Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Φορολογική αντιμετώπιση ενοικίασης εξοπλισμού

1. Σύμφωνα με την   >παρ. 6 του άρθρου 18 του Ν. 4308/2014 ορίζεται ότι:

«Λειτουργική μίσθωση

α) Ο εκμισθωτής παγίων παρουσιάζει στον ισολογισμό του τα εκμισθωμένα σε τρίτους περιουσιακά στοιχεία βάσει λειτουργικής μίσθωσης, σύμφωνα με τη φύση του κάθε περιουσιακού στοιχείου. Τα μισθώματα αναγνωρίζονται ως έσοδα στα αποτελέσματα με τη σταθερή μέθοδο σε ολόκληρη τη διάρκεια της μίσθωσης, εκτός εάν μία άλλη συστηματική μέθοδος είναι περισσότερο αντιπροσωπευτική για την κατανομή του εσόδου των μισθωμάτων στη διάρκεια της μίσθωσης.

β) Ο μισθωτής παγίων βάσει λειτουργικής μίσθωσης αναγνωρίζει τα μισθώματα ως έξοδα στα αποτελέσματα με τη σταθερή μέθοδο σε όλη τη διάρκεια της μίσθωσης, εκτός εάν μία άλλη συστηματική μέθοδος είναι περισσότερο αντιπροσωπευτική για την κατανομή του εξόδου των μισθωμάτων στη διάρκεια της μίσθωσης».

Στη λογιστική οδηγία εφαρμογής του Ν. 4308/2014 αναφέρεται σχετικά:
«18.6.1 Τα μισθώματα λειτουργικής μίσθωσης αναγνωρίζονται αναλόγως ως έσοδο ή έξοδο στα αποτελέσματα με τη σταθερή μέθοδο σε ολόκληρη τη διάρκεια της μίσθωσης, εκτός εάν μία άλλη συστηματική μέθοδος είναι περισσότερο αντιπροσωπευτική για την κατανομή των μισθωμάτων στις περιόδους της μίσθωσης. Για παράδειγμα, το μίσθωμα δύναται να καθορίζεται ως συνάρτηση της χρήσης ή των παραγόμενων ωφελειών από το πάγιο (π.χ. μίσθωση φωτοτυπικού όταν το μίσθωμα υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των φωτοαντιγράφων)».
Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 21 του Ν. 4172/2013 περί Κ.Φ.Ε., ορίζεται ότι:

«1. Ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα θεωρείται το σύνολο των εσόδων από τις επιχειρηματικές συναλλαγές μετά την αφαίρεση των επιχειρηματικών δαπανών, των αποσβέσεων και των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις.».



Σύμφωνα με τα ανωτέρω και τα ερωτήματά σας, τα έσοδα από την εκμίσθωση παγίου εξοπλισμού, αποτελούν κοινά επιχειρηματικά έσοδα για την επιχείρηση.

Η αξία του εξοπλισμού που αποτελεί πάγιο περιουσιακό στοιχείο για την εκμισθώτρια, υπόκειται σε ετήσιες αποσβέσεις και το κόστος αυτών αποτελεί το κόστος της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

2. Το μίσθωμα που καταβάλλεται από τον μισθωτή στον εκμισθωτή, δεν υπόκειται σε τέλος χαρτοσήμου, καθόσον το μίσθωμα υπάγεται στο καθεστώς ΦΠΑ ως παροχή υπηρεσίας, κατά την έννοια των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν. 2859/2000 (σχετ. παρ. 1β  άρθρου 63 Ν. 2859/2000 και εγκ. Υπ.Οικ.ΠΟΛ 44/1987).

https://accountant-e.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου