Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Εισοδήματα φυσικού προσώπου από κράτος με προνομιακό φορολογικό καθεστώς

Σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1026/30.1.2014 σχετικά με τον «Καθορισμός δικαιολογητικών εγγράφων για την πίστωση φόρου αλλοδαπής, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 9 του N . 4172/2013 και την παράγραφο 2 του άρθρου 16 του N . 4174/2013.», ορίζεται ότι:

«1. Κάθε φορολογούμενος που έχει φορολογική κατοικία στην Ελλάδα και κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους αποκτά εισόδημα στην αλλοδαπή, για το οποίο έχει φορολογηθεί στην αλλοδαπή, προκειμένου να τύχει της μείωσης του φόρου εισοδήματος της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του Ν. 4172/2013, με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος υποχρεούται να συνυποβάλει τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

- Για τις χώρες με τις οποίες υπάρχει Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος (Σ.Α.Δ.Φ.), βεβαίωση της αρμόδιας φορολογικής αρχής, από την οποία να προκύπτει ο φόρος που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή.

Για τις λοιπές χώρες, με τις οποίες δεν υφίσταται Σ.Α.Δ.Φ, βεβαίωση της αρμόδιας φορολογικής αρχής ή Ορκωτού Ελεγκτή.

Σε περίπτωση παρακράτησης φόρου από νομικό ή φυσικό πρόσωπο, απαιτείται βεβαίωση από το πρόσωπο αυτό, θεωρημένη από την αρμόδια φορολογική αρχή, ή βεβαίωση Ορκωτού Ελεγκτή. Η θεώρηση αυτή δεν απαιτείται όταν η παρακράτηση διενεργείται από δημόσιο φορέα, ασφαλιστικό οργανισμό ή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

    Η βεβαίωση της αρμόδιας φορολογικής αρχής θα πρέπει να φέρει την επισημείωση της Χάγης [Ν. 1497/1984 (ΦΕΚ Α188/27-11-1984)], εφόσον το αλλοδαπό κράτος εμπίπτει στην κατάσταση των κρατών που έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης, όπως έχει συμπληρωθεί και ισχύει. Για τα κράτη τα οποία δεν έχουν προσχωρήσει στην ανωτέρω Σύμβαση, ισχύει η προξενική θεώρηση. Η σχετική βεβαίωση υποβάλλεται πρωτότυπη και απαιτείται η επίσημη μετάφρασή της στην Ελληνική γλώσσα

    Περαιτέρω, σύμφωνα με την Α.1041/2019 Απόφαση της ΑΑΔΕ, ορίζεται ότι, όλα τα δικαιολογητικά που συνυποβάλλονται με την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος πρέπει να είναι διατυπωμένα στην Ελληνική γλώσσα. Αν ο εκδότης αυτών των δικαιολογητικών είναι αλλοδαπός, απαιτείται η επίσημη μετάφρασή τους στην Ελληνική γλώσσα.

    Για τις υπηρεσίες, τους φορείς και τα πρόσωπα που διενεργούν μεταφράσεις αλλοδαπών δημοσίων εγγράφων, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι προσκομίζουν στις υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., ισχύουν τα αναφερόμενα στο αρ. πρωτ. Δ. ΟΡΓ. Δ 1008736 ΕΞ2019/18.1.2109 έγγραφο της Διεύθυνσης Οργάνωσης της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανθρώπινου Δυναμικού.

    Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται σε κάθε περίπτωση καθορίζονται είτε απευθείας από διάταξη του νόμου, είτε από υπουργικές αποφάσεις, αποφάσεις του Διοικητή και διαταγές, καθώς και την απόφαση για τον τύπο και περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018.

    Σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης δεν συνυποβάλλονται δικαιολογητικά, αλλά αυτά φυλάσσονται από τον φορολογούμενο και παραδίδονται εφόσον ζητηθούν.

    Με βάση τα ανωτέρω και σύμφωνα με τα ερωτήματά σας, θεωρούμε ότι:

1. Το σύστημα αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ εκτείνεται και στα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σύνδεση της Ελλάδας στο εν λόγω σύστημα (ΑΑΠ) ισχύει  από την 01.01.2017 για φορολογικά στοιχεία του έτους 2016. Το σύστημα αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών της διεθνούς σύμβασης του ΟΟΣΑ εκτείνεται και στα 106 κράτη-μέλη της εν λόγω σύμβασης, μεταξύ των οποίων και το Μπελίζ.

2. Τα μερίσματα (προ φόρου) αλλοδαπής προέλευσης, ανεξάρτητα αν αυτά προέρχονται από χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει συνάψει Σ.Α.Δ.Φ. (57 χώρες), αν έχουν προσχωρήσει στο σύστημα αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ του ΟΟΣΑ, αν πρόκειται για χώρα με προνομιακό φορολογικό καθεστώς ή από χώρα ή δικαιοδοσία (Jurisdiction) μη συνεργάσιμη φορολογικά, καταχωρούνται στους κωδικούς 295 – 296 του εντύπου Ε1. Ο τυχών φόρος που παρακρατήθηκε στο Μπελίζ (αν και θεωρούμε ότι δεν υφίσταται παρακράτηση φόρου επί μερισμάτων φορολογικών κατοίκων αλλοδαπής – Non Dom στη συγκεκριμένη χώρα), θα δηλωθεί στους κωδικούς 683 – 684.

3. Τα μερίσματα φορολογούνται με συντελεστή πέντε τοις εκατό (5%). (Όπως η παρ.1 του άρθρου 40 αντικαταστάθηκε με την παρ.1 του άρθρου 24 του Ν.4646/2019 (ΦΕΚ Α΄ 201/12-12-2019) και σύμφωνα με την παρ.22 του άρθρου 66 εφαρμόζεται για τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1.1.2020 και μετά.). Δεδομένου ότι λογικά αναφέρεστε σε μερίσματα που διανεμήθηκαν το έτος 2019, ο φορολογικός συντελεστής ανέρχεται σε 10%.

4. Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν. 4172/2013 περί Κ.Φ.Ε., ορίζεται ότι:

«1. Εάν κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους ένας φορολογούμενος που έχει φορολογική κατοικία στην Ελλάδα αποκτά εισόδημα στην αλλοδαπή, ο καταβλητέος φόρος εισοδήματος του εν λόγω φορολογούμενου, όσον αφορά στο εν λόγω εισόδημα, μειώνεται κατά το ποσό του φόρου που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή για αυτό το εισόδημα. Η καταβολή του ποσού του φόρου στην αλλοδαπή αποδεικνύεται με τα σχετικά δικαιολογητικά έγγραφα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.        

2. Η μείωση του φόρου εισοδήματος που προβλέπεται στην προηγούμενη παράγραφο δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό του φόρου που αναλογεί για το εισόδημα αυτό στην Ελλάδα.».

5. Το εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης τίτλων αλλοδαπής καταχωρείται στους κωδικούς 865 – 866 του πίνακα Ε΄ του εντύπου Ε1. Τυχών φόρος που παρακρατήθηκε (Capital Profits withholding taxes), θα καταχωρηθεί στους κωδικούς 867 – 868 του ίδιου πίνακα.

6. Το εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου φορολογείται με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%). (Άρθρο 43 παρ. 1 Ν. 4172/2013 περί Κ.Φ.Ε.). Ως προς την τυχών έκπτωση φόρου αλλοδαπής, ισχύουν τα αναγραφόμενα στην παράγραφο 4.

7. Δεν υφίσταται Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ Ελλάδος και Μπελίζ.

8. Κεφάλαια τα οποία κτήθηκαν στην αλλοδαπή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κάλυψη τεκμηρίων στην ημεδαπή, εφόσον εισαχθούν μέσω διατραπεζικού συστήματος (IBANumber) και εφόσον έχουν δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Αν παραμείνουν στην αλλοδαπή, μπορούν να καλύψουν τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων μόνο στην αλλοδαπή.

9. Σε κάθε περίπτωση, επειδή θεωρούμε ότι πρόκειται για διαχείριση χαρτοφυλακίου αλλοδαπής, θα πρέπει να αναζητήσετε από τον θεματοφύλακα του χαρτοφυλακίου (π.χ.  τράπεζα), ανάλυση κίνησής του, ώστε να είναι δυνατή η δήλωση κερδών από χρηματοοικονομικά προϊόντα και τίτλους στην Ελλάδα.

(Προτεινόμενη βιβλιογραφία:

1. Μελάς Δ. Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας. Η Ελλάδα και οι Συμβαλλόμενες χώρες. Β΄ Έκδοση. Θεσσαλονίκη Ιανουάριος 2015. Εκδόσεις «Οικονομικές Εκδόσεις Ε.Ε.».

2. Μελάς Δ. και Κ. Διεθνής Φορολογικός Σχεδιασμός, ανάπτυξη & σύγχρονες εξελίξεις. Θεσσαλονίκη Σεπτέμβριος 2013. Εκδόσεις «ΙΜΙΑ»).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου