Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

Τα μερίσματα αλλοδαπής από Αυστραλία σε ποιους κωδικούς δηλώνονται από Έλληνα φορολογικό κάτοικο;

Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν. 4172/2013 περί Κ.Φ.Ε., σχετικά με την πίστωση φόρου αλλοδαπής, ορίζεται ότι:

«1. Εάν κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους ένας φορολογούμενος που έχει φορολογική κατοικία στην Ελλάδα αποκτά εισόδημα στην αλλοδαπή ,  ο καταβλητέος φόρος εισοδήματος του εν λόγω φορολογούμενου, όσον αφορά στο εν λόγω εισόδημα, μειώνεται κατά το ποσό του φόρου που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή για αυτό το εισόδημα. Η καταβολή του ποσού του φόρου στην αλλοδαπή αποδεικνύεται με τα σχετικά δικαιολογητικά έγγραφα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.  

2. Η μείωση του φόρου εισοδήματος που προβλέπεται στην προηγούμενη παράγραφο δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό του φόρου που αναλογεί για το εισόδημα αυτό στην Ελλάδα».

    Περαιτέρω, για όλες τις περιπτώσεις και όλες τις κατηγορίες εισοδημάτων που ζητείται πίστωση φόρου αλλοδαπής προέλευσης, η καταβολή ή η παρακράτηση του ποσού του φόρου στην αλλοδαπή αποδεικνύεται με τα δικαιολογητικά έγγραφα που ορίστηκαν στην ΠΟΛ. 1026/22.01.2014 Απόφαση Γ.Γ.Δ.Ε. (ΦΕΚ 170Β'). Ειδικά ορίζεται ότι:

«1. Κάθε φορολογούμενος που έχει φορολογική κατοικία στην Ελλάδα και κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους αποκτά εισόδημα στην αλλοδαπή, για το οποίο έχει φορολογηθεί στην αλλοδαπή, προκειμένου να τύχει της μείωσης του φόρου εισοδήματος της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του Ν. 4172/2013, με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος υποχρεούται να συνυποβάλει τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

- Για τις χώρες με τις οποίες υπάρχει Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος (Σ.Α.Δ.Φ.), βεβαίωση της αρμόδιας φορολογικής αρχής, από την οποία να προκύπτει ο φόρος που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή.

Για τις λοιπές χώρες, με τις οποίες δεν υφίσταται Σ.Α.Δ.Φ, βεβαίωση της αρμόδιας φορολογικής αρχής ή Ορκωτού Ελεγκτή.

Σε περίπτωση παρακράτησης φόρου από νομικό ή φυσικό πρόσωπο, απαιτείται βεβαίωση από το πρόσωπο αυτό, θεωρημένη από την αρμόδια φορολογική αρχή, ή βεβαίωση Ορκωτού Ελεγκτή. Η θεώρηση αυτή δεν απαιτείται όταν η παρακράτηση διενεργείται από δημόσιο φορέα, ασφαλιστικό οργανισμό ή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

2. Η βεβαίωση της αρμόδιας φορολογικής αρχής θα πρέπει να φέρει την επισημείωση της Χάγης [Ν. 1497/1984 (ΦΕΚ Α188/27-11-1984)], εφόσον το αλλοδαπό κράτος εμπίπτει στην κατάσταση των κρατών που έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης, όπως έχει συμπληρωθεί και ισχύει. Για τα κράτη τα οποία δεν έχουν προσχωρήσει στην ανωτέρω Σύμβαση, ισχύει η προξενική θεώρηση. Η σχετική βεβαίωση υποβάλλεται πρωτότυπη και απαιτείται η επίσημη μετάφρασή της στην Ελληνική γλώσσα».

    Στην περίπτωση που ο φόρος αλλοδαπής έχει καταβληθεί σε άλλο νόμισμα πέραν του ευρώ (π.χ. σε δολάρια Αυστραλίας), για τις ανάγκες της πίστωσης του φόρου αλλοδαπής λαμβάνεται υπόψη η ισοτιμία ευρώ και ξένου νομίσματος, όπως αυτή προκύπτει κατά την ημερομηνία καταβολής του φόρου στην αλλοδαπή που αναγράφεται στη σχετική βεβαίωση της αρμόδιας φορολογικής αρχής ή Ορκωτού Ελεγκτή.

    Με βάση τα ανωτέρω και τα ερωτήματά σας, θεωρούμε ότι:

1. Δεν υφίσταται Σ.Α.Δ.Φ. μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας

2. Για τα ληφθέντα μερίσματα και του τόκους από την Αυστραλία, εφόσον δεν υφίσταται σχετική δήλωση στην εκεί φορολογική αρχή, απαιτείται βεβαίωση ορκωτού ελεγκτή (charter account).

3. Η βεβαίωση θα πρέπει να μεταφραστεί στην Ελληνική γλώσσα από επίσημο μεταφραστή ή από την Πρεσβεία.

4. Ανεξάρτητα του φορολογικού έτους στην αλλοδαπή, το οποίο δεν συμπίπτει με το Ελληνικό φορολογικό έτος, για τις ανάγκες της πίστωσης του φόρου αλλοδαπής λαμβάνεται υπόψη η ισοτιμία ευρώ και ξένου νομίσματος, όπως αυτή προκύπτει κατά την ημερομηνία καταβολής του φόρου στην αλλοδαπή που αναγράφεται στη σχετική βεβαίωση της αρμόδιας φορολογικής αρχής ή Ορκωτού Ελεγκτή. Συνεπώς, αν τα μερίσματα και οι τόκοι καταβλήθηκαν εντός του 2019 εφάπαξ, θα δηλωθούν από τον Έλληνα φορολογικό κάτοικο στην τρέχουσα δήλωση φορολογίας εισοδήματος, στο σύνολο της καταβολής και όχι επιμεριστικά.

5. Τα μερίσματα προ φόρου αλλοδαπής προέλευσης, δηλώνονται στον πίνακα 4Δ1 του εντύπου Ε1 και ειδικά στους κωδικούς 295 - 296

6. Οι τόκοι προ φόρου αλλοδαπής προέλευσης, δηλώνονται στον πίνακα 4Δ1 του εντύπου Ε1 και ειδικά στους κωδικούς 669 – 670

7. Οι φόροι επί των μερισμάτων και τόκων που καταβλήθηκαν ή παρακρατήθηκαν στην Αυστραλία, με βάση την βεβαίωση του Ορκωτού Ελεγκτή, δηλώνονται στους κωδικούς 683 – 684 του ιδίου πίνακα.

8. Ο φόρος επί μερισμάτων στην Ελλάδα με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης για τα φυσικά πρόσωπα, ανέρχεται σε 5%. (Όπως η παρ.1 του άρθρου 40 αντικαταστάθηκε με την παρ.1 του άρθρου 24 του Ν.4646/2019 (ΦΕΚ Α΄ 201/12-12-2019) και σύμφωνα με την παρ.22 του άρθρου 66 εφαρμόζεται για τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1.1.2020 και μετά.). Για εισοδήματα από μερίσματα που αποκτήθηκαν προγενέστερα, φορολογούνται με συντελεστή 15%.

9. Ο φόρος επί τόκων στην Ελλάδα με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης για τα φυσικά πρόσωπα, ανέρχεται σε 15%.

10. Η μείωση του φόρου εισοδήματος που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό του φόρου που αναλογεί για το εισόδημα αυτό στην Ελλάδα. (άρθρο 9 παρ. 2 Ν. 4172/2013 περί Κ.Φ.Ε.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου