Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Αποθέματα λήξης σε κλειόμενη επιχείρηση

 

Ερώτηση:

 Ατομική επιχείρηση (απλογραφικά βιβλία) κάνει διακοπή εργασιών εντός του 1ου τριμήνου του 2020. Η επιχείρηση πραγματοποιούσε προαιρετικές απογραφές λήξης κατά τα προηγούμενα έτη. Έτσι και για το 2019 πραγματοποιεί προαιρετική απογραφή λήξης.
Κατά την υποβολή δήλωσης του 2020 ως αποθέματα έναρξης θα ληφθούν τα αποθέματα λήξης του 2019 (προαιρετική απογραφή) ή θα είναι μηδενικά λόγο του οτι δεν θα υπάρχουν αποθέματα λήξης για τη χρήση του 2020; Με άλλα λόγια πως θα διαμορφωθεί το κόστος πωληθέντων για το 2020;

 

Απάντηση: 

 1. Στις κατ' έτος εγκυκλίους για το έντυπο Ε3 υπάρχει σχετική αναφορά για το κόστος πωληθέντων. Στην Ε.2019/31-1-2020 (με θέμα : "Οδηγίες συμπλήρωσης εντύπου Ε3 (Κατάσταση Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα) και Κατάστασης Φορολογικής Αναμόρφωσης φορολογικού έτους 2019") αναφέρεται ότι : «[….] ως προς τον προσδιορισμό του κόστους πωληθέντων, οι επιχειρήσεις ως απογραφή έναρξης, λαμβάνουν τα δεδομένα πραγματικής απογραφής, εφόσον διενήργησαν προαιρετικά ή υποχρεωτικά απογραφή και σε διαφορετική περίπτωση, ήτοι μη διενέργειας απογραφής, μηδενικό αρχικό απόθεμα. Ως απογραφή τέλους, λαμβάνουν την πραγματική απογραφή σε περίπτωση προαιρετικής ή υποχρεωτικής απογραφής και μηδενικό τελικό απόθεμα όταν δεν έχουν προβεί σε απογραφή. Δηλαδή, αν για το φορολογικό έτος 2019, η επιχείρηση δεν είναι υπόχρεη σε σύνταξη απογραφής και δεν έχει προβεί σε προαιρετική απογραφή βάσει των διατάξεων του Ν.4308/2014, το κόστος πωληθέντων προσδιορίζεται μόνο από τις αγορές, με μηδενικό απόθεμα τέλους και μηδενικό απόθεμα αρχής, εφόσον δεν υπήρχε απογραφή το προηγούμενο έτος.».

Όμοιες αναφορές υπήρχαν και στις οδηγίες συμπλήρωσης του εντύπου Ε3 των προηγούμενων φορ. ετών.

 

2. Η επιχείρηση του ερωτήματος διενεργεί απογραφές προαιρετικά, και κατά το χρόνο παύσης της δραστηριότητάς της (διακοπή εργασιών εντός του 2020) δεν έχει αποθέματα (έχει διαθέσει τα αποθέματά της εντός του 2020, πριν την διακοπή των εργασιών της).

Η εκτίμησή μας είναι ότι για τον προσδιορισμό του κόστους πωληθέντων του φ.έτους 2020 θα ληφθεί υπόψη ως απογραφή έναρξης 2020 η απογραφή λήξης του προηγούμενου φ. έτους 2019, και η απογραφή λήξης θα είναι μηδενική (δεν υπάρχουν αποθέματα στην διακοπή εργασιών).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου