Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Διακανονισμός οφειλής σε αγορά πάγιου εξοπλισμού

1. Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 33 του ΦΠΑ, η έκπτωση του φόρου που ενεργείται με βάση τις υποβαλλόμενες δηλώσεις ΦΠΑ, υπόκειται σε τελικό διακανονισμό σύμφωνα με τα συνολικά στοιχεία της διαχειριστικής περιόδου, εφόσον:

α) η έκπτωση αυτή είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη από εκείνη που είχε δικαίωμα να ενεργήσει ο υποκείμενος στο φόρο,

β) μετά την υποβολή των ανωτέρω δηλώσεων ΦΠΑ, έγιναν μεταβολές που δεν είχαν ληφθεί υπόψη για τον καθορισμό του ποσού των εκπτώσεων, ιδίως στην περίπτωση έκπτωσης στο τίμημα ή ακύρωσης αγορών.



Δηλαδή, αν επιχείρηση λάβει πιστωτικά τιμολόγια εκπτώσεων λόγω τζίρου μετά την υποβολή της περιοδικής δήλωσης της τελευταίας φορολογικής περιόδου, ο ΦΠΑ αποτελεί αρνητική εισροή.



2. Δεν ενεργείται διακανονισμός σε περιπτώσεις καταστροφής, απώλειας ή κλοπής που αποδεικνύονται ή δικαιολογούνται, καθώς και σε περιπτώσεις χορήγησης δώρων μέχρις αξίας 10 ευρώ και δειγμάτων τα οποία διατίθενται για το σκοπό της επιχείρησης.

Οι διακανονισμοί που αφορούν εκπτώσεις που διενεργήθηκαν σε μία διαχειριστική περίοδο περιλαμβάνονται σε δήλωση ΦΠΑ που υποβάλλεται το αργότερο μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του τέταρτου μήνα από το τέλος της διαχειριστικής περιόδου.



3. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 33 του ΦΠΑ (Ν. 2859/2000) αναφέρεται ότι, ειδικά για τα αγαθά επένδυσης, η έκπτωση του φόρου που ενεργήθηκε υπόκειται σε πενταετή διακανονισμό με αφετηρία το έτος χρησιμοποίησης τους. Ο διακανονισμός ενεργείται κάθε έτος για το ένα πέμπτο (1/5) του φόρου που επιβάρυνε το αγαθό, ανάλογα με τις μεταβολές του δικαιώματος έκπτωσης (σ.σ. για τα ακίνητα προβλέπεται 10ετής χρόνος διακανονισμού).



4. Στην περίπτωσή σας αναφέρετε ότι ο πωλητής πραγματοποίησε διακοπή εργασιών και ότι η μείωση του τιμήματος επέρχεται με ιδιωτικό συμφωνητικό για λόγους που αναφέρονται σε αυτό (ελαττωματικά εμπορεύματα). Δεν εκδίδεται πιστωτικό τιμολόγιο με ΦΠΑ καθώς ο πωλητής ήδη έχει προβεί σε διακοπή εργασιών. Συνεπώς, το συμφωνητικό θα αποτελέσει στοιχείο εγγραφής, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 8 του Ν. 4308/2014. Σε αυτή την περίπτωση, κατά την άποψή μας, δεν έχει εφαρμογή το πρώτο εδάφιο της περ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 33 του ΦΠΑ, στο οποίο αναφέρεται ότι, «1. Η έκπτωση του φόρου που ενεργείται με βάση τις υποβαλλόμενες δηλώσεις ΦΠΑ, υπόκειται σε τελικό διακανονισμό σύμφωνα με τα συνολικά στοιχεία της διαχειριστικής περιόδου, εφόσον: […] β) μετά την υποβολή των ανωτέρω δηλώσεων ΦΠΑ, έγιναν μεταβολές που δεν είχαν ληφθεί υπόψη για τον καθορισμό του ποσού των εκπτώσεων, ιδίως στην περίπτωση έκπτωσης στο τίμημα ή ακύρωσης αγορών». Ωστόσο, καθώς δεν υφίσταται ανάλογη Διοικητική θέση για το θέμα, ούτε σχετικό θέμα στη σχετική βιβλιογραφία, θα προτείναμε να εξετάσετε την περίπτωση εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης διακανονίζοντας το αναλογούν ποσό Φ.Π.Α στην αξία μείωσης σε συνάρτηση με τις διατάξεις του άρθρου 38 του ΚΦΔ που αναφέρεται στον γενικό κανόνα απαγόρευσης καταχρήσεων (περί τεχνητών διευθετήσεων).

Η μείωση του τιμήματος δεν επηρεάζει τον προβλεπόμενο τρόπο εξόφλησης των φορολογικών στοιχείων, των οποίων η αξία αγοράς αγαθών υπερβαίνει τα 500 ευρώ, σύμφωνα ε τις διατάξεις της περ. β   του άρθρου 23 του ΚΦΕ.

Η μείωση πρέπει να είναι συγκεκριμένη για κάθε πάγιο στοιχείο που είχε περιληφθεί στο αρχικό τιμολόγιο και όχι γενική (στο αρχικό τιμολόγιο κάθε πάγιο είχε τιμολογηθεί ξεχωριστά).

Πηγή: e-forologia.gr

https://accountant-e.blogspot.com/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου