Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Επί βελτιώσεων επί μισθωμένων ακινήτων από τον μισθωτή, πως προσδιορίζεται το εισόδημα από ακίνητη

1 ο   θέμα (για τα τεκμήρια)

1.1 Με την ΠΟΛ.1076/2015 παρασχέθηκαν οδηγίες για την εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας εισοδήματος (άρθρα 30-34 Ν.4172/2013). Από την εγκύκλιο αυτή μπορεί να παρατεθούν τα εξής :

α) «Με τις διατάξεις του άρθρου 33 προσδιορίζονται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν εφαρμόζεται η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Η μη εφαρμογή αυτής της δαπάνης διασφαλίζει τη μη εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου προσδιορισμού της ελάχιστης φορολογίας στις περιπτώσεις αυτές. Με βάση τις νέες διατάξεις τα άρθρα 31 και 32 δεν έχουν εφαρμογή: [……]  ε)  Για την αγορά πάγιου εξοπλισμού επαγγελματικής χρήσης από πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Στην έννοια του πάγιου εξοπλισμού περιλαμβάνονται μηχανήματα, υπολογιστές, έπιπλα, σκεύη, Φ.Δ.Χ. αυτοκίνητα, Φ.Ι.Χ. αυτοκίνητα, Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα, Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα, μοτοσυκλέτες, σκάφη, αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την άσκηση επιχείρησης ή ελευθέριου επαγγέλματος.» (σημ.: η διάταξη στο Ν.4172/2013 είναι στο άρθρο 33 περιπτ. ε')

β) «Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται για επισκευή και συντήρηση κατοικίας δεν υπολογίζονται ως δαπάνη απόκτησης περιουσιακού στοιχείου. Αν όμως πρόκειται για προσθήκες, επεκτάσεις, τότε τίθεται θέμα δαπάνης απόκτησης.»

γ) «[….] σε περίπτωση ανέγερσης οικοδομής από μισθωτή με δικές του δαπάνες σε έδαφος του εκμισθωτή η δαπάνη ανέγερσης βαρύνει το μισθωτή ο οποίος αναλαμβάνει την ανέγερση και ο οποίος πραγματικά καταβάλλει τα χρηματικά ποσά της εν λόγω δαπάνης.».

1.2 Η φορ. διοίκηση δεν έχει αναφερθεί σε δαπάνες "βελτίωσης" σε ακίνητο υπό το καθεστώς του Ν.4172/2013. Υπό τις προϊσχύσασες διατάξεις (Ν.2238/1994) η αναφορά που μπορεί να σημειωθεί είναι από το βιβλίο των Αντωνόπουλου- Κατούδη για την φ.εισοδήματος, εκδ. 2008 Θ.17.62 ότι οι δαπάνες για ανέγερση οικοδομής και για προσθήκες, επεκτάσεις, βελτιώσεις, οι οποίες προσθέτουν αξία στο ακίνητο, αποτελούν δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (με σχετ. το εγγρ. 1106121/1943/Α0012/24-11-2005).

1.3 Η ελεγκτική αρχή μπορεί να εξετάσει το θέμα στα πλαίσια και έμμεσων τεχνικών ελέγχων (από πού προέκυψαν τα χρηματικά ποσά). Περαιτέρω δε, η διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 21 του Κ.Φ.Ε. περί εισοδήματος από άγνωστη- αδικαιολόγητη πηγή εφαρμόζεται ανεξάρτητα από τις διατάξεις περί τεκμηρίων.

 

2 ο   εκμισθωτής φυσικό πρόσωπο

Προτείνουμε να δείτε το θέμα «Φόρος υπεραξίας - με Προσθήκες Βελτιώσεις επί Μισθωμένου Ακινήτου»

Προφανώς για τον κινητό εξοπλισμό (έπιπλα κ.λπ.) του μισθωτή δεν γεννάται κάποιο θέμα για τον εκμισθωτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου