Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Χρέωση εξόδων επανακατάθεσης επιταγής - έκδοση παραστατικού

Για την επαναχρέωση των εξόδων της τραπεζικής επιταγής, εκδίδεται τιμολόγιο επί της αξίας των οποίων χρεώνεται ΦΠΑ με τον κανονικό συντελεστή φόρου. 

Σύμφωνα με τη παρ. 1 του άρθρου 19 του ΦΠΑ, στην παράδοση αγαθών, στην ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών, καθώς και στην παροχή υπηρεσιών, ως φορολογητέα αξία λαμβάνεται η αντιπαροχή που έλαβε ή πρόκειται να λάβει για τις πράξεις αυτές ο προμηθευτής των αγαθών ή αυτός που παρέχει τις υπηρεσίες από τον αγοραστή, το λήπτη ή τρίτο πρόσωπο, προσαυξημένη με οποιαδήποτε παροχή που συνδέεται άμεσα με αυτή.


Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου 19, στη φορολογητέα αξία περιλαμβάνονται:

α) οι τόκοι των επί πιστώσει πωλήσεων, καθώς και τα παρεπόμενα έξοδα με τα οποία ο προμηθευτής επιβαρύνει τον αγοραστή των αγαθών ή τον λήπτη των υπηρεσιών, όπως τα έξοδα προμήθειας, μεσιτείας, συσκευασίας, ασφάλισης, μεταφοράς, φορτοεκφόρτωσης, ακόμη και αν αποτελούν αντικείμενο ιδιαίτερης συμφωνίας.

β) οι κάθε είδους φόροι, τα δικαιώματα, οι εισφορές, τα τέλη υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων και τα τέλη χαρτοσήμου, με εξαίρεση το φόρο του νόμου 2859/2000.

 
Τα τραπεζικά έξοδα που δεν εμπίπτουν σε μια από τις περιπτώσεις κ΄ έως κε΄ της παρ. 1 του άρθρου 22 του ΦΠΑ,   αποτελούν αντικείμενο του ΦΠΑ, ως παρεπόμενα έξοδα και λαμβάνονται υπόψη στη φορολογητέα αξία.

Για την επαναχρέωση των εξόδων της τραπεζικής επιταγής, εκδίδεται τιμολόγιο επί της αξίας των οποίων χρεώνεται ΦΠΑ με τον κανονικό συντελεστή φόρου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου