Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

ΑΑΔΕ: Υποχρεωτική δήλωση του IBAN στο Taxisnet για τις επιστροφές φόρου

Υποχρεωτική γίνεται πλέον, για όσους δικαιούνται επιστροφή φόρου, η δήλωση στο Taxisnet του IBAN, που χρησιμοποιούν για την πληρωμή των αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων.

Αυτό προβλέπει απόφαση που εξέδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή.


Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι, για την επιστροφή φόρων σε λογαριασμό του δικαιούχου, δεν θα χρειάζεται η επίσκεψη στη Δ.Ο.Υ. για να δηλωθεί ο τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο θα καταβληθεί ο προς επιστροφή φόρος.

Επισημαίνεται ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ενημερώνουν το ΤΑΧΙSnet και για μεταβολές του δηλωθέντος ΙΒΑΝ.

Διευκρινίζεται ότι όσοι έχουν δηλώσει τραπεζικό λογαριασμό για τη φορολοταρία, δεν χρειάζεται να τον γνωστοποιήσουν εκ νέου. Η ορθότητα των στοιχείων κάθε αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης του εν λόγω τραπεζικού λογαριασμού επαληθεύεται με το αντίστοιχο ίδρυμα πληρωμών.

 Με τη νέα απόφαση Α 1019/20 της ΑΑΔΕ τροποποιείται η ΠΟΛ 1140/06 και ορίζεται ότι για όλες τις κατηγορίες δικαιούχων και την εξόφληση των τίτλων πληρωμής που εξοφλούνται από τις Δ.Ο.Υ. υποχρεωτικά με εντολή μεταφοράς σε λογαριασμό πληρωμών του δικαιούχου, η γνωστοποίηση του λογαριασμού πληρωμών στη Φορολογική Διοίκηση πραγματοποιείται με υποβολή ηλεκτρονικής Αίτησης /Υπεύθυνης Δήλωσης του δικαιούχου στην διαδικτυακή πύλη www.aade.gr της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στο περιβάλλον TAXISnet.

Σε περίπτωση μεταβολής ήδη δηλωμένου αριθμού λογαριασμού ο δικαιούχος οφείλει να προβαίνει σε άμεση γνωστοποίηση του στη Φορολογική Διοίκηση κατά τα ανωτέρω οριζόμενα. Η ορθότητα των στοιχείων κάθε αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης του εν λόγω λογαριασμού πληρωμών επαληθεύεται με τον εκάστοτε πάροχο υπηρεσιών πληρωμών.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις αδυναμίας δήλωσης του λογαριασμού στο περιβάλλον του TAXISnet ή αδυναμίας επαλήθευσης του λογαριασμού, αυτός δύναται να γνωστοποιείται στη Δ.Ο.Υ. με αίτηση του φορολογούμενου, με fax, με e-mail ή με κάθε άλλο μέσο.

Σε περίπτωση κοινού λογαριασμού αυτός δύναται να δηλώνεται από έως δύο δικαιούχους.

Σε περίπτωση που έχει δηλωθεί λογαριασμός σύμφωνα με την ΠΟΛ.1161/2017 δεν απαιτείται εκ νέου γνωστοποίηση του στη Φορολογική Διοίκηση, εφόσον με κεντρική διαδικασία επαληθευτεί η ορθότητα των στοιχείων με τον εκάστοτε πάροχο υπηρεσιών πληρωμών. Σε περίπτωση μη επαλήθευσης ο φορολογούμενος ειδοποιείται.

Η Α 1019/20 εφαρμόζεται εντός επτά ημερών από τη δημοσίευσή της (ΦΕΚ Β' 458/14-02-2020) και καταργείται κάθε άλλη αντίθετη διάταξη με την επιφύλαξη των διατάξεων για το ηλεκτρονικό παράβολο.

https://accountant-e.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου