Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Το φορολογικό διαζύγιο και οι παγίδες του

Το δικαίωμα να υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση έστω και αν είναι παντρεμένοι, θα έχουν και φέτος αρκετά ζευγάρια υποβάλλοντας σχετική αίτηση στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, η οποία μπήκε σε εφαρμογή στις 30 Ιανουαρίου. Η γνωστοποίηση γίνεται τουλάχιστον από τον έναν εκ των δυο συζύγων, χωρίς να τίθεται θέμα αποδοχής από τον άλλο. Τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης δεν χρειάζεται να εισέλθουν στην ειδική πλατφόρμα καθώς εξαρχής εκ του νόμου τους έχει δοθεί η δυνατότητα υποβολής κοινής ή χωριστής δήλωσης φόρου εισοδήματος. Η προθεσμία υποβολής της γνωστοποίησης και φέτος είναι έως τις 28/02/2020.

Η πλατφόρμα βέβαια, με το πέρας της προθεσμίας δεν θα κλείσει, αφού όσα ζευγάρια παντρευτούν εντός του 2020 και ως την λήξη της ημερομηνίας υποβολής εμπρόθεσμης δήλωσης φόρου εισοδήματος, αφού δηλώσουν στο μητρώο της αρμόδιας ΔΟΥ τον γάμο τους, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ότι για το φορολογικό έτος 2019 επιθυμούν να κάνουν χωριστή δήλωση φόρου εισοδήματος.

Η δήλωση γνωστοποίησης χωριστής δήλωσης από την στιγμή που υποβληθεί είναι οριστική για φέτος και δεν μπορεί να ανακληθεί.

Σε παλαιότερο άρθρο μας ωστόσο, είχαμε αναφέρει τους προβληματισμούς μας και τα ζητήματα που προκύπτουν βάσει της εφαρμογής μιας τέτοιας απόφασης. Φέτος η ΑΑΔΕ ήδη με το άνοιγμα της εν λόγω πλατφόρμας, συνέταξε ένα εγχειρίδιο ερωτήσεων – απαντήσεων δίνοντας απαντήσεις σε κάποια πρακτικά ζητήματα που είχαν δημιουργηθεί πέρυσι που ξεκίνησε να εφαρμόζεται αυτό το μέτρο και η σχετική πλατφόρμα. Ένα από αυτά είναι και ο τρόπος υποβολής δήλωσης της κατοικίας σε περιπτώσεις συνοίκησης, χωρίς όμως ο ένας εκ των δυο να έχει κανένα δικαίωμα χρήσης ή ποσοστό συνιδιοκτησίας. Στην περίπτωση αυτή, θα δηλώνει στον πίνακα 6 «συνοίκηση με σύζυγο» χωρίς να χρειάζεται να κάνει και κάποια περαιτέρω ενέργεια ο άλλος.

Η γνωστοποίηση υποβολής χωριστής δήλωσης θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τα ζευγάρια τα οποία θα προχωρήσουν στην εφαρμογή της, αφού βάσει και του εγχειριδίου που δημοσιεύτηκε οι παγίδες οι οποίες κρύβονται από πίσω είναι ουκ ολίγες.

Συγκεκριμένα:

Χτίσιμο Αφορολόγητου

Στην περίπτωση που ένας εκ των δυο συζύγων δε μπορέσει να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων για την έκπτωση του φόρου, τότε δε θα μπορεί να επωφεληθεί από τις αποδείξεις που περισσεύουν από τον άλλο σύζυγο, όπως γίνεται στην περίπτωση της υποβολής κοινής δήλωσης, με αποτέλεσμα να κληθεί να πληρώσει τη διαφορά των αποδείξεων που δεν συνέλεξε επί 22%.

Τεκμήρια

Όταν υποβάλλεται χωριστή δήλωση φόρου εισοδήματος, δεν υπάρχει η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των τεκμηρίων, αφού επιβαρύνουν χωριστά τον καθένα τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Κατά αυτόν τον τρόπο, σε περίπτωση που ο ένας σύζυγος επιβαρύνεται με το τεκμήριο δύο κατοικιών, ενός αυτοκινήτου και του τεκμηρίου διαβίωσης εάν δεν καταφέρει να καλύψει με το ατομικό του εισόδημα τα τεκμήρια, θα κληθεί να πληρώσει φόρο βάσει τεκμαρτού εισοδήματος, διότι δεν θα μπορεί να επικαλεστεί τυχόν εισοδήματα του άλλου συζύγου για την κάλυψη των τεκμηρίων όπως γινόταν στην περίπτωση υποβολής κοινής δήλωσης.

Τέκνα

Στην περίπτωση των τέκνων που δηλώνονται ως προστατευόμενα μέλη, θα πρέπει να δηλώνονται και από τους δυο συζύγους. Ωστόσο, σε περίπτωση που το ανήλικο τέκνο έχει εισοδήματα και δεν υποχρεούται στην υποβολή δήλωσης φόρου εισοδήματος, τότε τα εισοδήματα αυτά δηλώνονται αποκλειστικά και μόνο από τον γονέα με τα περισσότερα εισοδήματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση βεβαία, αυξάνεται έτσι περαιτέρω η φορολόγηση του συζύγου αυτού.


Στα θετικά ωστόσο της γνωστοποίησης της υποβολής χωριστής δήλωσης, θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε το γεγονός ότι σε περίπτωση που ένας από τους δυο έχει επιστροφή φόρου, αυτή δε συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές του άλλου και θα μπορεί να εκδώσει φορολογική ενημερότητα εάν χρειαστεί. Βέβαια, το θέμα της χωριστής εκκαθάρισης έχει λυθεί, αφού και στις κοινές δηλώσεις τα εκκαθαριστικά εκδίδονται χωριστά, απομπλέκοντας έτσι τυχόν επιστροφή από τη χρεωστική δήλωση, καθιστώντας ουσιαστικά μη «συμφέρουσα» τη διαδικασία της χρήσης της εν λόγω εφαρμογής.
Όπως και να έχει, ο αριθμός υποβολής χωριστών δηλώσεων την προηγούμενη χρονιά δεν ήταν μικρός, για αυτό θα πρέπει οι φορολογούμενοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν φορολογικές δυσκολίες να ζυγίσουν σωστά τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας απόφασης, προσφεύγοντας στη συμβουλή ενός έμπειρου φοροτεχνικού πριν πάρουν οποιαδήποτε απόφαση, μιας και η πληρωμή ενός επιπλέον φόρου σε μια οικονομικά δύσκολη περίοδο δεν είναι και ότι καλύτερο, ειδικά όταν αυτή προκύπτει από «τεχνικούς» λόγους.

Πηγή: e-forologia.gr

https://accountant-e.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου