Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Τιμολόγια αγοράς-ΜΥΦ

Ερώτηση:

 Έχουμε μια μάντρα αυτοκινήτων ο οποίος αγοράζει από ιδιώτες ΙΧ με τιμολόγια αγοράς . Εμείς ακολουθώντας τις οδηγίες του υπουργείου υποβάλλουμε ΜΥΦ με τα τιμολόγια αγοράς ως μη υπόχρεους , με ΑΦΜ των ιδιωτών και ανά παραστατικό και σύνολο αγίας αγοράς . Το πρόβλημα που υπάρχει είναι πως όσοι από αυτούς τους ιδιώτες έχουν διπλή ιδιότητα , είναι δηλαδή και ελεύθεροι επαγγελματίες ή έχουν ατομική επιχείρηση , αυτό έρχεται στις ΜΥΦ τους , ως έσοδα που δεν δηλώθηκαν . Υπάρχει κάποια λύση σε αυτό το τεχνικό θέμα ή κάνω εγώ κάτι λάθος ; ευχαριστώ εκ των προτέρων

 Απάντηση: 

 1. Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1078/2014 (με θέμα "Οδηγίες για την υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, για διασταύρωση πληροφοριών, από 1/1/2014") :

α) «Στις καταστάσεις πελατών και προμηθευτών περιλαμβάνονται […..] Οι τίτλοι κτήσης που εκδίδονται για την αγορά αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών από μη υπόχρεο έκδοσης τιμολογίου ή από αρνούμενο έκδοσης (παρ. 5 του άρθρου 6 του ΚΦΑΣ). [….]» (παρ. 1.2 της εγκυκλίου),

β) Στις καταστάσεις πελατών και προμηθευτών καταχωρούνται (παρ. 2 της εγκυκλίου) :

• «α) Ο Α.Φ.Μ. του πελάτη ή του προμηθευτή, που αναγράφεται στα, εκδοθέντα και ληφθέντα, τιμολόγια ("χρεωστικά" και πιστωτικά), καθώς και στα λοιπά έγγραφα που εξομοιώνονται ή επέχουν θέση τιμολογίων (συμβόλαια μεταβίβασης για την πώληση ακινήτων, εκκαθαρίσεις, κ.λπ.). Δεν απαιτείται η αναγραφή του Α.Φ.Μ. του αντισυμβαλλόμενου, στις παρακάτω περιπτώσεις: [….] αγ) Στις συγκεντρωτικές εγγραφές ληφθέντων φορολογικών παραστατικών, που έχουν εκδοθεί στο όνομα τρίτου προσώπου (π.χ. λογαριασμοί ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.), των στοιχείων λιανικών συναλλαγών που αφορούν δαπάνες για αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών (κατάσταση προμηθευτών), καθώς και των τίτλων κτήσης, στις περιπτώσεις που ο αντισυμβαλλόμενος στερείται ΑΦΜ. [….]»,

• «ε) Η ένδειξη για το εάν ο αντισυμβαλλόμενος είναι υπόχρεο πρόσωπο, μόνο για τους προμηθευτές και μόνο στις περιπτώσεις τίτλων κτήσης προς μη υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών.».

 

2. Στο εγχειρίδιο της ΑΑΔΕ (συχνές ερωτήσεις- απαντήσεις για την κατάσταση πελατών- προμηθευτών από 1/1/2014)  αναφέρεται :: «Ερωτ. : Τα τιμολόγια αγοράς από ιδιώτες περιλαμβάνονται κανονικά στα έξοδα με τον ΑΦΜ του ιδιώτη;  Απάντ.: Ναι, με την ένδειξη "Μη Υπόχρεου"».

 

3.  Σύμφωνα με τα παραπάνω παρατιθέμενα οι αγορές από ιδιώτες θα πρέπει να περιλαμβάνονται στις συγκεντρωτικές καταστάσεις (προμηθευτών) με την ένδειξη ότι ο αντισυμβαλλόμενος δεν είναι υπόχρεος σε υποβολή καταστάσεων.

Εξ όσων γνωρίζουμε στις συγκεντρωτικές καταστάσεις μπορεί να καταχωρισθεί ο ίδιος ΑΦΜ ως "υπόχρεος" και ως "μη υπόχρεος". Οι συμβαλλόμενοι βλέπουν στο taxis διαφορά- απόκλιση αλλά η πληροφορία ως "μη υπόχρεος" υπάρχει στο αρχείο και δεν δημιουργεί πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου