Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Απόκτηση παγίου από το εξωτερικό

1. Σύμφωνα με την παρ. 12 του άρθρου 3 του Ν. 4308/2014: «Όταν, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις αυτού του νόμου, η οντότητα δεν συντάσσει ισολογισμό, δύναται, αντί του λογιστικού συστήματος της παραγράφου 10, να χρησιμοποιεί ένα κατάλληλο απλογραφικό λογιστικό σύστημα (βιβλία εσόδων - εξόδων) για την παρακολούθηση των στοιχείων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, τα οποία συμπεριλαμβάνουν:

α) Τα πάσης φύσεως έσοδα διακεκριμένα σε έσοδα από πώληση εμπορευμάτων, από πώληση προϊόντων, από παροχή υπηρεσιών και λοιπά έσοδα.

β) Τα πάσης φύσεως κέρδη.

γ) Τις πάσης φύσεως αγορές περιουσιακών στοιχείων, διακεκριμένα σε αγορές εμπορευμάτων, υλικών (πρώτων ή βοηθητικών υλών), παγίων και αγορές λοιπών περιουσιακών στοιχείων.

δ) Τα πάσης φύσεως έξοδα, διακεκριμένα σε αμοιβές προσωπικού συμπεριλαμβανομένων εισφορών σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, αποσβέσεις, έξοδα από τη λήψη λοιπών υπηρεσιών και λοιπά έξοδα.

ε) Τις πάσης φύσεως ζημίες.

στ) Τους πάσης φύσεως φόρους και τέλη, ξεχωριστά κατά είδος.».

 
2. Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 4 του Ν.4308/2014, η οντότητα τηρεί κατά περίπτωση, με ημερομηνία αναφοράς την ημερομηνία τέλους της περιόδου αναφοράς (ημερομηνία του ισολογισμού), αρχείο ενσώματων και άυλων πάγιων περιουσιακών στοιχείων. Στο αρχείο αυτό, με τήρηση αναλυτικής μερίδας, παρακολουθείται η αξία κτήσης κατά την αρχική αναγνώριση, καθώς και κάθε επακόλουθη μεταβολή, δηλαδή προσθήκη, αναπροσαρμογή, απομείωση, διαγραφή και απόσβεση επί του παγίου, με ένδειξη των σωρευτικών ποσών και των ποσών που αφορούν την περίοδο αναφοράς. Στο αρχείο αυτό παρακολουθούνται και τα πλήρως αποσβεσμένα πάγια τα οποία εξακολουθούν να πληρούν τον ορισμό του παγίου περιουσιακού στοιχείου, είτε εξακολουθούν να είναι σε λειτουργία είτε όχι.


3.1 Στην ΠΟΛ. 1082/2015 διευκρινίζεται σχετικά με τους κωδικούς του εντύπου ΦΠΑ:

«Κωδ. 301 - 306:

………

2. Γράψτε κατά συντελεστή Φ.Π.Α. την αξία των εισροών οι οποίες έχουν τόπο φορολογίας το εσωτερικό της χώρας, δεν απαλλάσσονται και υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο λήπτης των αγαθών ή υπηρεσιών. Ενδεικτικά:

- τις ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών

- τις ενδοκοινοτικές λήψεις υπηρεσιών σύμφωνα με το άρθρο 14.2.α΄,

- τις λήψεις υπηρεσιών από υποκείμενο στο φόρο εγκατεστημένο σε τρίτη χώρα,

- τις λήψεις αγαθών σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 3 του Κώδικα ΦΠΑ (αερίου μέσω συστήματος φυσικού αερίου, ευρισκόμενου στο έδαφος της Κοινότητας ή οποιουδήποτε άλλου δικτύου συνδεδεμένου με τέτοιο σύστημα, ηλεκτρικής ενέργειας ή θερμότητας ή ψύχους μέσω δικτύων θέρμανσης ή ψύξης), από υποκείμενους στο φόρο οι οποίοι δεν είναι εγκατεστημένοι στο εσωτερικό της χώρας,

- τις λήψεις αγαθών ή υπηρεσιών που φορολογούνται στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με τα άρθρα 13 (εκτός της παρ. 3) και 14 (εκτός της παρ. 2) του Κώδικα ΦΠΑ, από υποκείμενους στο φόρο οι οποίοι δεν είναι εγκατεστημένοι στο εσωτερικό της χώρας και δεν έχουν αποκτήσει ΑΦΜ/ΦΠΑ είτε στο όνομά τους είτε μέσω φορολογικού αντιπροσώπου,

- τις αγορές ανακυκλώσιμων αγαθών, τις λήψεις δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου καθώς και τις εκτελέσεις τεχνικών έργων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39α,

- τις αγορές επενδυτικών αγαθών σύμφωνα με την ΚΥΑ Π.2869/ ΠΟΛ. 137/1987 και ΑΥΟ ΠΟΛ. 1128/1997.

………..

Κωδ. 331 - 336: Γράψτε το φόρο που αναλογεί, πολλαπλασιάζοντας τη φορολογητέα αξία με τον αντίστοιχο συντελεστή φόρου.

Κωδ. 364: Γράψτε την αξία των ενδοκοινοτικών αποκτήσεων αγαθών για τις οποίες παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης. Στην αξία των ενδοκοινοτικών αποκτήσεων αγαθών περιλαμβάνεται και η αξία της απόκτησης αγαθών που παραδίδονται σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 15 του Κώδικα ΦΠΑ.

Κωδ. 384: Γράψτε το φόρο ο οποίος αναλογεί στις ενδοκοινοτικές αποκτήσεις του Κωδ. 364.».



3.2 Στην ΠΟΛ.1191/2015 διευκρινίζεται:

«Κωδ. 364 - 384: Στους κωδικούς αυτούς καταχωρούνται εκτός των λοιπών πράξεων και η φορολογητέα αξία και ο φόρος αντίστοιχα των ενδοκοινοτικών αποκτήσεων που αφορούν επενδυτικά αγαθά (πάγια).».

 

4. Στην περίπτωση που ο εγκατεστημένος σε άλλο Κράτος -Μέλος πωλητής των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων υπάγεται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, εφαρμόζονται οι διατάξεις που διέπουν τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές.

Στην περίπτωση αυτή, η συγκεκριμένη πράξη συνιστά ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθού για τη χώρα μας και συνεπώς ο αναλογών ΦΠΑ καταβάλλεται στην Ελλάδα, στο Τελωνείο, και όχι στο Κράτος -Μέλος εγκατάστασης του πωλητή. Εξυπακούεται ότι πρέπει να ισχύουν οι προϋποθέσεις για τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές και να τηρούνται οι σχετικές διατάξεις που προαναφέρονται και ορίζουν τις υποχρεώσεις των φορολογουμένων στις περιπτώσεις αυτές.

Προς τούτο ο αγοραστής υποχρεούται να εγγραφεί πριν την αγορά στο σύστημα VIES προκειμένου να μην καταβάλει το ΦΠΑ στο Κράτος -Μέλος εγκατάστασης του πωλητή. Αν παρόλα αυτά καταβάλει το ΦΠΑ και στο Κράτος -Μέλος του πωλητή, ο ΦΠΑ αυτός, αν δεν υπάρχει διαδικασία επιστροφής από το άλλο Κράτος -Μέλος, αποτελεί κόστος για τον αγοραστή και δεν του παρέχεται η δυνατότητα έκπτωσης στη χώρα μας. Η δυνατότητα έκπτωσης παρέχεται μόνο για το ΦΠΑ που καταβάλλεται στην Ελλάδα. 
Στο τιμολόγιο πώλησης του εγκατεστημένου στο άλλο Κράτος -Μέλος πωλητή, πρέπει να αναφέρεται, ότι πρόκειται για ενδοκοινοτική παράδοση, αλλά και να αναγράφονται οι ΑΦΜ/ΦΠΑ αγοραστή και πωλητή που είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα VIES.
Επισημαίνουμε, ότι και στις περιπτώσεις αυτές των ενδοκοινοτικών συναλλαγών, ισχύουν τα διαλαμβανόμενα στις ΕΔΥΟ 1131481/7043/  >ΠΟΛ. 1282/23.12.92 και 1117821/9703/2270/0014/ ΠΟΛ. 1317/30.9.93.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά για την απόδειξη της ιδιότητας του εγκατεστημένου στο εσωτερικό της χώρας αγοραστή μεταχειρισμένου φορτηγού αυτοκινήτου. Προκειμένου να αποδεικνύεται ότι ο αγοραστής μεταχειρισμένου φορτηγού αυτοκινήτου ασκεί κερδοσκοπικό ή βιοποριστικό επάγγελμα ή επιχείρηση ή έχει μεταφορικό έργο τέτοιο που για την εξυπηρέτησή του είναι αναγκαία η αγορά φορτηγού αυτοκινήτου, πρέπει να προσκομίζονται στο Τελωνείο, πριν τον τελωνισμό του αυτοκινήτου, αντίγραφα των δικαιολογητικών που υποβάλλονται στην αρμόδια Υπηρεσία Συγκοινωνιών, προκειμένου να εκδοθούν οι άδειες κυκλοφορίας των φορτηγών αυτών, ως "αγροτικές" ή "επαγγελματικές" κατά περίπτωση και τα οποία προβλέπονται από τα Κεφάλαιο Γ και Δ της αριθ. Α2/29542/5347/9.8.91 (ΦΕΚ 707/Β/5.9.91) Α.Υ.Ο.

Στο ερώτημα δεν αναφέρεται αν ο πωλητής υπάγεται στη χώρα του στο ειδικό καθεστώς φορολογίας του περιθωρίου κέρδους, που εφαρμόζεται για τα μεταχειρισμένα αγαθά. Επισημαίνεται, ότι αν συνέτρεχε ατή η περίπτωση, στο τιμολόγιο πώλησης του αλλοδαπού πωλητή θα έπρεπε να αναφέρεται οπωσδήποτε ότι η πώληση έγινε με το καθεστώς της φορολογίας του περιθωρίου κέρδους και ο ΦΠΑ να μην αναγράφεται ξεχωριστά. Είναι όμως δυνατόν, να αναγράφονται και οι ΑΦΜ /VIES των συμβαλλομένων, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η πώληση έγινε με το κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Σε περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρχει καμία ένδειξη επί του τιμολογίου, που να αναφέρει ότι η πώληση έγινε με το καθεστώς φορολογίας του περιθωρίου κέρδους, θεωρείται ότι η πώληση αυτή έγινε στα πλαίσια του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ, συνιστά δηλαδή ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθού για τη χώρα μας και συνεπώς ο αναλογών ΦΠΑ καταβάλλεται στην Ελλάδα, στο Τελωνείο (ΠΟΛ.1050/2000).


 5. Δήλωση ΦΠΑ. Στον Κωδ. 364 αναγράφετε την αξία των ενδοκοινοτικών αποκτήσεων αγαθών για τις οποίες παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης. Στον Κωδ. 384 αναγράφετε τον φόρο με τον οποίο έχουν επιβαρυνθεί οι εισροές του Κωδ. 364.  Τα αντίστοιχα ποσά θα καταχωρηθούν και στους κωδικούς 301 - 306 για την αξία και 331 - 336 για τον αντίστοιχο φόρο όπως σε κάθε άλλη ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών.

Στον Κωδ. 402 αναγράφετε το ποσό του φόρου για το οποίο προκύπτει δικαίωμα συμψηφισμού και δεν αναγράφεται σε άλλο κωδικό της δήλωσης. Ιδιαίτερα, το ποσό του φόρου που έχει καταβληθεί στην τελωνειακή αρχή με την ειδική δήλωση της παρ. 9 του άρθρου 38 του Ν.2859/2000 και έχει αναγραφεί στον κωδικό 364 της δήλωσης ως ενδοκοινοτική απόκτηση από οποιονδήποτε υποκείμενο.  Προκειμένου περί μεταφορικών μέσων, υπαγόμενων σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, η ημερομηνία υποβολής της ειδικής αυτής δήλωσης είναι εκείνη που προβλέπεται για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΠΟΛ.1082/2015).


6. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, στην περίπτωση που αναφέρεστε, εφόσον πρόκειται για ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθού, θα προβείτε στις παρακάτω ενέργειες:

-   Καταχώριση στα απλογραφικά βιβλία σε ξεχωριστή στήλη του παγίου π.χ. σε στήλη «Ενδοκοινοτικές αποκτήσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων».

- Στο αρχείο ενσώματων και άυλων πάγιων περιουσιακών στοιχείων θα καταχωρηθεί το πάγιο παρακολουθώντας την αξία κτήσης κατά την αρχική αναγνώριση, καθώς και κάθε επακόλουθη μεταβολή, δηλαδή προσθήκη, αναπροσαρμογή, απομείωση, διαγραφή και απόσβεση επί του παγίου, με ένδειξη των σωρευτικών ποσών και των ποσών που αφορούν την περίοδο αναφοράς. Θα συνεχίσει το πάγιο περιουσιακό στοιχείο να παρακολουθείται μέχρι την πλήρη απόσβεση του (αναπόσβεστη αξία 0,01 ευρώ).

- Κατά τη συμπλήρωση της Δήλωσης ΦΠΑ του τριμήνου που πραγματοποιήθηκε η ενδοκοινοτική απόκτηση, θα συμπληρωθούν οι κωδικοί 301-306 και 331-337 κατά συντελεστή ΦΠΑ του πίνακα εκροών με την αξία της ενδοκοινοτικής απόκτησης και του ΦΠΑ που αναλογεί. Ακόμα, θα συμπληρωθούν οι κωδικοί 364 και 384 του πίνακα εισροών με την αξία της ενδοκοινοτικής απόκτησης και του ΦΠΑ που αναλογεί, καθώς και ο κωδικός 402 όπως αναφέρεται στην περίπτωση 5.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου