Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Υφίσταται η δυνατότητα τμηματικής καταβολής ποσών προοριζόμενων για αύξηση κεφαλαίου, μετά την πραγματοποιηθείσα αύξηση;


Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 26 του Ν.4308/2014 «τα στοιχεία της καθαρής θέσης περιλαμβάνουν:..

α.2) οποιασδήποτε εισφοράς των ιδιοκτητών εφόσον υπάρχει ανέκκλητη δέσμευση κεφαλαιοποίησής της και υποχρέωση της οντότητας για έκδοση μετοχών ή άλλων συμμετοχικών τίτλων προς τους συνεισφέροντες εντός δώδεκα (12) μηνών από την ημερομηνία της εισφοράς».

    Στην λογιστική οδηγία εφαρμογής του Ν.4308/2014 αναφέρεται:

«26.1.1 Ως στοιχείο του κεφαλαίου μιας οντότητας αναγνωρίζεται μόνο το, σε οποιαδήποτε μορφή, ήδη εισφερθέν μέρος του κεφαλαίου. Δηλαδή, δεν αναγνωρίζεται το εγκεκριμένο να καταβληθεί αλλά μη εισέτι καταβληθέν, κατά την ημερομηνία του ισολογισμού, μέρος του κεφαλαίου. Για λόγους πληροφόρησης πάντως, το εγκεκριμένο αλλά μη καταβλημένο κεφάλαιο μπορεί να παρουσιάζεται στο λογαριασμό του κεφαλαίου της καθαρής θέσης…

26.1.2 Εισφορές ιδιοκτητών (μετόχων, εταίρων κ.λπ.) για τις οποίες υπάρχει ανέκκλητη δέσμευση κεφαλαιοποίησης και υποχρέωση της οντότητας για έκδοση μετοχών ή άλλων συμμετοχικών τίτλων προς τους συνεισφέροντες εντός 12 (δώδεκα) μηνών από την ημερομηνία της κάθε εισφοράς, αναγνωρίζονται με το ονομαστικό ποσό τους στην καθαρή θέση. Όταν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, τα σχετικά ποσά κατατάσσονται στις υποχρεώσεις της οντότητας. Αναίρεση της ανέκκλητης δέσμευσης θεωρείται παράβαση των προβλέψεων του παρόντος νόμου. Εάν δεν υπάρχει ανέκκλητη δέσμευση σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του νόμου, τα σχετικά ποσά παρουσιάζονται ως υποχρέωση. Επισημαίνεται ότι η ρύθμιση της παρούσης παραγράφου αφορά αποκλειστικά το θέμα της χρηματοοικονομικής παρουσίασης των σχετικών ποσών και όχι τη ρύθμιση του θέματος αυτού από τη σκοπιά άλλης νομοθεσίας».

    Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα απεικονιστεί λογιστικά με πίστωση του λογ. κεφαλαίου π.χ. 40.00 «Καταβλημένο μετοχικό κεφάλαιο κοινών μετοχών» με το ποσό που καταβάλλεται στην επιχείρηση με χρέωση του λογ. χρηματικών διαθεσίμων.

   Με βάση τα ανωτέρω και τα ερωτήματά σας, θεωρούμε ότι:

1. Ισχύει σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4308/2014 περί Ε.Λ.Π.

2. Δεν αναγνωρίζεται το εγκεκριμένο να καταβληθεί αλλά μη εισέτι καταβληθέν, κατά την ημερομηνία του ισολογισμού, μέρος του κεφαλαίου. Θα πρέπει να εισφερθούν εντός του δωδεκαμήνου όλα τα ποσά που προβλέπονται για την αύξηση κεφαλαίου και αφού ολοκληρωθεί η διαδοχική καταβολή από τους εταίρους ή μετόχους, η εταιρεία να προχωρήσει στην αύξηση κεφαλαίου.

3.  Η τροποποίηση θα γίνει με την ολοκλήρωση της κάλυψης της αύξησης κεφαλαίου.

4. Για τον φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου επί της αύξησης, θα υποβληθεί δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την ημερομηνία σύνταξης του, κατά το νόμο, διαπιστωτικού της αύξησης του κεφαλαίου οικείου εγγράφου ή από τη σχετική εγγραφή στα επίσημα βιβλία των προσώπων αυτών, σε περίπτωση που δεν συντάσσεται έγγραφο. Όπου από το νόμο προβλέπεται δημοσίευση της πράξης αυτής, η δήλωση υποβάλλεται πριν από τη δημοσίευση.

5. Σε περίπτωση που τα προοριζόμενα για αύξηση κεφαλαίου ποσά δεν καταβληθούν μέσα στο επίμαχο δωδεκάμηνο, θα ακυρωθεί η αύξηση κεφαλαίου και τα χρήματα θα επιστραφούν στους εταίρους ή μετόχους που ήδη έχουν καταβάλει ποσά. Όταν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές και δεν επιστραφούν τα ποσά, τα σχετικά ποσά κατατάσσονται στις υποχρεώσεις της οντότητας, σύμφωνα με τον Ν. 4308/2014. Κατά την άποψή μας, τα ποσά προοριζόμενα για αύξηση κεφαλαίου τα οποία παραμένουν στην εταιρεία μετά την παρέλευση του δωδεκαμήνου και δεν επιστρέφονται στους εταίρους ή μετόχους, αποτελούν δανεισμό αυτών προς την επιχείρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου