Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Φορολογική αντιμετώπιση υποκαταστήματος αλλοδαπής εταιρείας με μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα

1. Σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 2 περ. ε Ως παροχή υπηρεσιών λογίζονται επίσης: ...

ε) οι εργασίες φασόν επί ενσώματων κινητών αγαθών.

Ως εργασία φασόν νοείται η εκτέλεση εργασιών παραγωγής, κατασκευής ή συναρμολόγησης ενσώματων κινητών αγαθών, με σύμβαση μίσθωσης έργου, από υλικά και αντικείμενα που παραδίδονται από τον εργοδότη στον εργολάβο για το σκοπό αυτόν, ανεξάρτητα αν ο εργολάβος χρησιμοποιεί και δικά του υλικά.

Η διάταξη της περίπτωσης αυτής ισχύει και όταν ο εργοδότης είναι υποκείμενος στο φόρο εγκατεστημένος σε άλλο κράτος - μέλος, εφόσον τα υλικά και αντικείμενα αποστέλλονται από το κράτος του εργοδότη και τα αγαθά που παράγονται ή κατασκευάζονται ή συναρμολογούνται από τον εργολάβο μεταφέρονται ή αποστέλλονται στον εργοδότη στο κράτος - μέλος, στο οποίο αυτός είναι εγκατεστημένος.

 2. Διοικητικά έγγραφα που μπορεί να σημειωθούν για τις παραδόσεις αγαθών από κεντρικό σε υποκατάστημά σε άλλη χώρα :

«[…] στην περίπτωση που δημιουργήσετε μόνιμη εγκατάσταση εκτός της χώρας τότε η σχέση του κεντρικού με την μόνιμη εγκατάσταση θεωρείται σχέση ανεξάρτητων υπηρεσιών και πρέπει να τιμολογούνται τα αποστελλόμενα αγαθά προς αυτή (εγγρ. 1015992/113/8-3-1994)»(απόσπασμα από το Θ.11.99.13 του βιβλίου για τον Κ.Β.Σ. του κ. Ε. Σαϊτη).

«Συναλλαγές αλλοδαπής εταιρείας με υποκατάστημά της στην Ελλάδα: Εφόσον αλλοδαπή εταιρεία η οποία για τις εργασίες που πραγματοποιεί στην Ελλάδα κρίνεται ότι αποκτά μόνιμη εγκατάσταση, έχει όλες τις υποχρεώσεις του επιτηδευματία που απορρέουν από τις διατάξεις του Π.Δ.186/1992 (Κ.Β.Σ.), όπως αυτές ορίζονται κατά περίπτωση. Συνεπώς, η εταιρεία που εδρεύει στην αλλοδαπή θα τιμολογεί τη μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα για τα πωληθέντα σε αυτήν αγαθά και εν συνεχεία η μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα θα προβαίνει είτε σε απ΄ ευθείας πωλήσεις προς επιτηδευματίες, εκδίδοντας τιμολόγιο προς αυτούς (άρθρο 12 παρ. 1 Κ.Β.Σ.), είτε θα αποστέλλει αγαθά προς επιτηδευματίες προκειμένου να πωληθούν για λογαριασμό της, οπότε αυτοί θα εκδίδουν εκκαθάριση προς τη μόνιμη εγκατάσταση (άρθρο 12 παρ. 7 Κ.Β.Σ.), είτε τέλος θα διενεργεί λιανικές πωλήσεις εκδίδοντας αποδείξεις λιανικής πώλησης (άρθρο 13 παρ. 1 Κ.Β.Σ. σε συνδυασμό με άρθρο 1 Ν.1809/1988) (εγγρ. 1064608/388/29-6-2005)» (απόσπασμα από το Θ.12.99.45 του βιβλίου για τον Κ.Β.Σ. του κ. Ε. Σαϊτη)

2.1 Αν και τα έγγραφα είναι υπό Κ.Β.Σ. και κατά το τυπικό θεωρούνται ως καταργημένα μετά την ισχύ του Ν.4308/2014, εντούτοις, σημειώνονται για το πνεύμα της φορολογικής διοίκησης.

2.2 Υπό τις διατάξεις του Ν.4308/2014 και τις εφαρμοστικές αποφάσεις δεν ορίζεται κάτι συγκεκριμένο. Η εκτίμηση είναι ότι εφαρμόζονται όσα αναφέρονται στα παραπάνω έγγραφα και οι παραδόσεις αγαθών από κεντρικό σε υποκατάστημα που εδρεύει σε άλλη χώρα τιμολογούνται.


3. Σημαντική σε σχέση με το ζήτημα και η διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 21 του Ν.4174/2013 σύμφωνα με την οποία:  Για τις μεταξύ τους συναλλαγές που εμπίπτουν στο άρθρο 50 του Κ.Φ.Ε., καθώς και τη μεταξύ τους μεταφορά λειτουργιών του άρθρου 51 του Κ.Φ.Ε., τα συνδεδεμένα πρόσωπα κατά την έννοια της περίπτ. ζ' του άρθρου 2 του Κ.Φ.Ε, υποχρεούνται να τηρούν Φάκελο Τεκμηρίωσης. Φάκελο Τεκμηρίωσης υποχρεούνται να τηρούν και οι μόνιμες εγκαταστάσεις αλλοδαπών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, για τις παραπάνω συναλλαγές τους με το κεντρικό ή με τα συνδεδεμένα πρόσωπα του κεντρικού τους στην αλλοδαπή, καθώς και τα ημεδαπά νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες για τις παραπάνω συναλλαγές τους με μόνιμες εγκαταστάσεις που διατηρούν στην αλλοδαπή.»

Από το δεύτερο εδάφιο της παραπάνω διάταξης προκύπτει ότι στην περίπτωση αποστολής εμπορευμάτων από την έδρα σε μόνιμη εγκατάσταση στην αλλοδαπή πλέον της  υποχρέωσης  τιμολόγησης υπάρχει και  υποχρέωση τεκμηρίωσης της συναλλαγής  μέσω Φακέλου.

4. Με βάση τα παραπάνω, τα δεδομένα του ερωτήματος (με τα οποία φαίνεται ότι το κόστος του βασικού μηχανήματος αποτελεί μικρό σχετικά μέρος του συνολικού κόστους και για την ασφαλή διαδικασία της συναλλαγής, κατά την άποψή μας η επιχείρηση είναι σκόπιμο να ακολουθήσει την τακτική που προαναφέρται της εταέρωθεν τιμολόγησης με τις ανάλογες δηλωτικές υποχρεώσεις ανάμεσα στις δύο εταιρείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου