Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Φορολογικές διευκολύνσεις στους κομιστές επιταγών που έχει ανασταλεί η πληρωμή τους

Με την Α.1099/3-5-2020 διευρύνθηκαν οι δικαιούχοι των διευκολύνσεων παράτασης καταβολής, έκπτωσης οφειλών και περιλαμβάνονται και οι κομιστές επιταγών που έχουν ανασταλεί κατά 75 ημέρες.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που αναφέρονται στην Αριθμ. Α. 1099/3-5-2020, εφόσον υποβάλλουν αίτηση στη διαδικτυακή ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έως τις 7.5.2020, εντάσσονται ατομικά στις πληττόμενες επιχειρήσεις και υπάγονται από την 1η Απριλίου 2020 και εφεξής, στις ρυθμίσεις των άρθρων 1 και 2 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, και των, κατ’ εξουσιοδότηση αυτών, εκδοθεισών αποφάσεων, Α. 1072/2020, Α.1073/2020, όπως τροποποιούνται και ισχύουν, για την παράταση καταβολής και την αναστολή είσπραξης οφειλών καθώς και τα ευεργετήματα της έκπτωσης ποσοστού είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) για τις οφειλές / δόσεις ρυθμίσεων μηνός Απριλίου 2020 και του συμψηφισμού ποσού ίσου με το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) που προκύπτει από χρεωστικές δηλώσεις ΦΠΑ με καταληκτική ημερομηνία καταβολής 30.4.2020.

Η ρύθμιση αφορά τους κομιστές αξιόγραφων, των οποίων οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής έχουν ανασταλεί κατά εβδομήντα πέντε (75) ημέρες, από την αναγραφόμενη ημερομηνία αξιόγραφου και των οποίων το σύνολο της αξίας είναι μεγαλύτερο του είκοσι τοις εκατό (20%) του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους, όπως αυτός υπολογίζεται σύμφωνα με τα επόμενα:

α) Για τις επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ, με βάση τις συνολικές εκροές που έχουν περιληφθεί σε αρχικές και τροποποιητικές, εμπρόθεσμες ή εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ. που έχουν υποβληθεί μέχρι και τη 30η Μαρτίου 2020, όπως αυτές έχουν αναγραφεί στον κωδικό 312 της δήλωσης Φ.Π.Α. των οικείων φορολογικών περιόδων.

β) Για επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται εκ του νόμου σε υποβολή δήλωσης Φ.Π.Α., λαμβάνονται υπόψιν τα ακαθάριστα έσοδα τους κατά το φορολογικό έτος 2019, με βάση τα τηρούμενα από αυτές λογιστικά αρχεία (στοιχεία) με αναγωγή σε μηνιαία βάση. Τα ανωτέρω στοιχεία που δηλώνονται από την επιχείρηση, επαληθεύονται από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, όταν αυτή υποβληθεί.
Σε περίπτωση που μία επιχείρηση υπέβαλε δήλωση έναρξης εργασιών εντός του 2019 ο μέσος μηνιαίος κύκλος συναλλαγών υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των ημερών που λειτούργησε η επιχείρηση εντός του έτους με επιμερισμό των ακαθαρίστων εσόδων της.
Εξαιρούνται επιχειρήσεις που έχουν ως ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας κατά την 30η Μαρτίου 2020 τους αναφερόμενους στον πίνακα της ίδιας απόφασης, ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 30η Μαρτίου ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους αναγραφόμενους στο συνημμένο πίνακα, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ κατά την 30η Μαρτίου 2020.

Δείτε την απόφαση εδώ.

https://accountant-e.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου