Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Έκδοση τιμολογίου σε Αμερική και Κύπρο


Ερώτηση:

ΙΚΕ που εμπορεύεται καλλυντικά πρόκειται να εκδόσει τιμολόγιο σε εταιρεία-πελάτη της που βρίσκεται στην Αμερική και σε μια άλλη εταιρεία που βρίσκεται στην Κύπρο.

Ήθελα να με ενημερώσετε σχετικά με τις φορολογικές υποχρεώσεις που απορρέουν από την έκδοση των τιμολογίων αυτών (υποβολή ανακεφαλαιωτικού πίνακα κτλ) και σε σχέση με το ΦΠΑ (τα τιμολόγια θα κοπούν με ΦΠΑ, εκπίπτει?

Ποιες εγγραφές θα γίνουν για την απεικόνιση του εσόδου αυτού?Χρειάζεται κάτι άλλο προσοχή?



Απάντηση:


1.1 Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 24 του Ν.2859/2000 απαλλάσσονται από το φόρο η παράδοση αγαθών που εξάγονται, εκτός της Κοινότητας, από τον πωλητή ή από άλλο πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό του πωλητή.

1.2 Σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1082/2015, οι εξαγωγές που πραγματοποιούνται προς τρίτες χώρες αναγράφονται στον κωδικό 348 της δήλωσης ΦΠΑ.

1.3 Επομένως, στην περίπτωση έκδοσης τιμολογίου σε εταιρεία-πελάτη που βρίσκεται στην Αμερική δεν επιβάλλεται ΦΠΑ. Για την εξαγωγή υποβάλλεται διασάφηση εξαγωγής. Το ποσό αναγράφεται στον κωδικό 348 της δήλωσης ΦΠΑ της περιόδου που εκδόθηκε το τιμολόγιο. Λογιστικά θα απεικονιστεί σε πίστωση υπολογαρασμού π.χ. του λογ. 70 (ΕΓΛΣ) ως πωλήσεις προς Τρίτες Χώρες.

Στο τιμολόγιο θα αναγραφεί ότι η πράξη απαλλάσσεται του ΦΠΑ ως υπαγόμενη στις διατάξεις του άρθρου 24 του ΦΠΑ ως εξαγωγή.

 

2.1 Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 28 του Ν.2859/2000 απαλλάσσεται από το φόρο η παράδοση αγαθών κατά την έννοια του άρθρου 5, τα οποία αποστέλλονται ή μεταφέρονται σε άλλο κράτος-μέλος από τον πωλητή ή τον αποκτώντα ή από άλλον που ενεργεί για λογαριασμό τους, προς άλλον υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο νομικό πρόσωπο, που ενεργεί με την ιδιότητά του αυτή σε άλλο κράτος-μέλος.

2.2 Σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1082/2015 στον κωδικό 342 της δήλωσης ΦΠΑ αναγράφεται η αξία των ενδοκοινοτικών παραδόσεων αγαθών, σύμφωνα με το άρθρο 28.

2.3 Στην απόφαση Αρ.Πρωτ.: 1091531/7453/1653/Δ0014/25-9-2009, σχετικά με το έντυπο Φ4 «ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΝΔΟΚΟΝΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» διευκρινίζεται:

«Τον πίνακα αυτό υποβάλλουν τα πρόσωπα που διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου ΦΠΑ (ΑΦΜ/ΦΠΑ) στην Ελλάδα και πραγματοποιούν:

α) Παράδοση αγαθών τα οποία αποστέλλονται ή μεταφέρονται σε άλλο κράτος μέλος, προς άλλον υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο που ενεργεί με την ιδιότητά του αυτή στο άλλο κράτος μέλος και διαθέτει ΑΦΜ/ΦΠΑ στο κράτος μέλος αυτό.

Τα πρόσωπα αυτά πρέπει πριν από την πραγματοποίηση των πράξεων που δηλώνονται στον ανακεφαλαιωτικό πίνακα, να εγγράφονται στο σύστημα VIES (με υποβολή δήλωσης «μεταβολών - μετάταξης» στη Δ.Ο.Υ.) και να επαληθεύουν μέσω του συστήματος αυτού τον ΑΦΜ/ΦΠΑ του αγοραστή των αγαθών ή του λήπτη των υπηρεσιών (σχετ. άρθρο 36 Κώδικα ΦΠΑ παρ. 5 και 5α) πριν από κάθε συναλλαγή.».

 

2.4 Στην απόφαση Ε.2022/12-2-2020 «Στατιστικά κατώφλια έτους 2020 για την υποβολή δήλωσης Intrastat» διευκρινίζεται:

«Σχετικά με το ανωτέρω θέμα σας γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με το αριθ. πρωτ. 699/Β3-11/20.01.2020 έγγραφο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής προς την Υπηρεσία μας, τα στατιστικά κατώφλια που ισχύουν από 1.1.2020 έως 31.12.2020, πάνω από τα οποία οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση Intrastat, διαμορφώνονται ως εξής:

α) Εκατόν πενήντα χιλιάδες ευρώ (150.000 €) για τις αφίξεις και

β) Ενενήντα χιλιάδες ευρώ (90.000 €) για τις αποστολές.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το ανωτέρω έγγραφο, υπάρχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης Intrastat για ενδοκοινοτικές συναλλαγές αγαθών που πραγματοποιούνται το έτος 2020 εφόσον, κατά το έτος 2019 οι συνολικές συναλλαγές ενδοκοινοτικών αφίξεων και αποστολών αγαθών υπερέβησαν τα ανωτέρω στατιστικά κατώφλια του έτους 2020, ή στην περίπτωση κατά την οποία οι συνολικές συναλλαγές ενδοκοινοτικών αφίξεων και αποστολών αγαθών που πραγματοποιούνται κατά το έτος 2020 υπερβούν τα κατώφλια αυτά.».

 

2.5 Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, στην περίπτωση έκδοσης τιμολογίου σε εταιρεία-πελάτη της που βρίσκεται στην Κύπρο, η επιχείρηση θα επαληθεύσει μέσω του συστήματος VIES εάν είναι εγγεγραμμένος ο αγοραστής. Στην περίπτωση αυτή, δεν θα υπολογίσει ΦΠΑ κατά την έκδοση του τιμολογίου. Το ποσό του τιμολογίου θα αναγραφεί στον κωδικό 342 της δήλωσης ΦΠΑ της περιόδου που εκδόθηκε το τιμολόγιο.

Θα υποβληθεί Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας Ενδοκοινοτικών Παραδόσεων αγαθών και εφόσον ξεπερνάει τα στατιστικά κατώφλια, όπως αυτά ορίζονται στην απόφαση Ε.2022/12-2-2020, θα υποβάλει και δήλωση intrastat (αποστολή). Λογιστικά θα απεικονιστεί σε πίστωση υπολογαρασμού π.χ. του λογ. 70 (ΕΓΛΣ) ως πωλήσεις προς Χώρες εντός Ε.Ε..

Στο τιμολόγιο θα αναγραφεί ότι η πράξη απαλλάσσεται του ΦΠΑ ως υπαγόμενη στις διατάξεις του άρθρου 28 ως ενδοκοινοτική παράδοση.

 Ερώτηση:

Όσον αφορά στην εξαγωγή στην Αμερική αν το τιμολόγιο πώλησης κοπεί σε δολάρια η λογιστική εγγραφή που θα κάνω θα είναι σε ευρώ?και αν προκύψει διαφορά ισοτιμίας πως θα συμφωνήσω το ποσό του τιμολογίου δεδομένου ότι οι καταβολές του πελάτη θα είναι σταδιακές και κάθε φορά θα υπάρχει διαφορετική ισοτιμία?

Απάντηση: 


1. Στη λογιστική οδηγία εφαρμογής του Ν.4308/2014 διευκρινίζεται:

«27.1.1 Για την εφαρμογή των ρυθμίσεων του άρθρου αυτού, έχει σημασία η ταξινόμηση των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων σε νομισματικά και μη νομισματικά (monetary / non-monetary items). Σύμφωνα με το σχετικό ορισμό του Παραρτήματος Α, νομισματικά ή χρηματικά στοιχεία είναι οι κατεχόμενες μονάδες νομίσματος και περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις που θα εισπραχθούν ή πληρωθούν σε ένα καθορισμένο ή προσδιορίσιμο αριθμό μονάδων νομίσματος.

27.1.2 Παραδείγματα νομισματικών στοιχείων είναι τα διαθέσιμα ή ταμειακά ισοδύναμα, οι παντός είδους απαιτήσεις και οι χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις. Παραδείγματα μη νομισματικών στοιχείων είναι τα κατεχόμενα πάγια περιουσιακά στοιχεία, οι προκαταβολές και οι συμμετοχικοί τίτλοι.

27.1.3 Η βασική αρχή που ακολουθείται στην αρχική αναγνώριση μιας συναλλαγής σε ξένο νόμισμα (έσοδο, έξοδο, περιουσιακό στοιχείο, υποχρέωση ή καθαρή θέση) είναι ότι η συναλλαγή αυτή μετατρέπεται στο νόμισμα στο οποίο καταρτίζονται οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις της οντότητας με την ισχύουσα, κατά περίπτωση, συναλλαγματική ισοτιμία κατά τη συναλλαγή.

27.2.1 Στο τέλος κάθε περιόδου αναφοράς, τα υπάρχοντα στοιχεία ισολογισμού που εκφράζονται σε ξένο νόμισμα μετατρέπονται στο νόμισμα στο οποίο καταρτίζονται οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις της οντότητας ως εξής.

α) Νομισματικά στοιχεία: μετατρέπονται με την ισοτιμία κλεισίματος της ημερομηνίας του ισολογισμού (συνεπώς προκύπτουν συναλλαγματικές διαφορές).

β) Μη νομισματικά στοιχεία επιμετρούμενα στο ιστορικό κόστος: μετατρέπονται με την ισοτιμία της αρχικής αναγνώρισης (συνεπώς δεν προκύπτουν συναλλαγματικές διαφορές).

γ) Μη νομισματικά στοιχεία επιμετρούμενα στην εύλογη αξία: μετατρέπονται με την ισοτιμία της ημερομηνίας κατά την οποία προσδιορίστηκε η εύλογη αξία (συνεπώς προκύπτουν συναλλαγματικές διαφορές).

27.2.2 Οι συναλλαγματικές διαφορές που προκύπτουν από μη νομισματικά στοιχεία επιμετρούμενα στην εύλογη αξία αντιμετωπίζονται λογιστικά με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται οι μεταβολές της εύλογης αξίας, σύμφωνα με το άρθρο 24. Δηλαδή, οι εν λόγω συναλλαγματικές διαφορές ενσωματώνονται στις διαφορές εύλογης αξίας που αναγνωρίζονται είτε στα αποτελέσματα (π.χ. εμπορικό χαρτοφυλάκιο) είτε στην καθαρή θέση (π.χ. διαθέσιμα για πώληση).

27.3.1 Οι συναλλαγματικές διαφορές από επιμέτρηση νομισματικών στοιχείων αναγνωρίζονται στα αποτελέσματα της περιόδου που προκύπτουν, όταν πρόκειται για τις εξής δύο περιπτώσεις:

α) συναλλαγματικές διαφορές κατά το διακανονισμό, ή

β) συναλλαγματικές διαφορές από την επιμέτρηση σε διαφορετική συναλλαγματική ισοτιμία από την ισοτιμία της αρχικής αναγνώρισης ή την ισοτιμία της σύνταξης προγενέστερων χρηματοοικονομικών καταστάσεων.».

 

2. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, όσον αφορά τη λογιστική αντιμετώπιση, στην περίπτωση έκδοσης τιμολογίου σε εταιρεία-πελάτη που βρίσκεται στην Αμερική σε ξένο νόμισμα, η συναλλαγή αυτή μετατρέπεται στο νόμισμα (ευρώ) στο οποίο καταρτίζονται οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις της οντότητας με την ισχύουσα, κατά περίπτωση, συναλλαγματική ισοτιμία κατά τη συναλλαγή.

Κατά τις ημερομηνίες που θα γίνονται οι εισπράξεις, θα υπολογίζονται συναλλαγματικές διαφορές (χρεωστικές ή πιστωτικές) με βάση τη συναλλαγματική ισοτιμία κατά τις ημερομηνίες αυτές.

Σχετικά δείτε το άρθρο « >Συναλλαγματικές διαφορές - επιμέτρηση συναλλαγών σε ξένο νόμισμα σύμφωνα με τα ΕΛΠ».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου