Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

Σύστημα IRIS: Τι είναι και πώς λειτουργεί – Για ποιους επαγγελματίες είναι υποχρεωτικό

 Πώς λειτουργεί το σύστημα IRIS μέσα από το ηλεκτρονική τραπεζική (e-banking) και πώς θα το χρησιμοποιήσετε για να μεταφέρετε έως και 500 ευρώ εντελώς δωρεάν. 


  Η αύξηση των χρεώσεων που επέβαλαν οι πρόσφατα οι ελληνικές τράπεζες στις μεταφορές χρημάτων έχει αναδείξει την νέα υπηρεσία «IRIS», η οποία επιτρέπει στους χρήστες την άμεση μεταφορά χρημάτων μέσα από το κινητό τους (ebanking), εντελώς δωρεάν, για ποσά έως 500 ευρώ.

Φυσικά, πέρα από το πλεονέκτημα των δωρεάν μεταφορών για τους καταθέτες, η IRIS έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να «τσιμπήσει» όσους ελεύθερους επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν. Ειδικότερα, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν επιτρέπει να καταστούν υποχρεωτικές οι ηλεκτρονικές πληρωμές για συναλλαγές κάτω από 500 ευρώ, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει να γίνει υποχρεωτική η πληρωμή των υπηρεσιών που παρέχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Με αυτό τον τρόπο, οι φορολογικοί συντελεστές θα παραμείνουν αμετάβλητοι, αυξάνοντας ταυτόχρονα τα έσοδα από τους φόρους.


Τι είναι το σύστημα IRIS

Το συγκεκριμένο σύστημα δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς ποσών έως και 500 ευρώ χωρίς επιβάρυνση, από τον αποστολέα στον δικαιούχο, μέσα από το κινητό, αφού γίνει σύνδεση στην εφαρμογή της εκάστοτε τράπεζας. Μάλιστα, οι μεταφορές αυτές μπορούν να γίνουν από και προς τις επαφές που βρίσκονται στο κινητό τηλέφωνο του κάθε χρήστη ή χρησιμοποιώντας το ΑΦΜ της εκάστοτε επιχείρησης.

Η ενεργοποίηση του συστήματος IRIS είναι πολύ εύκολη και γίνεται μέσα από την εφαρμογή της τράπεζας στην οποία έχετε λογαριασμό, χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας σε κάποιο υποκατάστημα. Η μεταφορά των χρημάτων είναι ταχύτατη και ολοκληρώνεται σε δευτερόλεπτα εντελώς δωρεάν και για τα δύο μέρη.


Ποιοι επαγγελματίες πρέπει να συνδεθούν υποχρεωτικά με το IRIS

Με βάση τη νέα ρύθμιση του νομοσχεδίου «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων-Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167», πλέον ορισμένοι επαγγελματίες είναι υποχρεωμένοι να συνδέσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με σύστημα άμεσων πληρωμών. Επιπλέον, υποχρεούνται να δέχονται άμεση πληρωμή από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο τους το ζητήσει.

Ειδικότερα, η ρύθμιση αυτή αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.

Αυτό σημαίνει ότι τα φυσικά πρόσωπα που συναλλάσσονται με άλλο φυσικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες (ελεύθερο επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενο) δικαιούνται να ζητήσουν να γίνει η πληρωμή μέσω συστήματος άμεσων πληρωμών.

Οι παραπάνω υποχρεώσεις θα ισχύσουν από 1/12/2024, έτσι ώστε να αναπτυχθούν οι κατάλληλες υποδομές στο μεσοδιάστημα.
Πώς ενεργοποιώ το IRIS στην Alpha Bank

    Συνδεθείτε στο myAlpha Mobile, μεταβείτε στην μενού «IRIS Payments», επιλέξτε «IRIS» και στην συνέχεια «Ρυθμίσεις»
    Καταχωρήστε τον λογαριασμό στον οποίο θέλετε να πραγματοποιήσετε τη μεταφορά ή λήψη ποσού μέσω IRIS
    Επιλέξτε τον τρόπο με τον οποίο θα θέλατε να σας εντοπίζουν οι υπόλοιποι χρήστες IRIS (μέσω κινητού τηλεφώνου, email)

Πώς ενεργοποιώ το IRIS στην Εθνική Τράπεζα

Η ενεργοποίηση του IRIS Payments γίνεται μέσα από την εφαρμογή NBG Mobile Banking, όταν συνδεθείτε για πρώτη φορά.

Εναλλακτικά, έχετε τη δυνατότητα να την ενεργοποιήσετε οποιαδήποτε άλλη στιγμή, μεταβαίνοντας στο Προφίλ > Ρυθμίσεις > Μεταφορές με κινητό τηλέφωνο
Πώς ενεργοποιώ το IRIS στην Τράπεζα Πειραιώς

Μέσω του winbank mobile app, επιλέγετε «IRIS πληρωμή με αριθμό κινητού ή ΑΦΜ από το menu «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» και δηλώνετε τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού που επιθυμείτε να δέχεστε πληρωμές.

Εναλλακτικά, μπορείτε και μέσω του winbank web banking, από την επιλογή «ΑΓΟΡΕΣ / ΑΙΤΗΣΕΙΣ» και στη συνέχεια «Διαχείριση IRIS Πληρωμής με αριθμό κινητού ή ΑΦΜ».

Μπορείτε να εγγραφείτε ως ιδιώτης και ως ελεύθερος επαγγελματίας/ατομική επιχείρηση, με αναγνωριστικό στοιχείο τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου για προσωπική χρήση ή το ΑΦΜ σας για επαγγελματική χρήση, απλά επιλέγοντας τον κατάλληλο τραπεζικό λογαριασμό για κάθε περίπτωση.


Πώς ενεργοποιώ το IRIS στην Eurobank

Μπορείτε να ενεργοποιήσετε την υπηρεσία όταν συνδεθείτε για πρώτη φορά στο Eurobank Mobile App.

Εναλλακτικά, ενεργοποιείτε την υπηρεσία οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τις Ρυθμίσεις της εφαρμογής:

Προφίλ > Ρυθμίσεις > Ρυθμίσεις συναλλαγών > IRIS Payments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου