Την επόμενη εβδομάδα ανοίγουν οι «πύλες» του Taxisnet για 8,5 εκατ. φορολογούμενους
Του Γιώργου Κούρου
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος και για το φετινό «ραντεβού» των περίπου 8,5 εκατ. φορολογουμένων με την Εφορία, καθώς την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξουν οι «πύλες» του Taxisnet για να υποδεχθούν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος 2021. Η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων ξεκινά με πληθώρα αλλαγών, ειδικά για όσους έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση, που στόχο έχει να δώσει σημαντικές «ανάσες» σε εκατομμύρια φορολογούμενους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μεταξύ των αλλαγών, προβλέπεται η καταβολή του φόρου εισοδήματος σε 8 δόσεις, η έκπτωση φόρου 3% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του εκκαθαριστικού έως τις 30 Ιουλίου, η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε 6 δόσεις, ενώ τα ζευγάρια που θέλουν να υποβάλουν χωριστή δήλωση είχαν μέχρι χθες 6 Μαΐου περιθώριο να το δηλώσουν.
Επίσης, φέτος, εξαιρούνται από τα τεκμήρια διαβίωσης οι πληττόμενοι φορολογούμενοι εφόσον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν είχαν φορολογηθεί βάσει τεκμηρίων και απαλλάσσονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων με την κοινοποίηση μόνο ενός εξώδικου στον ενοικιαστή τους. Παράλληλα, ακυρώνεται το πέναλτι φόρου 22% που προβλέπεται για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στους φορολογούμενους που έχουν πληγεί από την πανδημία και σε όσους είναι ηλικίας άνω των 60 ετών. Το πέναλτι μειώνεται κατά 50% (στο 11%) για όσους έχουν καλύψει με ηλεκτρονικές συναλλαγές τουλάχιστον 20% του εισοδήματός τους αλλά λιγότερο από το 30% που προβλέπει ο νόμος.
Αναλυτικότερα, με βάση τις ισχύουσες για φέτος διατάξεις λόγω Covid-19, οι φορολογούμενοι έχουν χρονικό περιθώριο έως το τέλος Ιουλίου για να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση και να πληρώσουν τον φόρο σε 8 μηνιαίες δόσεις, από τον Ιούλιο έως τον Φεβρουάριο 2022. Θα πρέπει ωστόσο να αναφερθεί ότι δίνεται και η δυνατότητα υποβολής της δήλωσης έως το τέλος Αυγούστου, όμως σε αυτή την περίπτωση ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε 7 δόσεις, από τον Αύγουστο έως τον Φεβρουάριο του 2022, εκ των οποίων η πρώτη δόση του Αυγούστου θα είναι διπλή. Επισημαίνεται ότι όσοι θελήσουν και έχουν φυσικά την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τον πρόσθετο φόρο που θα προκύψει από την εκκαθάριση των δηλώσεών τους εφάπαξ μέχρι τέλος Ιουλίου, θα έχουν έκπτωση 3% στο τελικό ποσό της εκκαθάρισης.
Σημαντική ανάσα θα πάρουν επίσης τα φυσικά πρόσωπα τα οποία ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς για το 2022 μειώνεται στο 55% η προκαταβολή φόρου, αλλά και στο 70% για τις επιχειρήσεις.
Απαλλαγή από τεκμήρια
Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος τέσσερις κατηγορίες φορολογουμένων που επλήγησαν σημαντικά από την πανδημία θα φορολογηθούν αποκλειστικά με βάση τα πραγματικά εισοδήματα που απέκτησαν το 2020, τα οποία θα είναι σαφώς μειωμένα σε σύγκριση με τα εισοδήματα του 2019, λόγω της παρατεταμένης καραντίνας.
Ειδικότερα, κατά την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, θα απαλλαγούν πλήρως από τα τεκμήρια διαβίωσης:
* Όσοι ασκούν ατομικές εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα και κατά τη διάρκεια του 2020 είτε αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία των καταστημάτων ή των εγκαταστάσεων παραγωγής ή των γραφείων τους, είτε υποχρεώθηκαν να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και υπέστησαν σημαντική μείωση τζίρου, εξαιτίας των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών και άσκησης επαγγελματικών δραστηριοτήτων, τα οποία ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού.
* Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες, εφόσον οι συμβάσεις εργασίας τους τέθηκαν σε αναστολή για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του 2020.
* Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες των παραπάνω περιπτώσεων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία».
* Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που υποχρεώθηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα κατά 40% τους μήνες Μάιο έως Αύγουστο 2020 ή και Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2020, καθώς και όσοι εξαναγκάστηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα τουλάχιστον κατά 30% τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020.
Επισημαίνεται ότι φέτος από τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος εξαιρούνται τα έκτακτα εισοδήματα που καταβλήθηκαν για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας (αγροτικές ενισχύσεις, επιστρεπτέα προκαταβολή, αποζημίωση ειδικού σκοπού, αποζημίωση για κουρεμένα ενοίκια).
Ηλεκτρονικές δαπάνες
Οι ανωτέρω φυσικά κατηγορίες φορολογουμένων που έχουν πληγεί από την πανδημία, αλλά και όσοι έκλεισαν μέχρι και πέρυσι το 60ό έτος της ηλικίας τους, εφόσον δεν έχουν καταφέρει να καλύψουν ποσοστό 30% του ατομικού ετησίου εισοδήματος του 2020 με δαπάνες που έχουν εξοφληθεί μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής (πιστωτικών ή χρεωστικών ή προπληρωμένων καρτών ή μέσω web-banking κ.λπ.), δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο εισοδήματος 22% επί του ακάλυπτου ποσού.
Είναι αξιοσημείωτο εξάλλου ότι και για τους φορολογούμενους που δεν εμπίπτουν στις ανωτέρω εξαιρέσεις, αλλά κατά τη διάρκεια του 2020 εξόφλησαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες που αντιστοιχούν σε ποσοστό μεταξύ 20% και 30% ατομικού ετήσιου εισοδήματος του 2020, ο επιπλέον φόρος εισοδήματος με τον οποίο θα επιβαρυνθούν λόγω μη κάλυψης του 30% θα υπολογιστεί επί του ποσού που παρέμεινε ακάλυπτο με συντελεστή μειωμένο κατά 50%, δηλαδή με 11% αντί με 22%.
Ευνοϊκότεροι συντελεστές
Το θετικό της φετινής εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων είναι ότι οι υπόχρεοι θα φορολογηθούν με ευνοϊκότερους συντελεστές από 9% έως και 44%.
Συγκεκριμένα, ο κατώτατος συντελεστής φόρου ανέρχεται πλέον στο 9%, από 22% που ήταν μέχρι πέρυσι, και επιβάλλεται μέχρι το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 10.000 ευρώ.
Πάνω από το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 10.000 ευρώ και μέχρι τα 20.000 ευρώ εξακολουθεί να επιβάλλεται συντελεστής φόρου 22%, πάνω από τα 20.000 και μέχρι τα 30.000 ευρώ επιβάλλεται πλέον συντελεστής φόρου μειωμένος από το 29% στο 28%, ενώ πάνω από τα 30.000 και μέχρι τα 40.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής φόρου μειωμένος από 37% σε 36%.
Για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου μειώθηκε από το 45% στο 44%.
Οι κύριες διασταυρώσεις από την ΑΑΔΕ
Μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προβαίνει σε διασταυρώσεις ορισμένων κωδικών, μεταξύ των οποίων είναι και τα ακόλουθα:
* Τα ποσά των τόκων των καταθέσεων και των repos που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος και ο φόρος που παρακρατήθηκε.
* Στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι αθροιστικά εντός του έτους (2020) εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.
* Τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις κινήσεις τους, το υπόλοιπο των οποίων είναι μεγαλύτερο των 200.000 ευρώ.
* Τα μερίσματα που καταβλήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα εντός του 2020, για τα οποία κοινοποιεί τα σχετικά στοιχεία η «Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ» (ΕΧΑΕ).
* Τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από φυσικά πρόσωπα σε πιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες παροχής πιστώσεων και εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης (financial leasing) για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών κ.λπ.), περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβληθέντων τόκων, τόκων υπερημερίας κ.λπ.
* Τα στοιχεία των ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας που συνάφθηκαν και αφορούν φυσικά πρόσωπα.
* Τα εισοδήματα από ακίνητα και εάν αυτά συμπίπτουν με τα εισοδήματα που δηλώνονται από τους ενοικιαστές ή υπάρχουν στις πλατφόρμες Airbnb Booking κ.λπ.
* Τα στοιχεία των ατόμων που φιλοξενούνται ώστε να διαπιστωθεί εάν συμπίπτουν με τις δηλώσεις των φιλοξενούμενων ατόμων.
* Το κόστος των νοσηλίων σε ιδιωτικές κλινικές, με στοιχεία των γιατρών που εισέπραξαν τις αμοιβές.
* Το κόστος των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες, τα οποία υποβάλλουν στοιχεία καταβληθέντων διδάκτρων και πληρωμών για πρόσθετες παροχές.
* Το κόστος της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας.
* Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.
* Το κόστος της ύδρευσης, για τους πελάτες που η ετήσια κατανάλωση νερού υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ (με στόχο να εντοπίζουν όσους έχουν αδήλωτες πισίνες).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου