Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Βεβαίωση αποδοχών και παροχή σε είδος


Για τις παραπάνω παροχές σε είδος, αρχικά, με µε την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1219/2014 ορίσθηκε ότι υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου από 1/1/2015 και µετά.

Μετέπειτα, µε την ΠΟΛ. 1072/2015 διευκρινίστηκε ότι όσον αφορά στις παροχές σε είδος του άρθρου 13 του N.4172/2013, λόγω του ότι η αποτίμησή τους είναι δυσχερής έως και αδύνατη κατά τη στιγμή της χορήγησής τους, γίνεται δεκτό ότι δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου επί των παροχών αυτών αλλά ο οφειλόμενος φόρος υπολογίζεται κατά την εκκαθάριση της δήλωσης, δεδομένου ότι η αξία τους (εφόσον αυτές φορολογούνται) προσαυξάνει το εισόδημα από μισθωτή εργασία των δικαιούχων. Σε περιπτώσεις που έχει ήδη διενεργηθεί παρακράτηση φόρου επί των παροχών αυτών, ο φόρος αυτός θα συμψηφισθεί κατά την εκκαθάριση.

Στην απόφαση Α.1099/2019 «Καθορισμός του ηλεκτρονικού τρόπου υποβολής, καθώς και του τύπου και περιεχομένου της δήλωσης απόδοσης του φόρου και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του Ν. 4172/2013 που παρακρατούνται στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις», εκτός των άλλων, αναφέρεται ότι εργοδότες υπόχρεοι σε υποβολή προσωρινής δήλωσης που καταβάλλουν εισόδημα για μισθωτή εργασία σε εργαζόμενους ή υπαλλήλους τους, έχουν την υποχρέωση υποβολής της δήλωσης αυτής ακόμα και στην περίπτωση που δεν προκύπτει φόρος ή/και εισφορά για απόδοση.

Στο παράρτημα Β της ίδιας απόφασης με το οποίο καθορίζονται οι κωδικοί για τη συμπλήρωση της δήλωσης απόδοσης του φόρου και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης  που παρακρατούνται στο εισόδημα από μισθωτή εργασία, συντάξεις και λοιπών εισοδημάτων εκτός επιχειρηματικής δραστηριότητας, υφίσταται ο κωδικός 15 με τον οποίο συμπληρώνονται οι Παροχές σε είδος του άρθρου 13 του ν.4172/2013.

Τέλος, στις συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις παρακρατούμενων και προκαταβλητέων φόρων που δημοσίευσε η ΑΑΔΕ (έκδοση 3/9/2019), σχετικά με την αντιμετώπιση κωδικού 15 (παροχές σε είδος) της Α. 1099/2019, αναφέρεται ότι όλες οι παροχές σε είδος προς τους εργαζόμενους του άρθρου 13 του ΚΦΕ δύνανται να υποβάλλονται με την τελευταία προσωρινή δήλωση μηνός Δεκεμβρίου του έτους.



Επομένως, σύμφωνα με τα παραπάνω, οι παροχές σε είδος δύναται να απεικονιστούν στη δήλωση απόδοσης του φόρου και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μηνός Δεκεμβρίου.

https://accountant-e.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου