Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Έκδοση στοιχείων για υπηρεσίες γευσιγνωσίας

1.  Ο γενικός κανόνας για την έκδοση Α.Λ.Σ.

Ο γενικός κανόνας για την έκδοση αποδείξεων λιανικής είναι με την χρήση Φ.Η.Μ.. Τούτο ορίζεται στην παρ. 8 του άρθρου 12 του Ν.4308/2014 : «Η έκδοση στοιχείων λιανικής πώλησης (αποδείξεων λιανικής ή τιμολογίων) γίνεται με τη χρήση φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών που προβλέπει ο Ν.1809/1988 κατά τη θέση σε ισχύ του παρόντος νόμου.».

Περαιτέρω στο ίδιο άρθρο του νόμου, στην παρ. 11 ορίζεται ότι : «Με απόφαση του Γ.Γ.Δ.Ε., ύστερα από δημοσίευση αξιολόγησης των διοικητικών βαρών για τις υποκείμενες οντότητες σε σχέση με το αναμενόμενο φορολογικό όφελος, δύναται να απαλλάσσονται ορισμένες κατηγορίες οντοτήτων από την υποχρέωση της παραγράφου 8. Οι οντότητες αυτές δύνανται να εκδίδουν τα στοιχεία λιανικής πώλησης με χειρόγραφο τρόπο ή με άλλο τεχνικό μέσο.».

!  σημειώσεις  : •) ο Ν.4308/2014 αναφέρεται σε Φ.Η.Μ. γενικά, μη διακρίνοντας σε Φ.Τ.Μ. και Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ., σχετ. παρ. 12.8.1 και 12.10.1 της ΠΟΛ.1003/31-12-2014 καθώς και ΠΟΛ.1002/31-12-2014, •) μπορείτε να δείτε το άρθρο 12 του Ν.4308/2014 στην On Line Τράπεζα για όσα ειδικότερα αναφέρονται περί λιανικών συναλλαγών.



2.   Η ΠΟΛ.1002/31-12-2014

2.1 Στα πλαίσια της παραπάνω πρόβλεψης (της παρ. 11 του άρθρου 12 του Ν.4308/2014) με την ΠΟΛ.1002/31-12-2014 παρασχέθηκε η  δυνατότητα  σε ορισμένες κατηγορίες οντοτήτων ή/και για ορισμένες συναλλαγές η έκδοση αποδείξεων λιανικής χωρίς χρήση Φ.Η.Μ.. Στην εν λόγω εγκύκλιο :

• Στο άρθρο 1 παρ. 1, 2 και 3 αναφέρονται ορισμένες "κατηγορίες οντοτήτων" (με βάση το αντικείμενο εργασιών τους) οι οποίες ανεξάρτητα του μεγέθους τους δύνανται να εκδίδουν τις αποδείξεις λιανικών συναλλαγών χωρίς χρήση Φ.Η.Μ.

• Στο άρθρο 1 παρ. 4 αναφέρονται ορισμένες συναλλαγές για τις οποίες παρέχεται δυνατότητα οι αποδείξεις λιανικής να εκδίδονται χωρίς την χρήση Φ.Η.Μ. (συναλλαγές εκτός έδρας κ.λπ.).

• Στο άρθρο 1 παρ. 5 αναφέρονται ειδικές περιπτώσεις.

2.2 Από την εγκύκλιο αυτή (ΠΟΛ.1002/31-12-2014) παρατίθενται (περιορισμένα, θα την δείτε στο σύνολό της στην On Line Τράπεζα) :

« Άρθρο 1

Ορίζουμε τις οντότητες που απαλλάσσονται από το τρέχον φορολογικό έτος και εφεξής, από τη χρησιμοποίηση φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (φορολογική ταμειακή μηχανή ή μηχανισμός Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ.), καθώς και τις περιπτώσεις λιανικών συναλλαγών που απαλλάσσονται από την υποχρέωση έκδοσης των σχετικών παραστατικών (αποδείξεων) μέσω φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού, ως εξής:

(παρ.) 1. Οι παρακάτω κατηγορίες οντοτήτων ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, δύνανται να μη χρησιμοποιούν φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό, για την έκδοση των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών […] ε) Οι ασκούντες το επάγγελμα του κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτεχνικού, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού, εμπειρογνώμονα, ομοιοπαθητικού, εναλλακτικής θεραπείας, ψυχοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, λογοπαθολόγου, λογοπεδικού, διαιτολόγου, διατροφολόγου και εργοθεραπευτή, […]

(παρ.) 4.  Για τις παρακάτω περιπτώσεις λιανικών συναλλαγών παρέχεται απαλλαγή από την υποχρέωση έκδοσης των σχετικών αποδείξεων πώλησης μέσω φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού: […] β) Οι αποδείξεις λιανικών συναλλαγών που εκδίδονται εκτός της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου, με εξαίρεση τους πωλητές (αγρότες - μεταπωλητές) σε λαϊκές αγορές και τους πωλητές αποκλειστικά μέσω πλανοδίου ή υπαίθριου εμπορίου, […]».



3.   Το επάγγελμα του "γευσιγνώστη"

  Η δραστηριότητα με Κ.Α.Δ.

96

Άλλες δραστηριότητες παροχής προσωπικών υπηρεσιών

96.09

Άλλες δραστηριότητες παροχής προσωπικών υπηρεσιών π.δ.κ.α.

96.09.19

Διάφορες άλλες υπηρεσίες π.δ.κ.α.

96.09.19.04

Υπηρεσίες γευσιγνωσίας

Το επάγγελμα του "γευσιγνώστη" δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο της περιπτ. ε' της παρ. 1 του άρθρου 1 της ΠΟΛ.1002/31-12-2014.  Από κει και πέρα μπορεί να ζητηθεί η τοποθέτηση της φορ. διοίκησης.

Καθώς αναφέρεται ότι οι υπηρεσίες παρέχονται εκτός έδρας μπορεί να ειπωθεί ότι οι συναλλαγές εμπίπτουν στην περιπτ. β' της παρ. 4 του άρθρου 1 της ΠΟΛ.1002/31-12-2014. Οτιδήποτε στοιχείο για την τεκμηρίωση της εκτός έδρας συναλλαγής θα πρέπει να κρατείται στο αρχείο της επιχείρησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου