Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων

1.- ΤΟ 30% ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ή ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΚΜΑΡΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ;

 2.- ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ

1. Πρόκειται για την νέα παράγραφο 6  στο άρθρο 15 του Ν.4172/2013 η οποία προστέθηκε με το άρθρο 7 του Ν.4646/2019 και ισχύει για τα εισοδήματα / δαπάνες που πραγματοποιούνται από 1/1/2020 (σημ. Η διάταξη ισχύει και για εισοδήματα από ακίνητα, σχετ. το άρθρο 40 του Ν.4172/2013).

Στην νέα παράγραφο 6  του άρθρου 15 του Ν.4172/2013 ορίζονται μεταξύ άλλων τα εξής : «Το απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για κάθε φορολογικό έτος ορίζεται σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) του πραγματικού εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτή εργασία - συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα και μέχρι είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ δαπανών. Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α και το ποσό της διατροφής που δίδεται στον/στην διαζευγμένο/-η σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή/και εξαρτώμενο τέκνο, εφόσον καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Ο φόρος που προκύπτει κατά την εφαρμογή της κλίμακας της παραγράφου 1 προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, πολλαπλασιαζόμενης με συντελεστή είκοσι δύο τοις εκατό (22%). Στον φορολογούμενο του οποίου είναι κατασχεμένοι ένας ή περισσότεροι λογαριασμοί […]»

Η διάταξη έχει σημαντικά θέματα για απαλλασσόμενα πρόσωπα κ.λπ. τα οποία θα δείτε στην On Line Τράπεζα.

Υπουργική απόφαση με την οποία θα ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες της παραγράφου 6 του άρθρου 15 του Ν.4172/2013 (η οποία προβλέπεται από στην ίδια παράγραφο) δεν έχει εκδοθεί.

2. Για τα ερωτήματα

α) Κατά την γραμματική διατύπωση το ποσοστό 30% εφαρμόζεται επί του πραγματικού εισοδήματος. Συνεπώς δεν θα υπολογίζεται σε τυχόν μεγαλύτερο ποσό των τεκμηρίων.

β) Η υποχρέωση (δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα) αφορά και στα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα (καθώς και στα εισοδήματα από ακίνητα).  Στην περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί το ποσό (30% του πραγματικού εισοδήματος) επιβάλλεται φόρος 22% στην διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ποσού και του πραγματοποιηθέντος.

https://accountant-e.blogspot.com/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου