Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 2 Μαΐου 2021

myDATA: Διευκρινίσεις για φακέλους εισαγωγών


Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ οδηγίες για τον τρόπο διαβίβασης των δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA στην περίπτωση παραστατικών Φακέλου Εισαγωγών, από τον Εκτελωνιστή, τις Οντότητες Ημεδαπής που τιμολογούν τα έξοδα φακέλου και την Εισαγωγική Επιχείρηση.

Α. Εκτελωνιστής

Ο Εκτελωνιστής έχει δύο τρόπους στην έκδοση και διαβίβαση παραστατικού αναφορικά με τη διαδικασία εισαγωγής και εκτελωνισμού εμπορευμάτων από τρίτες χώρες:

1ος Τρόπος: Έκδοση και διαβίβαση Τ.Π.Υ. που περιλαμβάνει την αμοιβή του Εκτελωνιστή και την εκκαθάριση πληρωμών για λογαριασμό και κατ’ εντολή του πελάτη (έξοδα εκτελωνισμού - εξοδολόγιο).

2ος Τρόπος: Έκδοση και διαβίβαση Τ.Π.Υ. που περιλαμβάνει μόνο την αμοιβή του Εκτελωνιστή και τα έξοδα εκτελωνισμού δεν περιλαμβάνονται στο παραστατικό του, αλλά επισυνάπτονται ως διακριτό εξοδολόγιο.

Β. Προμηθευτές ημεδαπής της Εισαγωγικής Επιχείρησης

Οι Προμηθευτές ημεδαπής που εκδίδουν παραστατικά της κατηγορίας Α1 στην Εισαγωγική

Επιχείρηση για τα έξοδα φακέλου εισαγωγής (μεταφορικά κ.α.) διαβιβάζουν στην ψηφιακή

πλατφόρμα myDATA ως Εκδότες σύνοψη και χαρακτηρισμό εσόδων για λογαριασμό τους και σύνοψη εξόδων για λογαριασμό της Εισαγωγικής Επιχείρησης – Λήπτη.

Γ. Εισαγωγική Επιχείρηση

Η Εισαγωγική Επιχείρηση έχει υποχρέωση να διαβιβάσει μόνο χαρακτηρισμό εξόδων για τα παραστατικά της κατηγορίας Α1 που λαμβάνει από την ημεδαπή (Εκτελωνιστής – Λοιποί Προμηθευτές που εξυπηρετούν την εισαγωγή αγαθών) και σύνοψη με χαρακτηρισμό εξόδων για παραστατικά της κατηγορίας Β1 (π.χ. λοιπές δαπάνες λιανικής, ΔΕΤΕ – Δασμοί-φόροι, ΕΕΠΑ, μικροδαπάνες εκτελωνισμού). Επιπλέον έχει την υποχρέωση να διαβιβάζει σύνοψη και χαρακτηρισμό εξόδων για τα παραστατικά της κατηγορίας Β2, που λαμβάνει από την αλλοδαπή (Προμηθευτής εισαγόμενων αγαθών τρίτης χώρας – Λοιποί Προμηθευτές που εξυπηρετούν την εισαγωγή αγαθών).

Δείτε αναλυτικά τις οδηγίες εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου