Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Διακανονισμός Φ.Π.Α. Παγίων 5ετια και φορολογική μεταχείρηση

 Ερώτηση:

Η εταιρεία μας προχώρησε το 2019 σε διακανονισμό Φ.Π.Α. παγίων που πωλήθηκαν για το οποία δεν είχε παρέλθει η 5ετια και για αυτά υπολογίστηκε ποσό Φ.Π.Α. το οποίο και αποδόθηκε.

Το ποσό αυτό που προέκυψε από τον διακανονισμό του Φ.Π.Α. εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης;

Απάντηση:


1. Σε σχέση με τον Φ.Π.Α και την έκπτωση από τη φορολογία εισοδήματος, με την ΠΟΛ 1113/2015 διευκρινίσθηκε ότι δεν εκπίπτει ο φόρος προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) που αναλογεί σε μη εκπιπτόμενες δαπάνες, εφόσον δεν είναι εκπεστέος ως Φ.Π.Α. εισροών από το Φ.Π.Α. εκροών, με βάση τις διατάξεις του Ν. 2859/2000 περί Φ.Π.Α.

Αντίθετα,  ο Φ.Π.Α. για τον οποίο δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης από το φόρο των εκροών και αντιστοιχεί σε εκπιπτόμενες δαπάνες κατά τον Κ.Φ.Ε., εκπίπτεται κανονικά από τα ακαθάριστα έσοδα. Επίσης, αναφέρεται ότι, ο Φ.Π.Α. που επιβάλλεται επί των δαπανών που αφορούν στην επέκταση, προσθήκη ή βελτίωση παγίων τα οποία χρησιμοποιούνται σε πράξεις μη υπαγόμενες σε Φ.Π.Α., προσαυξάνει την αξία κτήσης των πιο πάνω παγίων, η οποία υπόκειται σε απόσβεση κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 24 του Ν. 4172/2013, καθόσον ο φόρος αυτός αφενός δεν εκπίπτει ούτε επιστρέφεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2859/2000 και αφετέρου βαρύνει τις δαπάνες αυτές, οι οποίες περαιτέρω βαρύνουν την αξία κτήσης των εν λόγω κτισμάτων. Ομοίως ο Φ.Π.Α. που βαρύνει τις αγορές ενσώματων παγίων των επιχειρήσεων και ο οποίος δεν μπορεί να εκπέσει από το Φ.Π.Α. εκροών, προσαυξάνει την τιμή κτήσης του παγίου και κατά συνέπεια, εκπίπτει δια μέσω των αποσβέσεων επί της συνολικής αξίας του παγίου αυτού με βάση το άρθρο 24.

 

2. Από το συνδυασμό των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 30 του ΦΠΑ (ν. 2859/2000) καθώς και των αντίστοιχων διατάξεων των παρ. 1β΄ και 3 του άρθρου 33 του ίδιου νόμου προκύπτει ότι, η επιχείρηση σε περίπτωση χρησιμοποίησης των αγαθών επένδυσης σε μη φορολογητέες δραστηριότητες, προβαίνει σε διακανονισμό του φόρου (ήτοι δεν εκπίπτει από φόρο εκροών). Σε έγγραφο της δ/νσης ΦΠΑ και ΦΕ (εγγ. 1064880/10839/28-9-2000), διευκρινίσθηκε ότι ο μη εκπεσθείς φόρος σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις, προσαυξάνει την αξία κτήσης των επενδυτικών αγαθών και εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα διαμέσου των αποσβέσεων.

 

3. Λαμβανομένου υπόψη των ανωτέρω καθώς και  της αναφοράς της ΠΟΛ 1113/2015 για την προσαύξηση της αξίας κτήσης των παγίων με το μη εκπιτόμενο Φ.Π.Α από το φόρο εκροών, ο φόρος που προκύπτει βάσει το διακανονισμού, έχουμε την άποψη ότι προσαυξάνει την αξία του παγίου και λαμβάνεται υπόψη κατά τη διαδικασία υπολογισμού του αποτελέσματος κατά την εκκαθάριση της πώλησης και διαγραφής του παγίου (προσδιορισμός του αποτελέσματος της πώλησης κέρδους ή ζημίας.   

 

4. Να σας θέσουμε υπόψη ότι με την παρ. 3 του άρθρου 33 του ΦΠΑ και ειδικότερα την υποπερίπτωση αα΄ της περ. α΄ της παρ. 3 του άρθρου 33, όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 1 του Ν. 4281/2014, «3. Σε περίπτωση παράδοσης αγαθών επένδυσης ή οριστικής παύσης της χρησιμοποίησης αυτών σε φορολογητέες πράξεις, κατά τη διάρκεια πενταετίας ή δεκαετίας, προκειμένου για ακίνητα της παραγράφου 2, ενεργείται εφάπαξ διακανονισμός μέσα στο ίδιο έτος και τα αγαθά αυτά θεωρούνται, για τα έτη που απομένουν, ότι χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά και μόνο:

α) σε φορολογητέες δραστηριότητες, εφόσον πρόκειται:

αα) για παράδοση η οποία υπάγεται στο φόρο,

ββ) για καταστροφή, απώλεια ή κλοπή, που αποδεικνύονται ή δικαιολογούνται με νόμιμα παραστατικά,

γγ) για παράδοση ακινήτων με σύμβαση πώλησης και επαναμίσθωσης (sale and lease back), σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης γ΄ της παρ. 9 του άρθρου 6 του Ν. 1665/1986.

δδ) για παράδοση έργων σύνδεσης σταθμών αυτοπαραγωγής ή ανεξάρτητης παραγωγής μέχρι το δίκτυο της Δ.Ε.Η. Α.Ε. ή του Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. Α.Ε., σύμφωνα με όσα ορίζονται στο Ν. 2773/1999 (Α΄ 286) όπως ισχύει. […]».


Συνεπώς, στην πώληση αγαθών επένδυσης, η παράδοση των οποίων υπάγεται σε φόρο, δεν διενεργείται διακανονισμός. 

 Ερώτηση:

Τα πάγια που πωλήθηκαν, πωλήθηκαν στο εξωτερικό χωρίς την επιβολή ΦΠΑ. Η ερώτηση μας αφορά στο αν ο ΦΠΑ που πληρώθηκε στην εφορία σαν διακανονισμός των παγίων αυτών, γιατί πωλήθηκαν πριν την παρέλευση πενταετίας, αν αποτελεί εκπιπτόμενη δαπάνη για την φορολογία εισοδήματος?  

Απάντηση:

Ήδη στην παράγραφο 3 της αρχικής μας απάντησης, σε συνδυασμό με τις παραγράφους 1 και 2 αναφέραμε ότι ο μη εκπιπτόμενος φόρος που προκύπτει από τη διαδικασία διακανονισμού των παγίων προσαυξάνει την αξία του παγίου.

Στην παράγραφο 1 του άρθρου 33 του ΦΠΑ αναφέρεται ότι, οι διακανονισμοί που αφορούν εκπτώσεις που διενεργήθηκαν σε μία διαχειριστική περίοδο περιλαμβάνονται σε δήλωση ΦΠΑ που υποβάλλεται το αργότερο μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του τέταρτου μήνα από το τέλος της διαχειριστικής περιόδου.

Επομένως στην περίπτωσή σας που η πώληση συντελέστηκε σε προγενέστερο χρόνο, ο φόρος που προκύπτει από το διακανονισμό θα ληφθεί υπόψη κατά τον προσδιορισμό του αποτελέσματος από την πώληση στο τέλος του έτους. Συνεπώς η προσαύξηση της αξίας του παγίου θα επιφέρει μείωση του αποτελέσματος (κέρδους) από την πώληση ή αύξηση (της ζημίας) από την ίδια πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου