Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Επιβαρύνονται με ΦΠΑ οι αισθητικές επεμβάσεις;

Σύμφωνα με την περίπτωση ε΄  της παρ. 1 του άρθρου 22 του ΦΠΑ,   απαλλάσσονται του φόρου οι παροχές ιατρικής περίθαλψης, οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της άσκησης ιατρικών επαγγελμάτων, καθώς και οι παροχές υπηρεσιών από ψυχολόγους, μαίες, νοσοκόμους, φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο ΠΟΛ 1100/2010, η απαλλαγή αυτή καλύπτει την παροχή ιατρικών υπηρεσιών με σκοπό τη  διάγνωση, περίθαλψη, πρόληψη και στο μέτρο του δυνατού θεραπεία ασθενειών  ή ανωμαλιών της υγείας του ανθρώπου, οι οποίες πραγματοποιούνται από ιατρούς ή οδοντιάτρους στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή του παρέχοντος (φυσικό ή νομικό πρόσωπο), με την προϋπόθεση ότι τα νομικά πρόσωπα αναγνωρίζονται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ως φορείς παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Π.Φ.Υ.).

Αναφορικά με τις υπηρεσίες αισθητικών επεμβάσεων, με την ίδια εγκύκλιο διευκρινίσθηκε ότι οι υπηρεσίες από δερματολόγους, χειρούργους και ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, ατομικές επιχειρήσεις ή εταιρείες, με τη χρήση λέϊζερ ή με άλλες τεχνικές της ιατρικής επιστήμης, οι οποίες δεν αποσκοπούν στην θεραπεία ασθένειας ή στην αποκατάσταση της υγείας, αλλά γίνονται για λόγους αισθητικής, υπάγονται στο φόρο. Επομένως για την επιβολή ή μη Φ.Π.Α. σε κάθε περίπτωση, η διάκριση για την φορολογική μεταχείριση γίνεται ανάλογα με το σκοπό για τον οποίο παρέχεται η υπηρεσία.

Με την κατευθυντήρια οδηγία της 94 ης  Σύσκεψης της Επιτροπής ΦΠΑ αποφασίσθηκε ότι, για την απαλλαγή του ΦΠΑ δεν αρκεί η χειρουργική επέμβαση να εκτελείται από ιατρικό προσωπικό (ιατρό), αλλά θα πρέπει να έχει σκοπό τη θεραπεία, πρόληψη, την αγωγή και τη θεραπεία ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου αυτών που έχουν ψυχολογική φύση ή άλλων διαταραχών υγείας. Αντίθετα, με μεγάλη πλειοψηφία η επιτροπή έκρινε ότι η πλαστική χειρουργική δεν χαρακτηρίζεται ως ιατρική περίθαλψη. Στην εσωτερική διοικητική νομολογία, η  θέση αυτή αναφέρεται και στην ΠΟΛ 1100/2010.

Σε σχέση με τα όσα αναφέρονται στην κατευθυντήρια Οδηγία, η αρμόδια δ/νση ΦΠΑ με το Δ14Β1077641/2014 έγγραφο διευκρίνισε ότι, επειδή η διάκριση των αισθητικών επεμβάσεων και θεραπειών που έχουν θεραπευτικό χαρακτήρα σε σχέση με αυτές που εξυπηρετούν κοσμικούς σκοπούς δεν είναι πάντα εύκολη, όπως επίσης δεν είναι εφικτός ο προσδιορισμός κριτηρίων, κρίνεται αναγκαία για την εφαρμογή της απαλλαγής του ΦΠΑ η γνωμάτευση ενός ειδικού γιατρού ανάλογης ειδικότητας με το προς αποκατάσταση πρόβλημα ή ενός ψυχιάτρου που επιβεβαιώνει ψυχολογικούς ή ψυχοθεραπευτικούς λόγους για τους οποίους κάποιος καταφεύγει στη λύση της αισθητικής επέμβασης ή θεραπείας.

Στις υπηρεσίες που αναφέρεστε όπως βελονισμού, μπότοξ, αλλά και όσες θεωρούνται ως υπηρεσίες αισθητικής από ιατρούς, για την απαλλαγή του ΦΠΑ θα πρέπει να ενεργήσετε με βάση όσα αναφέρονται στο έγγραφο 1077641/2014, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αναγκαιότητα της επέμβασης για ψυχολογικούς ή ψυχοθεραπευτικούς λόγους. Για παράδειγμα, η επέμβαση για την αφαίρεση έντονου καρκινώματος ή εμφανούς ελιάς στο πρόσωπο που πράγματι επηρεάζει την ψυχολογία του ασθενούς, κατά την άποψή μας  με την ανάλογη βεβαίωση μπορεί να ενταχθεί στην απαλλακτική διάταξη. Όμοια μπορεί να είναι και η ωτοπλαστική επέμβαση για την μείωση του μεγέθους των αυτιών ενός ασθενούς.

Η παραπάνω ενδεικτική αναφορά αποτελεί προσωπική μας άποψη και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τεθεί υπόψη της αρμόδιας Δνσης ΦΠΑ αναλυτική περιγραφή των υπηρεσιών που αναφέρεστε, ώστε να αποφευχθεί υποκειμενική κρίση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου