Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Τροποποιητικές Δηλώσεις Αναδρομικών Αποδοχών

Σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 8 του Ν. 4172/2013 ορίζεται ότι: «3. Ο φόρος που επιβάλλεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος αφορά σε εισόδημα που αποκτήθηκε το αμέσως προηγούμενο φορολογικό έτος.

4. Χρόνος κτήσης του εισοδήματος θεωρείται ο χρόνος που ο δικαιούχος απέκτησε το δικαίωμα είσπραξής του. Ειδικά για τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές που εισπράττονται το έτος 2014 και μετά και εφόσον αναγράφονται διακεκριμένα στην ετήσια βεβαίωση αποδοχών που χορηγείται στον δικαιούχο ή προκύπτει με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο το έτος στο οποίο ανάγονται, υπάγονται σε φόρο με βάση τις διατάξεις του έτους που ανάγονται.» (Όπως το δεύτερο εδάφιο της παρ.4 του άρθρου 8 αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 του Ν.4646/2019 (ΦΕΚ Α΄ 201/12-12-2019) και σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 66 ισχύει από 12/12/2019 και μετά.).

 

Οι κάθε είδους καθαρές αποδοχές, πρόσθετες αμοιβές, αποζημιώσεις, συντάξεις που καταβλήθηκαν αναδρομικά σε μισθωτούς και συνταξιούχους βάσει νόμου, δικαστηρίου ή συλλογικής σύμβασης, καθώς και οι περιπτώσεις συντάξεων που χορηγούνται καθυστερημένα ή αναδρομικά από ασφαλιστικούς οργανισμούς, φορολογούνται στα έτη που ανάγονται, καθόσον χρόνος απόκτησης των αναδρομικών αυτών αποδοχών θεωρείται ο χρόνος που ο δικαιούχος απόκτησε δικαίωμα είσπραξης και θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στο χρόνο που αφορούν.

 

Βάσει των παραπάνω, τα αναδρομικά ποσά που εισπράττονται το έτος 2019 και αφορούν τα έτη 2010, 2011 υπάγονται σε φορολογία με βάση τις διατάξεις του έτους που ανάγονται. Δηλώνονται με τροποποιητικές δηλώσεις οι οποίες υποβάλλονται χειρόγραφα στη Δ.Ο.Υ φορολογίας. Για τα ποσά αυτά η παραγραφή ακολουθεί την πενταετία για το έτος που εισπράττονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου