Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Αγορά παγίου από Ο.Ε. αξίας πολύ μεγαλύτερης του εταιρικού κεφαλαίου


Σύμφωνα με την παράγραφο β΄ του  >άρθρου 32 του Ν.4172/2013 Κ.Φ.Ε., σχετικά με τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, ορίζεται ότι:

«Ως ετήσια δαπάνη του φορολογουμένου και των εξαρτώμενων μελών του λογίζονται και τα χρηματικά ποσά που πραγματικά καταβάλλονται για:…

    Αγορά επιχειρήσεων ή σύσταση ή αύξηση του κεφαλαίου επιχειρήσεων που λειτουργούν ατομικώς ή με τη μορφή ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης ή ανώνυμης εταιρείας ή περιορισμένης ευθύνης εταιρίας ή ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρίας ή κοινωνίας ή κοινοπραξίας ή αστικής εταιρίας ή αγορά εταιρικών μερίδων και χρεογράφων γενικώς»

    Με την  >ΠΟΛ.1034/9.3.2017 με θέμα «Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2016, των λοιπών εντύπων και των δικαιολογητικών εγγράφων που υποβάλλονται με αυτή», ορίζεται ότι:

«β) Αγορά επιχειρήσεων ή σύσταση ή αύξηση του κεφαλαίου επιχειρήσεων που λειτουργούν ατομικώς ή με τη μορφή ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης ή ανώνυμης εταιρείας ή περιορισμένης ευθύνης εταιρίας ή ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρίας ή κοινωνίας ή κοινοπραξίας ή αστικής εταιρίας ή αγορά εταιρικών μερίδων και χρεογράφων γενικώς.



    Η διατύπωση της διάταξης αυτής είναι γενική και καταλαμβάνει επομένως κάθε περίπτωση δαπάνης για συμμετοχή σε οποιασδήποτε μορφής εταιρία. Υπάγονται κατ΄ ακολουθία όλα τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται, ως εισφορά σε νεοϊδρυόμενο νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ως κεφάλαιο για την ίδρυση ατομικής επιχείρησης καθώς και τα ποσά για αύξηση κεφαλαίου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας…».

    Περαιτέρω και για την πληρέστερη κάλυψη των ερωτημάτων σας και μόνο στην παρούσα απάντηση, παραθέτουμε τμήμα της ΠΟΛ. 1032/25.1.2015 εγκύκλιου διαταγής με θέμα «Φορολογική μεταχείριση του εισοδήματος από μεταβίβαση τίτλων και ολόκληρης επιχείρησης μετά την έναρξη ισχύος των διατάξεων του νέου Κ.Φ.Ε. (Ν. 4172/2013)», μεταξύ των άλλων ορίζεται ότι:

«Ως ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων που τηρούν απλογραφικά βιβλία, θα λαμβάνονται τα κεφάλαια όπως προκύπτουν από το καταστατικό ίδρυσης της εταιρείας και τις τροποποιήσεις αυτού. Επίσης, θα λαμβάνονται υπόψη τυχόν αγορές παγίων, επιδοτήσεις οι οποίες δεν έχουν συμπεριληφθεί στην αξία κτήσης των παγίων και στην κάλυψη λοιπών δαπανών, καθώς και λοιπά στοιχεία που αποδεικνύουν την αύξηση του κεφαλαίου και για τα οποία η εταιρεία δεν έχει προβεί σε τροποποίηση καταστατικού. Τα παραπάνω αποτελούν σε κάθε περίπτωση αντικείμενο ελέγχου της εκάστοτε αρμόδιας ελεγκτικής αρχής…».

    Με βάση τα ανωτέρω και τα ερωτήματά σας, θεωρούμε ότι:

1. Σε περίπτωση φορολογικού ελέγχου της Ο.Ε., είναι λογικό και παρά την κατηγορία τηρούμενων βιβλίων, να ελεγχθούν τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει και διαχειρίζεται η εταιρεία, σε σχέση με το κατατεθέν κεφάλαιο. Αν υπάρχει η μεγάλη διαφορά που αναφέρετε στο ερώτημά σας (170.000€ - 20.000€ = 150.000€), είναι λογικό ο έλεγχος να αναζητήσει πηγές χρηματοδότησης και σε περίπτωση που δεν βρεθούν αυτές, το ποσό να θεωρηθεί ότι οφείλεται σε αύξηση κεφαλαίου από πλευράς των εταίρων. Στην τελευταία περίπτωση, εκτός των άλλων, θα υπάρξει εφαρμογή του άρθρου 32 του Ν. 4172/2013 περί Κ.Φ.Ε. στους εταίρους – φυσικά πρόσωπα.

2. Αμφότερες οι λύσεις που δίνετε είναι φορολογικά αποδεκτές, με την προϋπόθεση ότι θα προϋφίστανται τ ης εξόφλησης  του παγίου.

3. Έχουμε την άποψη ότι έχετε δώσει εσείς τους τρόπους σωστής αντιμετώπισης του θέματος, σύμφωνα με την παραπάνω παράγραφο. Το θέμα της πιο εφικτής από τις δύο λύσεις που προτείνετε, αφορά το επιχειρείν, αλλά και την οικονομική δυνατότητα των εταίρων, συνεπώς είναι απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί από αυτούς.


https://accountant-e.blogspot.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου