Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

ΦΠΑ σε παροχή υπηρεσίων


1. Φ.Π.Α.

1.1 Ο τόπος παροχής υπηρεσιών (για τις ανάγκες και την επιβολή Φ.Π.Α.) ορίζεται στο άρθρο 14 του Ν.2859/2000. Από το άρθρο αυτό μπορεί να σημειωθούν τα εξής αποσπάσματα :

• (παρ. 1) «Ορισμοί

Για τους σκοπούς της εφαρμογής του παρόντος άρθρου: α) Υποκείμενος στον φόρο ο οποίος ασκεί επίσης δραστηριότητες ή πραγματοποιεί συναλλαγές που δεν θεωρούνται φορολογητέες παραδόσεις αγαθών ή παροχές υπηρεσιών σύμφωνα µε το άρθρο 2 θεωρείται ως υποκείμενος στον φόρο όσον αφορά όλες τις υπηρεσίες που παρέχονται σε αυτόν. β) Μη υποκείμενο στον φόρο νομικό πρόσωπο το οποίο διαθέτει αριθμό μητρώου ΦΠΑ θεωρείται ως υποκείμενος στον φόρο. γ) [.]»

• (παρ. 2) «Γενικοί κανόνες.

Με την επιφύλαξη των επόμενων παραγράφων:

α) Ο τόπος παροχής υπηρεσιών προς υποκείμενο στον φόρο πρόσωπο, που ενεργεί µε την ιδιότητα αυτή, είναι ο τόπος όπου το εν λόγω πρόσωπο έχει την έδρα της οικονομικής του δραστηριότητας. Ωστόσο, εάν οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται σε μόνιμη εγκατάσταση του υποκείμενου στον φόρο προσώπου που βρίσκεται σε τόπο διαφορετικό από τον τόπο όπου έχει την έδρα της οικονομικής του δραστηριότητας, ως τόπος παροχής των υπηρεσιών αυτών θεωρείται ο τόπος όπου βρίσκεται η µόνιµη εγκατάστασή του. Ελλείψει τέτοιας έδρας ή μόνιμης εγκατάστασης, ως τόπος παροχής υπηρεσιών θεωρείται ο τόπος της μόνιμης κατοικίας ή της συνήθους διαμονής του υποκείμενου στον φόρο στον οποίο παρέχονται οι υπηρεσίες.

β) Ο τόπος παροχής υπηρεσιών προς µη υποκείμενο στον φόρο πρόσωπο είναι ο τόπος της έδρας της οικονομικής δραστηριότητας του παρέχοντος τις υπηρεσίες. Ωστόσο, εάν οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται από μόνιμη εγκατάσταση του παρέχοντος που βρίσκεται σε τόπο διαφορετικό από τον τόπο της έδρας της οικονομικής του δραστηριότητας, ως τόπος παροχής των υπηρεσιών αυτών θεωρείται ο τόπος όπου βρίσκεται η μόνιμη αυτή εγκατάσταση. Ελλείψει τέτοιας έδρας ή μόνιμης εγκατάστασης, ως τόπος παροχής υπηρεσιών θεωρείται ο τόπος της μόνιμης κατοικίας ή της συνήθους διαμονής του παρέχοντος.»

• (παρ. 14) «14. Τόπος παροχής ορισμένων υπηρεσιών που παρέχονται προς μη υποκείμενα στον φόρο πρόσωπα εγκατεστημένα εκτός Κοινότητας.

Ο τόπος παροχής των κατωτέρω υπηρεσιών δεν είναι το εσωτερικό της χώρας στην περίπτωση που παρέχονται από υποκείμενο στον φόρο που έχει την έδρα της επιχείρησής του στο εσωτερικό της χώρας ή διαθέτει μόνιμη εγκατάσταση στο εσωτερικό της χώρας από την οποία παρέχεται η υπηρεσία ή, ελλείψει τέτοιας έδρας ή μόνιμης εγκατάστασης, έχει τη μόνιμη κατοικία ή τη συνήθη διαμονή του στο εσωτερικό της χώρας και ο λήπτης είναι μη υποκείμενο στον φόρο πρόσωπο ο οποίος είναι εγκατεστημένος ή έχει τη μόνιμη κατοικία ή τη συνήθη διαμονή του εκτός Κοινότητας: [] γ) παροχή υπηρεσιών από συμβούλους, μηχανικούς, γραφεία μελετών, δικηγόρους, λογιστές και άλλες παρόμοιες υπηρεσίες, καθώς και επεξεργασία δεδομένων και παροχή πληροφοριών, []».

1.2 Aναφέρεται ότι οι υπηρεσίες παρέχονται σε ιδιώτες, δηλαδή προς μη υποκείμενα στο φόρο (Φ.Π.Α.) πρόσωπα :

α) Για τα φυσικά πρόσωπα- ιδιώτες που έχουν την κατοικία τους σε χώρα της Ε.Ε. η τιμολόγηση είναι με Φ.Π.Α.

β) Για τα φυσικά πρόσωπα- ιδιώτες που έχουν την κατοικία τους σε τρίτη χώρα (εκτός της Ε.Ε.) εξετάζεται η περίπτ. γ' της παρ. 14 του άρθρου 14. Για την διάταξη αυτή δεν έχει κοινοποιηθεί ερμηνεία- διευκρίνιση από την φορ. διοίκηση. Συνεπώς αν και ως εκτίμηση μπορεί να τεθεί ότι οι υπηρεσίες του ερωτήματος έχουν την έννοια της παροχής πληροφοριών και εμπίπτουν στην διάταξη αυτή, αναγκαία θα πρέπει επί του πραγματικού να ζητηθεί εγγράφως διοικητική θέση.



2. Αποδ. Λιανικής

Ο γενικός κανόνας για την έκδοση αποδείξεων λιανικών συναλλαγών είναι η έκδοση με Φ.Η.Μ. (ΦΤΜ ή ΕΑΦΔΣΣ) και περαιτέρω με την ΠΟΛ.1002/31-12-2014 έχει παρασχεθεί η δυνατότητα για ορισμένες κατηγορίες οντοτήτων ή/και για ορισμένες συναλλαγές η απόδειξη να εκδίδεται χωρίς την χρήση Φ.Η.Μ..

Aν η δραστηριότητα της επιχείρησης εμπίπτει στην περιπτ. ε' της παρ. 1 του άρθρου 1 της ΠΟΛ.1002/31-12-2014 (ώστε να απαλλάσσεται από την χρήση Φ.Η.Μ.) η εκτίμησή μας είναι ότι δεν εμπίπτει. Από κει και πέρα μπορείτε να εξετάσετε το σύνολο της ΠΟΛ.1002/31-12-2014 (λ.χ. τηρούντες βιβλία με την διπλογραφική μέθοδο για τις "επί πιστώσει" πωλήσεις τους).



3. pos

Η υποχρέωση αποδοχής πληρωμής με κάρτα είναι (έως σήμερα) συνδεδεμένη με τον Κ.Α.Δ. της επιχείρησης και όχι με τον τρόπο έκδοσης των αποδείξεων (με Φ.Η.Μ. ή χειρόγραφα). Σχετικά η ΚΥΑ 45231/2017 με θέμα "Ρύθμιση υποχρέωσης αποδοχής πληρωμών με κάρτα, σύμφωνα με το άρθρο 65 του ν. 4446/2016"




https://accountant-e.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου