Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Όριο συναλλαγών με μετρητά.


 1. Το άρθρο 23 του Ν.4172/2013 (Κ.Φ.Ε.) αφορά στις μη εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες (από το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα). Από το άρθρο αυτό, όπως ισχύει σήμερα, παρατίθενται οι περιπτ. β', ιδ' και ιε' :

«Άρθρο 23 Μη εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες

Οι ακόλουθες δαπάνες δεν εκπίπτουν:

β) κάθε είδους δαπάνη που αφορά σε αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών αξίας άνω των πεντακοσίων (500) ευρώ, εφόσον η τμηματική ή ολική εξόφληση δεν έγινε με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής,

ιδ) Oι δαπάνες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης όπως αυτή ορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 12 του Ν.4172/2013, εφόσον η τμηματική ή ολική εξόφληση δεν έχει πραγματοποιηθεί με τη χρήση ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών.

ιε) Οι δαπάνες ενοικίων, εφόσον η εξόφλησή τους δεν έχει πραγματοποιηθεί με τη χρήση ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών.».


1.1 Αν κατανοούμε σωστά, την εξόφληση των τιμολογίων (αγορών εμπορευμάτων, παγίων, δαπανών) στις επιχειρηματικές συναλλαγές. Με την έως σήμερα ισχύουσα διάταξη το όριο αυτό είναι 500,00€ (καθαρή αξία, προ Φ.Π.Α.). Σε περίπτωση μη εξόφλησης (της συνολικής αξίας του τιμολογίου, έστω και αν η εξόφληση γίνεται τμηματικά) με "τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής" δεν εκπίπτει η δαπάνη από τα ακαθάριστα έσοδα κατά τον προσδιορισμό του αποτελέσματος.
 

2. Στο άρθρο 20 του Ν.3842/2010 (όπως ισχύει) στην παρ. 3 αναφέρεται :

«Άρθρο 20 Διασφάλιση και έλεγχος συναλλαγών [] 3. Τα φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας πεντακοσίων (500) ευρώ και άνω, που εκδίδονται για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, εξοφλούνται από τους λήπτες τους, αγοραστές των αγαθών ή των υπηρεσιών, αποκλειστικώς με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής, όπως ενδεικτικά άλλα όχι περιοριστικά τραπεζικό έμβασμα, πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών, χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού. Δεν επιτρέπεται εξόφληση των στοιχείων αυτών με μετρητά.».

Κατά την διατύπωση του νόμου το όριο των 500,00€ είναι η συνολική αξία του στοιχείου λιανικής (και η διάταξη αφορά σε στοιχεία 500,00€ και άνω, δηλαδή και αυτά των 500,00€).

2.1 Στο άρθρο 54 του Ν.4174/2013 (Κ.Φ.Δ.), για την υποχρέωση της παρ. 3 του Ν.3842/2010 ορίζεται ότι :

«Άρθρο 54 Διαδικαστικές παραβάσεις

1. Για καθεμία από τις παρακάτω παραβάσεις επιβάλλεται πρόστιμο στον φορολογούμενο ή οποιοδήποτε πρόσωπο, εφόσον υπέχει αντίστοιχη υποχρέωση από τον Κώδικα ή τη φορολογική νομοθεσία που αναφέρεται στο πεδίο εφαρμογής του: [] ιζ) δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της παρ. 3 του άρθρου 20 του Ν.3842/2010

2. Τα πρόστιμα για τις παραβάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 καθορίζονται ως εξής: [] θ) εκατό (100) ευρώ, για κάθε παράβαση της περίπτωσης ιζ' της παραγράφου 1 ».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου