείται μόνο στις ατομικές επιχειρήσεις – φυσικά πρόσωπα.

Την παρακράτηση την κάνει η επιχείρηση που δέχεται τις υπηρεσίες. Στην τελική εξόφληση ο πελάτης παρακρατεί το 20% της αμοιβής μας και είναι υπόχρεος να υποβάλλει δήλωση στο taxisnet μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου μήνα και να πληρώσει το ποσό του φόρου με την ταυτότητα οφειλής που θα βεβαιωθεί στο σύστημα του ταξις.

Υποχρέωση διενέργειας παρακράτησης και απόδοσης φόρου 20% : ο πελάτης

Υποχρέωση σωστής έκδοσης τιμολογίου και ενημέρωσης ότι πρέπει να γίνει παρακράτηση: η επιχείρηση (εμείς)

Η παρακράτηση φόρου επιστρέφεται ή συμψηφίζεται στον άλλο επαγγελματία με την υποβολή της επόμενης ετήσιας φορολογικής δήλωσης Ε1 και θα εμφανιστεί σε προσυμπληρωμένο κωδικό.

Στις αμοιβές για συμβουλευτικές ή παρόμοιες υπηρεσίες περιλαμβάνονται οι αμοιβές που καταβάλλονται εξαιτίας παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, δηλαδή επαγγέλματα που με τις διατάξεις του ν. 2238/1994, χαρακτηρίζονταν ως ελευθέρια επαγγέλματα. (Εγκύκλιος ΠΟΛ.1120/25.4.2014)

Παράδειγμα υπολογισμού παρακράτησης :

ΚΑΘΑΡΗ ΑΜΟΙΒΗ 1.000,00 €
ΦΟΡΟΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗΣ 20% 200,00 €
ΦΠΑ 24% 240,00 €
ΣΥΝΟΛΟ ΑΜΟΙΒΗΣ ΜΕ ΦΠΑ 1.240,00 €
ΤΕΛΙΚΟ ΠΛΗΡΩΤΕΟ ΠΟΣΟ 1.040,00 €

 

Φορολογία ατομικής επιχείρησης 2023 – Φορολογική κλίμακα 2023



































Φορολογία από το πρώτο ευρώ

Μειωμένος φορολογικός συντελεστής 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000€

Για τα τρία πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητας, ο φορολογικός συντελεστής (9%) μειώνεται κατά 50%, δηλαδή η φορολογία είναι με 4,5%, εφόσον ο τζίρος δεν υπερβαίνει τις 10.000 €.

Δεν υπάρχει αφορολόγητο στις ατομικές επιχειρήσεις. Η φορολογία γίνεται στα καθαρά κέρδη και ξεκινάει από το πρώτο ευρώ.

Για ατομική επιχείρηση που δηλώνει ζημίες ή μηδενικά κέρδη, ο επαγγελματίας φορολογείται με τεκμήρια. (πχ τεκμήριο διαβίωσης άγαμου 3.000€, αυτοκίνητο, κατοικία, δάνειο κλπ).

ΠΡΟΣΟΧΗ μην μπερδεύετε τον ΦΠΑ με τον φόρο εισοδήματος. Ο ΦΠΑ είναι ένας φόρος που προστίθεται σε οποιαδήποτε συναλλαγή κάνει η επιχείρηση. Τα χρήματα του ΦΠΑ , δεν ανήκουν σε εμάς και αποδίδονται προς το κράτος κάθε 3 μήνες. Ο φόρος εισοδήματος προκύπτει από την ετήσια φορολογική δήλωση Ε3 και Ε1 , όπου δηλώνονται όλα τα έσοδα και έξοδα του προηγούμενου έτους.

Προκαταβολή φόρου

Ο συντελεστής προκαταβολής φόρου είναι 55%. Για το πρώτο έτος λειτουργίας υπάρχει έκπτωση 50%.

Η προκαταβολή φόρου καταβάλλεται την πρώτη χρονιά και στη συνέχεια κάθε χρόνο επιστρέφεται και προκαταβάλλεται ο φόρος της επόμενης χρήσης. Συνεπώς μετά το πρώτο έτος, εάν τα εισοδήματα μένουν σταθερά, δεν γίνεται αντιληπτή η επιβάρυνση.

Ετήσιο τέλος επιτηδεύματος

α) Το τέλος επιτηδεύματος ορίζεται σε 650€ ετησίως και βεβαιώνεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

β) Αν διατηρείτε υποκαταστήματα, ορίζεται σε 600€ ετησίως για κάθε υποκατάστημα.

γ) Αν υπάγεστε στο καθεστώς “μπλοκάκι” , τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος διαμορφώνονται σε 400€, εφόσον η έδρα σας βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους, και 500€ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

Απαλλαγή από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος

α) εάν δεν έχετε υπερβεί τα πρώτα πέντε έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών,

β) εάν έχετε αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του ογδόντα τοις εκατό (80%),

γ) εάν ασκείτε τη δραστηριότητά σας σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, όπου δεν εφαρμόζεται η εν λόγω εξαίρεση.

Φορολόγηση ως μισθωτός (μπλοκάκι ή freelancing)

Η έναρξη ατομικής επιχείρησης γίνεται με έναν και μοναδικό τρόπο και ισχύουν οι ίδιες ευθύνες και υποχρεώσεις με όλες τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, μόνο για τον τρόπο φορολόγησης μπορεί κάποιος να ενταχθεί στο καθεστώς “μπλοκάκι” ή freelancing. Σε ορισμένες περιπτώσεις δηλαδή, παρότι ασκείτε επιχειρηματική δραστηριότητα, το εισόδημα σας μπορεί να φορολογηθεί ως εισόδημα από μισθωτή εργασία.

Αυτό σημαίνει ότι για εσάς θα ισχύει το αφορολόγητο έως τις 8.500€ που ισχύει για εισοδήματα από μισθωτή εργασία. Ο freelancer στην ουσία πληρώνει ο ίδιος τις ασφαλιστικές του εισφορές και εκδίδει ένα τιμολόγιο κάθε μήνα για να πληρωθεί. Προυποθέσεις για υπαγωγή:

  • Όταν παρέχετε υπηρεσίες σε μια εταιρία με σύμβαση, και συναλλάσεστε με φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δεν υπερβαίνουν τα τρία (3) ή ποσοστό 75% του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από ένα (1) από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες,
  • Εφόσον δεν έχετε την εμπορική ιδιότητα,
  • Εφόσον δεν διατηρείτε επαγγελματική εγκατάσταση που είναι διαφορετική από την κατοικία σας (έδρα το σπίτι)

Όταν η φορολογία γίνεται με αυτό το καθεστώς, δεν εκπίπτουν καθόλου δάπανες για την επιχείρηση, εκτός από τις ασφαλιστικές εισφορές ΕΦΚΑ. Δεν επιτρέπεται να δικαιολογήσετε άλλες δαπάνες, ακόμα και αν έχουν γίνει για το σκοπό της επιχειρηματικής δραστηριότητας, γιατί δε θεωρείστε ακριβώς επιχείρηση. Επίσης δεν επιτρέπονται οι συναλλαγές με ιδιώτες (λιανικές πωλήσεις).

Το καθεστώς μπλοκάκι δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος αποκτά εισόδημα από μισθωτή εργασία.

Ο κλασσικός τρόπος φορολόγησης ΕΣΟΔΑ – ΈΞΟΔΑ = ΚΑΘΑΡΟ ΚΕΡΔΟΣ , ανήκει στη φιλοσοφία της κανονικής επιχείρησης που συναλλάσεται με όλους ανεξαιρέτως και χρειάζεται τις δαπάνες για μείωση φόρου.

Δαπάνες που αναγνωρίζονται και μειώνουν το φόρο

Φορολογητέο εισόδημα είναι το εισόδημα που απομένει μετά την αφαίρεση των δαπανών που εκπίπτουν από το συνολικό ακαθάριστο εισόδημα. Για τον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα, επιτρέπεται η έκπτωση όλων των δαπανών οι οποίες:

  • πραγματοποιούνται προς το συμφέρον της επιχείρησης
  • αντιστοιχούν σε πραγματική συναλλαγή
  • εγγράφονται στα βιβλία εσόδων-εξόδων και αποδεικνύονται με κατάλληλα δικαιολογητικά.

Δαπάνες που δεν εκπίπτουν από το ακαθάριστο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα είναι, ενδεικτικά, οι ακόλουθες:

  • Κάθε είδους δαπάνη που αφορά αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών αξίας άνω των 500 ευρώ, εφόσον η τμηματική ή ολική εξόφληση δεν έγινε με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής (έμβασμα, επιταγή κ.λπ.).
  • οι μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές,
  • πρόστιμα και ποινές, περιλαμβανομένων των προσαυξήσεων,
  • προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες

(αναλυτικά οι μη εκπιπτόμενες δαπάνες αναφέρονται στο άρθρο 23 του Κ.Φ.Ε)

Πως θα μειώσετε το φόρο της επιχείρησης σας και ποιες είναι οι εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες δείτε εδώ.

 

Απογραφή εργοδότη στο ΙΚΑ για πρόσληψη προσωπικού

Εάν έχετε σκοπό να απασχολήσετε προσωπικό, θα πρέπει να προβείτε σε απογραφή εργοδότη στον ΕΦΚΑ την ίδια μέρα της πρόσληψης. Ηλεκτρονική απογραφή ΕΦΚΑ εδώ

Στη συνέχεια πρέπει μέσα σε 3 ημέρες να υποβάλετε τις προσλήψεις ηλεκτρονικά στο εργάνη. Επιπλέον θα πρέπει να κάνετε σύμβαση με έναν τεχνικό ασφαλείας που θα επιβλέπει μηνιαία τους χώρους της επιχείρησης σας. Εναλλακτικά μπορείτε να παρακολουθήσετε το σεμινάριο τεχνικών ασφαλείας σε κάποιο ΚΕΚ, που σας επιτρέπει να λάβετε πιστοποίηση και να έχετε αυτήν την ιδιότητα μόνο για τη δική σας επιχείρηση.

Δείτε περισσότερα για τον τεχνικό ασφαλείας ατομικής επιχείρησης εδώ.

 

Εργοδοτικές Υποχρεώσεις και απασχόληση προσωπικού

Υπογραφή σύμβαση εργασίας : Το πιο σημαντικό έγγραφο, είναι το συμφωνητικό/σύμβαση που υπογράφεται και από τις δύο πλευρές και αναγράφει το σύνολο του μισθού ή του ημερομισθίου, καθώς και τις παραμέτρους της εργασίας (τόπος, χρόνος, ειδικά θέματα κλπ)

Δήλωση και καταβολή εισφορών σύμφωνα με την ΑΠΔ : Υποβάλλεται κάθε μήνα για την δήλωση εισφορών και ενσήμων των εργαζομένων στο ΙΚΑ

Πίνακας προσωπικού : Οποιοδήποτε άτομο βρεθεί στο χώρο εργασίας σε έλεγχο του ΣΕΠΕ και δεν είναι έχει δηλωθεί στον πίνακα προσωπικού, επιβάλλεται το γνωστό πρόστιμο των 10.500€

Εξόφληση μισθοδοσίας τραπεζικά : Γνωστοποίηση ανάλυσης μισθού στον εργαζόμενο και υποχρεωτική καταβολή μισθοδοσίας μέσω Τραπέζης

Παροχές εργοδότη: Χορήγηση υποχρεωτικής αδείας ανά μήνα απασχόλησης (20 μέρες για το πρώτο έτος) και καταβολή επιοδομάτων αδείας, Δώρου Χριστουγέννων και Πάσχα (Συνολικά 14 μισθοί για ένα έτος)

Δηλώσεις στην Επιθεώρηση εργασίας : Αλλαγές στη σύμβαση ή το ωράριο πρίν την ανάληψη εργασίας από τον εργαζόμενο, ετήσια υποβολή πίνακα προσωπικού, πίνακα αδειών

Ετήσιο κόστος απασχόλησης υπαλλήλου 40 ώρες/εβδομάδα :

Μισθός : 666,85€ Χ 14 = 9.335,90€

Εισφορές : 282,05€ Χ 14 = 3.948,70€

Φ.Μ.Υ. 4,94€ Χ 14 = 69,44€

Συνολικά : 13.354,04€

Συνεπώς, ένας εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης κοστίζει για την επιχείρηση συνολικά περίπου 13.354,04€ / 12 = 1.112,84€ κάθε μήνα.

 

Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος – δραστηριότητες εστίασης

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα πρέπει να έχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας, την οποία συνήθως αναλαμβάνει να εκδόσει επαγγελματίας μηχανικός στο Δήμο. Επιπλέον θα πρέπει να φροντίσετε για τα παρακάτω:

  • Δελτίο παραπόνων θεωρημένο από την αρμόδια αρχή (Περιφέρεια)
  • Βιβλίο πυροσβεστικής θεωρημένο από την πυροσβεστική
  • Βιβλίο καπνίσματος θεωρημένο από τον οικείο δήμο
  • Βιβλίο τεχνικού ασφαλείας μαζί με την ετήσια έκθεση
  • Σήμανση για την απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ για άτομα κάτω των 18 ετών
  • Άδεια αναπαραγωγής μουσικής
  • Άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου
  • Άδειες εργασίας και βιβλιάρια υγείας των εργαζομένων θεωρημένα από το αστυνομικό τμήμα
  • Τα έγγραφα του ΕΦΕΤ για τις υπόχρεες επιχειρήσεις(θερμοκρασίες ψυγείων, εργασίες καθαριότητας, δελτία απεντομώσεων, παραλαβή τροφίμων)

Συμπερασματικά : Φορολογικό καθεστώς για νέους επαγγελματίες

  • Μειωμένος φορολογικός συντελεστής 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000€
  • Απαλλαγή τέλους επιτηδεύματος 650€ για τα πρώτα 5 χρόνια
  • Μειωμένες εισφορές στον ΕΦΚΑ  στα 148,15€ το μήνα για τα πρώτα 5 χρόνια
  • Δυνατότητα απαλλαγής ΦΠΑ με ετήσιο τζίρο μέχρι 10.000,00€.

 

Σωστή επαγγελματική λογιστική υποστήριξη και καθοδήγηση

Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δώσετε στην παρακολούθηση των φορολογικών και γραφειοκρατικών υποχρεώσεων και ευθυνών που έχει μια επιχείρηση. Ένα πολύ μικρό λάθος ακόμη και από άγνοια, μπορεί να βεβαιώσει πρόστιμα από 100€ μέχρι 10.000€ και να επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις κυρίως σε έναν φορολογικό έλεγχο.

Η προσέγγιση μιας επιχείρησης απαιτεί υπευθυνότητα, κατάρτιση και συνεχή ενημέρωση. Θα πρέπει να βρείτε ένα αξιόπιστο συνεργάτη λογιστή-φοροτεχνικό/λογιστικό γραφείο που μπορεί να αναλάβει τις φορολογικές υποχρεώσεις καθώς και τις νέες που δημιουργούνται συνεχώς.

Ο καλός λογιστής αποδίδει προς όφελος σας μέσα σε μια ανθρώπινη και σταθερή συνεργασία, που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και τη χημεία ανάμεσα σας. Δεν ταιριάζουν όλοι με όλους! Σας στηρίζει σε όλη την επιχειρηματική σας πορεία είτε κάνετε έναρξη ατομικής επιχείρησης, είτε ίδρυση ομόρρυθμης εταιρείας ΟΕ είτε σύσταση ΙΚΕ είτε οποιαδήποτε άλλη μορφή εταιρείας.

Μπορείτε να αποκτήσετε λογιστική υποστήριξη μόνο για την τήρηση και ενημέρωση των βιβλίων σας ή για την υποβολή αιτήσεων. Η επιλογή αυτή έχει μικρό κόστος για την επιχείρηση σας, γιατί η συνεργασία δεν είναι μηνιαία και δεν παρέχεται συμβουλευτική και επικοινωνία, γι’ αυτό σας επιτρέπει να πληρώνετε για την κάθε εργασία ξεχωριστά.

Μόνο στην πλήρη μηνιαία λογιστική υποστήριξη, υπάρχει η δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας και κατά προτεραιότητα, η συμβουλευτική στην επιχείρηση, η άμεση ενημέρωση για νέους νόμους, η υποστήριξη σε φορολογικούς ελέγχους και η καθοδήγηση για μεγιστοποίηση κέρδους. Για να λάβετε όμως την καλύτερη δυνατή λογιστική υποστήριξη με όλα τα οφέλη, θα πρέπει να συνδεθούν με σεβασμό και εκτίμηση και οι δύο πλευρές λογιστή-επιχειρηματία!

Καλή και δημιουργική αρχή με μπόλικη υπομονή! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου