Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Λήψη απόφασης σε ΕΠΕ-ΙΚΕ-ΑΕ

 

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Α.Ε (ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΑΠΑΡΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ): 

-Απλή απαρτία: Η γενική συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία και συνεδριάζει έγκυρα επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, όταν παρίστανται ή αντιπροσωπεύονται σε αυτήν μέτοχοι εκπροσωπούντες το ένα πέμπτο (1/5) τουλάχιστον του καταβεβλημένου κεφαλαίου (άρθρο 130 παρ. 1 Ν. 4548/2018). Αν δεν επιτευχθεί η απαρτία αυτή, η γενική συνέλευση συνέρχεται εκ νέου μέσα σε είκοσι (20) ημέρες από τη χρονολογία της ματαιωθείσας συνεδρίασης, ύστερα από πρόσκληση προ δέκα (10) τουλάχιστον πλήρων ημερών. Στην επαναληπτική αυτή συνεδρίαση η γενική συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία και συνεδριάζει έγκυρα επί των θεμάτων της αρχικής ημερησίας διάταξης, οσοδήποτε και αν είναι το εκπροσωπούμενο σε αυτήν τμήμα του καταβεβλημένου κεφαλαίου (άρθρο 130 παρ. 2 Ν. 4548/2018).

-Ενισχυμένη απαρτία: Κατ’ εξαίρεση, προκειμένου για αποφάσεις που αφορούν τη μεταβολή της εθνικότητας της εταιρείας, τη μεταβολή του αντικειμένου της επιχείρησης αυτής, την επαύξηση των υποχρεώσεων των μετόχων, την τακτική αύξηση του κεφαλαίου, εκτός αν επιβάλλεται από το νόμο ή γίνεται με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών, τη μείωση του κεφαλαίου, εκτός αν αυτή γίνεται σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 21 ή την παράγραφο 6 του άρθρου 49 του Ν. 4548/2018, τη μεταβολή του τρόπου διάθεσης των κερδών, τη συγχώνευση, διάσπαση, μετατροπή, αναβίωση, παράταση της διάρκειας ή διάλυση της εταιρείας, την παροχή ή ανανέωση εξουσίας προς το διοικητικό συμβούλιο για αύξηση του κεφαλαίου, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 24, καθώς και σε κάθε άλλη περίπτωση που ορίζεται στο νόμο ότι η γενική συνέλευση αποφασίζει με αυξημένη απαρτία και πλειοψηφία, η συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία και συνεδριάζει έγκυρα επί των θεμάτων της αρχικής ημερήσιας διάταξης, όταν παρίστανται ή αντιπροσωπεύονται σε αυτήν μέτοχοι εκπροσωπούντες το ήμισυ (1/2) του καταβεβλημένου κεφαλαίου (άρθρο 130 παρ. 3 Ν. 4548/2018). Στην περίπτωση της προηγούμενης παραγράφου, αν δεν επιτευχθεί η απαρτία του τελευταίου εδαφίου, η γενική συνέλευση προσκαλείται και συνέρχεται εκ νέου (επαναληπτική συνεδρίαση), σύμφωνα με την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, βρίσκεται δε σε απαρτία και συνεδριάζει έγκυρα επί των θεμάτων της αρχικής ημερήσιας διάταξης, όταν παρίστανται ή αντιπροσωπεύονται σε αυτήν μέτοχοι εκπροσωπούντες το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον του καταβεβλημένου κεφαλαίου (άρθρο 130 παρ. 4 Ν. 4548/2018). Προκειμένου περί εταιρειών με εισηγμένες μετοχές, ή, σε κάθε περίπτωση, όταν πρόκειται να ληφθεί απόφαση για αύξηση κεφαλαίου, η γενική συνέλευση στην επαναληπτική συνεδρίαση ευρίσκεται σε απαρτία, όταν παρίστανται ή αντιπροσωπεύονται σε αυτήν μέτοχοι που εκπροσωπούν το ένα πέμπτο (1/5) τουλάχιστον του καταβεβλημένου κεφαλαίου (άρθρο 130 παρ. 4 Ν. 4548/2018).

 

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΙΚΕ

-Διαφορά υφίσταται στο δίκαιο της ΑΕ σε σχέση με αυτό της ΙΚΕ στο ζήτημα της απαρτίας που είναι αναγκαία για τη λήψη μίας απόφασης από τη Συνέλευση των Εταίρων. Ειδικότερα σε αντίθεση προς την ΑΕ (άρθρο 130 Ν. 4548/2018), στην ΙΚΕ δεν υπάρχει η έννοια της απαρτίας και η πλειοψηφία υπολογίζεται επί του συνόλου των εταιρικών μεριδίων όλων των εταίρων, ακόμη και των απόντων, και όχι μόνο επί του αριθμού των εταιρικών μεριδίων των εταίρων που παρέστησαν ή εκπροσωπήθηκαν στη Συνέλευση. Ειδικότερα σύμφωνα με το άρθρο 72 παρ. 2 και 4 του Ν. 4072/2012 « Κάθε εταιρικό μερίδιο παρέχει δικαίωμα μιας ψήφου ... Η συνέλευση αποφασίζει με απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των εταιρικών μεριδίων. Οι αποφάσεις της συνέλευσης δεσμεύουν τους απόντες ή τους διαφωνούντες εταίρους».   

-Περαιτέρω σύμφωνα με το άρθρο 72 παρ. 6 του Ν. 4072/2012, το καταστατικό της ΙΚΕ μπορεί να αυξάνει το ποσοστό λήψης όλων ή ορισμένων αποφάσεων ή και να ορίζει ότι ορισμένες αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα. Το καταστατικό μπορεί επίσης να προβλέπει ότι ορισμένες ή και όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία του αριθμού των εταίρων, που εκπροσωπούν την πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των εταιρικών μεριδίων.  

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΠΕ

-Σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ν. 3190/1955, όπως τροποποιήθηκε από το Ν. 4541/2018 (ΦΕΚ/31.05.2018), « Μη ορίζοντος άλλως του  παρόντος  νόμου  αι  αποφάσεις  της  συνελεύσεως λαμβάνονται διά πλειοψηφίας πλέον του ημίσεος  του  όλου αριθμού των  εταίρων, εκπροσωπούντων  πλέον  του  ημίσεος  του  όλου εταιρικού κεφαλαίου.

-Με βάση την ανωτέρω διάταξη, η λήψη των αποφάσεων στη ΕΠΕ γίνεται από την Γενική Συνέλευση και για την αποδοχή της απαιτείται η λεγόμενη « διπλή πλειοψηφία» . Αυτό σημαίνει πως για να παρθεί η απόφαση χρειάζεται τόσο η αριθμητική πλειοψηφία όσο και η πλειοψηφία του εταιρικού κεφαλαίου (δηλαδή πλειοψηφία στα πρόσωπα και πλειοψηφία στα εταιρικά μερίδια). Με τον όρο αριθμητική πλειοψηφία νοείται το άνω του 50% του αριθμού των εταίρων και με τον όρο πλειοψηφία του εταιρικού κεφαλαίου νοείται το άνω του 50% του συνόλου των εταιρικών μεριδίων. Εδώ γίνεται σαφές πως ο νομοθέτης θέλησε να κρατήσει μια ισορροπία μεταξύ του προσωπικού και του κεφαλαιουχικού στοιχείου της εταιρίας. Έτσι δεν είναι αρκετό για την λήψη μιας απόφασης η πλειοψηφία του ποσοστού των μεριδίων, όπως είναι το ποσοστό των μετοχών σε μια Α.Ε, αλλά απαιτείται και η πλειοψηφία των εταίρων. Για παράδειγμα εάν σε Γενική Συνέλευση μίας διμελούς ΕΠΕ παρίσταται ένας μόνο εταίρος που εκπροσωπεί το 99% του εταιρικού κεφαλαίου και ο άλλος δεν θέλει παρά τις οχλήσεις, να προσέλθει, τότε είναι αδύνατη η λήψη απόφασης γιατί ελλείπει η πρώτη προϋπόθεση, δηλαδή η πλειοψηφία στα πρόσωπα.

-Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως είναι στην ευχέρεια των συντακτών του καταστατικού αρχικά και των εταίρων αργότερα να θεσπίσουν διαφορετική πλειοψηφία για την λήψη ορισμένων ή όλων των αποφάσεων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από αυτή του άρθρου 13 του Ν. 3190/1955. Για παράδειγμα μπορούν, θέλοντας να αυξήσουν το προσωπικό στοιχείο της εταιρίας, να ορίσουν πως το απαιτούμενο ποσοστό για την λήψη μιας απόφασης είναι η συγκέντρωση των 3/4 του συνόλου των εταίρων.

- Ειδικά για την τροποποίηση της εταιρικής σύμβασης (καταστατικού) απαιτείται απόφαση της γενικής συνέλευσης, η οποία λαμβάνεται με πλειοψηφία τουλάχιστον πλέον του ενός δευτέρου (1/2) του συνολικού αριθμού των εταίρων, οι οποίοι εκπροσωπούν τουλάχιστον το 65% του εταιρικού κεφαλαίου (άρθρο 38 παρ. 1 Ν. 3190/1955).

Έστω ότι μία ΙΚΕ αποτελείται από τρία μέλη - εταίρους, τον «Α», τον «Β» και τον «Γ», με ποσοστά 50%, 49% και 1% αντίστοιχα. Σύμφωνα με το άρθρο 72 παρ. 2 και 4 του Ν. 4072/2012, « Κάθε εταιρικό μερίδιο παρέχει δικαίωμα μιας ψήφου ... Η συνέλευση αποφασίζει με απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των εταιρικών μεριδίων. Οι αποφάσεις της συνέλευσης δεσμεύουν τους απόντες ή τους διαφωνούντες εταίρους».  Συνεπώς και σύμφωνα με τα παραπάνω, για τη λήψη απόφασης αρκεί να συναποφασίσουν οι εταίροι «Α» (ποσοστό 50%) και «Γ» (ποσοστό 1%), δηλαδή η απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των εταιρικών μεριδίων (50%+1) και είναι αδιάφορο εάν απουσιάζει και δεν παρευρίσκεται στη Γ.Σ ο εταίρος «Β» (ποσοστό 49%). Η παραπάνω δε απόφαση των εταίρων «Α» και «Γ» δεσμεύει τον απόντα εταίρο «Β».

Επομένως στο ερώτημά σας η απάντηση είναι ότι δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση από τον εταίρο που διατηρεί ποσοστό 10% και πρέπει να ξαναγίνει Γ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου