Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών



1.1. Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 11 του Ν. 2859/2000, ενδοκοινοτική απόκτηση, κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 2, θεωρείται η απόκτηση της εξουσίας να διαθέτει κάποιος ως κύριος ενσώματα κινητά αγαθά, που αποστέλλονται ή μεταφέρονται στον αποκτώντα από τον πωλητή ή τον αποκτώντα ή από πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό τους, στο εσωτερικό της χώρας από άλλο κράτος - μέλος, από το οποίο αναχώρησε η αποστολή ή η μεταφορά του αγαθού.

Όπως αναφέρει η παράγραφος 2 του ίδιου άρθρου, κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1, δεν θεωρείται ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών η κατά τις διατάξεις του άρθρου 2 απόκτηση αγαθών που πραγματοποιείται:

α) από υποκείμενο στο φόρο που υπάγεται στο ειδικό καθεστώς των αγροτών του άρθρου 41,

β) από υποκείμενο στο φόρο που πραγματοποιεί μόνο παραδόσεις αγαθών ή παροχές υπηρεσιών, που δεν του παρέχουν κανένα δικαίωμα έκπτωσης (σ.σ. πρόσωπα που ασκούν απαλλασσόμενες πράξεις του άρθρου 22 καθώς και πρόσωπα που εμπίπτουν στο άρθρο 39 ειδικό καθεστώς μικρών επιχειρήσεων) και

γ) από μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εφόσον το ύφος των συναλλαγών αυτών, χωρίς το φόρο προστιθέμενης αξίας, που οφείλεται στο κράτος - μέλος της αναχώρησης της αποστολής ή της μεταφοράς, δεν υπερβαίνει κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο το ποσό των 10.000 ευρώ και κατά την τρέχουσα διαχειριστική περίοδο δεν υπερβαίνει το ποσό αυτό.

Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου δεν ισχύουν προκειμένου για καινούργια μεταφορικά μέσα και προϊόντα που υπάγονται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Τα πρόσωπα που εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγράφου αυτής μπορούν να επιλέγουν τη φορολόγηση τους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1. Η επιλογή αυτή γίνεται με υποβολή δήλωσης, η οποία ισχύει τουλάχιστον για δύο πλήρεις διαχειριστικές περιόδους, μετά την πάροδο των οποίων μπορεί να ανακληθεί. Η ανάκληση θα ισχύει από την επόμενη διαχειριστική περίοδο.



1.2. Στην περίπτωσή σας, η ελληνική θα πρέπει να αποδώσει τον ΦΠΑ με δήλωση ΦΠΑ που θα υποβάλλει για τη φορολογική περίοδο κατά την οποία πραγματοποιείται η φορολογητέα πράξη, καθώς με την επιλογή φορολόγησης της πράξης στην Ελλάδα (δήλωση ενδοκοινοτικών συναλλαγών στη Δ.Ο.Υ), η πράξη χαρακτηρίζεται ως ενδοκοινοτική απόκτηση και φορολογείται στο εσωτερικό της χώρας, χωρίς να παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου. Επομένως, η πράξη θα αναγραφεί στις εκροές της δήλωσης ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου που πραγματοποιείται η συναλλαγή.



2. Ο ίδιος χειρισμός διενεργείται και από τον ασφαλιστή για τα  είδη που προμηθεύεται από το άλλο Κράτος Μέλος και έχει επιλέξει τη φορολόγηση της πράξης στο εσωτερικό της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου