Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής ο οποίος έχει και εισοδήματα στην Ελλάδα, υπόκειται σε τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα;


Σύμφωνα με το άρθρο 33 του Ν. 4172/2013, σχετικά με τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, ορίζεται ότι:

 «Ως ετήσια δαπάνη του φορολογουμένου, της συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών του λογίζονται και τα χρηματικά ποσά που πραγματικά καταβάλλονται για:..

β) Αγορά επιχειρήσεων ή σύσταση ή αύξηση του κεφαλαίου επιχειρήσεων που λειτουργούν ατομικώς ή με τη μορφή ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης ή ανώνυμης εταιρείας ή περιορισμένης ευθύνης εταιρίας ή ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρίας ή κοινωνίας ή κοινοπραξίας ή αστικής εταιρίας ή αγορά εταιρικών μερίδων και χρεογράφων γενικώς, καθώς και οι καταβολές που πραγματοποιούνται για τα ασφαλιστικά επενδυτικά συμβόλαια, κατά το μέρος που αποτελούν επενδυτικό προϊόν.

Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη και η δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων δεν εφαρμόζονται:… η) Προκειμένου για αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες του άρθρου 31 φυσικού προσώπου που έχει τη φορολογική κατοικία του στην αλλοδαπή. Προκειμένου για δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων του άρθρου 32 φυσικού προσώπου που έχει τη φορολογική κατοικία του στην αλλοδαπή εφόσον δεν αποκτά εισόδημα στην Ελλάδα..» (όπως η περίπτωση η΄ του άρθρου 33 αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν.4330/2015 (ΦΕΚ Α΄ 59/16-06-2015) και σύμφωνα με την παρ. 6 του ιδίου άρθρου ισχύει για το φορολογικό έτος 2014 και μετά)

    Σύμφωνα με το άρθρο 34 του Ν. 4172/2013:

 «1… Δεν απαιτείται η δικαιολόγηση της απόκτησης αυτού του συναλλάγματος για τα πρόσωπα:

αα) Που είναι φορολογικοί κάτοικοι άλλου κράτους.

    Σύμφωνα με το άρθρο 34 του Ν. 4172/2013 περί Κ.Φ.Ε. και ειδικά την παράγραφο 2 αυτού, ορίζεται ότι «Η Φορολογική Διοίκηση κατά τον προσδιορισμό της διαφοράς της προηγούμενης παραγράφου υποχρεούται να λάβει υπόψη τα αναγραφόμενα στη δήλωση χρηματικά ποσά, τα οποία αποδεικνύονται από νόμιμα παραστατικά στοιχεία. Ο φορολογούμενος φέρει το βάρος της απόδειξης για τα ποσά που ιδίως είναι:…

δ) Εισαγωγή συναλλάγματος που δεν εκχωρείται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος, εφόσον δικαιολογείται η απόκτησή του στην αλλοδαπή.

    Δεν απαιτείται η δικαιολόγηση της απόκτησης αυτού του συναλλάγματος για τα πρόσωπα:

αα) Που είναι φορολογικοί κάτοικοι άλλου κράτους.»

    Με βάση τα ανωτέρω και τα ερωτήματά σας, θεωρούμε ότι:

1. Ο φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής, υποβάλλει φορολογική δήλωση στην Ελλάδα, στην Δ.Ο.Υ. κατοίκων εξωτερικού, για τα μισθώματα που λαμβάνει στη χώρα μας.

2. Εφόσον αποκτά φορολογητέο εισόδημα στην Ελλάδα, υπόκειται στο άρθρο 32 του Ν. 4172/2013 περί Κ.Φ.Ε., σχετικά με τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, μεταξύ των οποίων και της καταβολής κεφαλαίου για σύσταση επιχειρήσεων.

3. Τις ανωτέρω δαπάνες ως προς το κεφάλαιο της υπό σύσταση επιχείρησης στην Ελλάδα, μπορεί να τις καλύψει, αφενός μεν με το ήδη υφιστάμενο κεφάλαιο προηγουμένων της ίδρυσης της επιχείρησης φορολογικών ετών, προερχόμενο από τα εισπραχθέντα μισθώματα, (δεδομένου ότι δεν υπάγεται ως φορολογικός κάτοικος εξωτερικού σε αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες του άρθρου 31 του ιδίου νόμου και συνεπώς τα μισθώματα αποτελούν αυτούσια συσσωρευμένο κεφάλαιο), αφετέρου δε, από εισαγωγή συναλλάγματος σε τραπεζικό του λογαριασμό στην Ελλάδα, συνάλλαγμα του οποίου η πηγή δεν χρήζει δικαιολόγησης. Φυσικά η εισαγωγή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από την καταβολή του κεφαλαίου της υπό ίδρυση εταιρείας.


https://accountant-e.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου