Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Μητρώο παγίων αγορά Η/Υ

1. Στην λογιστική οδηγία εφαρμογής του Ν.4308/2014 διευκρινίζεται:

«18.1.6 Ένα πάγιο είναι δυνατόν να αποτελείται από περισσότερα συστατικά στοιχεία, κάθε ένα εκ των οποίων δύναται να έχει σημαντική αξία κτήσης, διαφορετική ωφέλιμη οικονομική ζωή και ποικίλλουσα υπολειμματική αξία. Στην περίπτωση αυτή, το κάθε συστατικό παρακολουθείται ως διακεκριμένο πάγιο, δηλαδή για κάθε συστατικό τηρείται ξεχωριστή μερίδα στο αρχείο παγίων (μητρώο παγίων), έστω και εάν το σύνολο των επιμέρους συστατικών θεωρείται λειτουργικά ενιαίο πάγιο, με την προϋπόθεση ότι η επίπτωση στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις είναι σημαντική. Η παρακολούθηση των συστατικών γίνεται βάσει της γενικά παραδεκτής αρχής της λογιστικής των συστατικών (componentaccount). Οίκοθεν νοείται ότι στην περίπτωση αυτή το συνολικό κόστος του παγίου επιμερίζεται στα επιμέρους συστατικά κατά την αρχική αναγνώριση.».

 
2. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, στην περίπτωση που αναφέρεστε, εφόσον τα εξαρτήματα έχουν σημαντική αξία κτήσης, διαφορετική ωφέλιμη οικονομική ζωή και ποικίλλουσα υπολειμματική αξία, θα απεικονιστούν στο αρχείο παγίων σε ξεχωριστές μερίδες.

Κατά την άποψη μας όμως, στην περίπτωση που αναφέρεστε, εκτιμούμε ότι θα απεικονίσετε στο αρχείο παγίων τους 3 υπολογιστές, καθώς δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις. Η απόφαση λαμβάνεται πάντα με βάση τα πραγματικά στοιχεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου