Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Πρακτικοί υπολογισμοί! Μισθός, ημερομίσθιο, ωρομίσθιο. Τί πρέπει να προσέχουμε στην πλήρη απασχόληση!


Στο σημερινό μας άρθρο θα προσπαθήσουμε με κατανοητό και τεκμηριωμένο τρόπο, να αναλύσουμε βασικά ζητήματα που οφείλουμε να έχουμε υπόψιν μας για τον ορθό υπολογισμό της μισθοδοσίας κάθε μήνα.
α) Ένας μισθωτός, ο οποίος προσελήφθη από μια οντότητα σαν υπάλληλος, αμείβεται κάθε μήνα με ένα σταθερό μικτό μισθό, που έχει συμφωνήσει με τον εργοδότη του με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης, για παράδειγμα 1000 ευρώ. Για το παράδειγμά μας, αν θεωρήσουμε ότι ο συγκεκριμένος μισθωτός εργάστηκε έναν ολόκληρο μήνα, σε όλες τις εργάσιμες, θα του αναγνωριστούν τα 25 ημερομίσθια που αντιστοιχούν σε έναν ολόκληρο μισθό, δηλαδή 25 ημέρες εργασίας(25 ένσημα ασφαλιστικά). Συνεπώς ένας μισθός πρακτικά αντιστοιχεί σε 25 ημερομίσθια, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν πόσες εργάσιμες μέρες έχει κάθε μήνας. Αυτό μπορεί να διαφοροποιηθεί μόνο αν ο υπάλληλος για οποιοδήποτε λόγο δεν εργαστεί κάποια εργάσιμη μέρα.
Συνεπώς:

ΜΗΝΙΑΙΟΣ ΜΙΣΘΟΣ____________________________________25
ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΑ

Παρατήρηση:
  • Η αναγωγή του μηνιαίου μισθού σε ημερομίσθιο ισχύει όπως είδαμε παραπάνω, τόσο στο σύστημα πενθήμερης, όσο και εξαήμερης απασχόλησης.
β) Ένας εργαζόμενος(εργάτης), ο οποίος προσελήφθη σε μια επιχείρηση σαν εργάτης, θα αμείβεται με ημερομίσθιο και όχι με μηνιαίο μισθό.
  • Μια σημαντική διαφορά των ημερομισθίων σε σχέση με τους μισθωτούς που λαμβάνουν ένα μισθό και 25 ασφαλιστικά ημερομίσθια, είναι ότι ο ημερομίσθιος λαμβάνει σαν αμοιβή τόσα ημερομίσθια, όσα αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες κάθε μήνα. Υπάρχει λοιπόν περίπτωση για κάποιο μήνα ο εργάτης να λάβει είτε λιγότερα, είτε και περισσότερα όμως από 25 ασφαλιστικά ημερομίσθια(συμπεριλαμβανομένης και της έκτης ημέρας κάθε εβδομάδας, σε κάθε περίπτωση.
  • Ο ημερομίσθιος δικαιούται να λάβει αμοιβή και κατά τις αργίες(εξαιρέσιμες εορτές), κατά τις οποίες δεν εργάστηκε.
  • Για τον ορισμό της εργάσιμης μέρας θεωρείται ότι η εργάσιμη εβδομάδα αποτελείται από 6 ημέρες εργασίας( είτε με πενθήμερη, είτε με εξαήμερη απασχόληση). Συνάγεται λοιπόν το συμπέρασμα ότι το ημερομίσθιο ισούται με το 1/6 της εβδομαδιαίας αμοιβής ενός εργατοτεχνίτη.
  • Στις περισσότερες Συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά και τις διαιτητικές αποφάσεις που κατά καιρούς έχουν εκδοθεί(εκτός αν κάτι διαφορετικό έχει ορισθεί), οι αποδοχές των ημερομισθίων αντιστοιχούν σε ημερομίσθιο 6 ωρών και 40 λεπτών. Αυτός είναι και ο λόγος που λαμβάνουν και 6 ημερομίσθια εβδομαδιαίως σε κάθε περίπτωση πλήρους απασχόλησης βέβαια.

Βασικοί υπολογισμοί που πρέπει να γνωρίζουμε:
Α) ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ:( 40 ώρες εργασίας ανά εβδομάδα- πενθήμερο οκτάωρο, είτε εξαήμερο με 6 ώρες και 40 λεπτά).
  1. Μισθός= 25 ημερομίσθια(σε κάθε περίπτωση είτε πενθήμερης, είτε εξαήμερης πλήρους απασχόλησης), ανεξαρτήτως πόσες εργάσιμες ημέρες έχει κάθε μήνας. 
  2. Ημερομίσθιο=1/25 του μηνιαίου μισθού.
  3. Εβδομαδιαία αμοιβή= 6 ημερομίσθια
  4. 40 ώρες * ωρομίσθιο = 6 ημερομίσθια
  5. Ωρομίσθιο= 6/40 του ημερομισθίου
  6. Ωρομίσθιο= 0,15 * ημερομίσθιο
  7. Ωρομίσθιο= 6/40 * 1/25 * του μηνιαίου μισθού
  8. Ωρομίσθιο= 0,006 * του μηνιαίου μισθού.
Παράδειγμα:
Μικτός μηνιαίος μισθός=1000 ευρώ
Ημερομίσθιο= 1000/25= 40 ευρώ
Ωρομίσθιο= 0,006* 1000= 6 ευρώ( εναλλακτικός ευρέως χρησιμοποιούμενος υπολογισμός: ωρομίσθιο= ημερομίσθιο/6,6666… ώρες, άρα ημερομίσθιο= 40/6,6666… = 6 ευρώ.
Β) ΓΙΑ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟΥΣ:
  • Εργάσιμες μέρες εβδομάδας=6 ημέρες ανά εβδομάδα για τους ημερομίσθιους πλήρους απασχόλησης, είτε δουλεύουν 5, είτε 6 ημέρες ανά εβδομάδα.
  • Ημερομίσθιο= 6 ώρες και 40 λεπτά εργασίας(εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από ΣΣΕ ή διαιτητική απόφαση).
  • 40 ώρες εργασίας αντιστοιχούν σε 6 ημερομίσθια. Από αυτή τη βασική ισότητα, συμπεραίνουμε με μια απλή μέθοδο των τριών ότι το 1 ημερομίσθιο αποτελείται για τους υπολογισμούς της μισθοδοσίας από 6,666….. ώρες εργασίας(δηλαδή 6 ώρες και 40 λεπτά της ώρας).
  • Ωρομίσθιο * 40 ώρες= 6 ημερομίσθια
  • Ωρομίσθιο=6/40 * ημερομίσθιο
  • Ωρομίσθιο=0,15 * ημερομίσθιο
  • Για να μετατρέψουμε(θεωρητικά) ένα ημερομίσθιο σε μισθό στην πολλαπλασιάζουμε με 26 και όχι 25, δηλαδή ένα ημερομίσθιο των 40 ευρώ θα αντιστοιχούσε σε ένα μισθό των 40*26 = 1040 ευρώ. 
Παράδειγμα:
Ημερομίσθιο= 40 ευρώ
Ωρομίσθιο= 0,15 * 40 = 6 ευρώ( είτε 40/6,6666… = 6 ευρώ).
Κλείνοντας το σημερινό μας άρθρο, κρίνεται σκόπιμο να αναφερθούμε στην πρόσφατη οδηγία που δόθηκε από το Υπουργείο Εργασίας κατά την αποστολή των πρόσφατων ετήσιων καταστάσεων προσωπικού που στείλαμε στο «ΕΡΓΑΝΗ»( 41815/Δ.10.199/16.9.2016), η οποία προκάλεσε και μεγάλη αναστάτωση σε όλους τους συναδέρφους. Αναφέρεται λοιπόν:
<<Αναβάθμιση των εντύπων Ε4 και Ε3, με έλεγχο ορθής συμπλήρωσης των πεδίων «Μικτές αποδοχές», «Εβδομαδιαίες ώρες» και «Ωρομίσθιο» σύμφωνα με τα παρακάτω,
Εργατοτεχνίτης: «Μικτές αποδοχές» = «Εβδομαδιαίες ώρες» x 4,33 x «Ωρομίσθιο»
Υπάλληλος: «Μικτές αποδοχές» = «Εβδομαδιαίες ώρες» x 4,166 x «Ωρομίσθιο»
Σε συγκεκριμένο παράδειγμα που στείλαμε στην πράξη θα θέλαμε να κάνουμε τις εξής διαπιστώσεις για έναν εργατοτεχνίτη, για να καταλάβουμε και κάποιες διαφορές που προκύπτουν, με βασικό κριτήριο το ότι ο τρόπος αυτός που προτείνει το Υπουργείο Εργασίας κατά την υποβολή των εντύπων κάνει αναγωγή του ημερομισθίου σε μισθό(μικτές αποδοχές).
  • Ημερομίσθιο=32,50 ευρώ
  • Ωρομίσθιο=0,15 * 32,50 =4,88 (στρογγυλοποιημένο)
  • Με τον τρόπο που είπαμε πιο πάνω οι αποδοχές του σε μισθό θα ήταν 32,50 *26= 845 ευρώ.
  • Με τον τρόπο του υπουργείου κατά την υποβολή μας εμφανίζει στη στήλη των μικτών αποδοχών το ποσό των 845,22( δηλαδή εφαρμόζει τον τύπο των εργατοτεχνιτών 40 ώρες *4,33 * 4,88 = 845,22(στρογγυλοποιημένο)

Η διαφορά βλέπουμε ότι είναι ανεπαίσθητη….

Ας δούμε πρακτικά λοιπόν πως κάνουμε βασικούς υπολογισμούς στην μισθοδοσία ενός υπαλλήλου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.

Παράδειγμα 1: Υπάλληλος με μικτό μισθό 650 ευρώ, απασχολείται σε επιχείρηση που δουλεύει σε πενθήμερη βάση, με ωράριο 40 ώρες εβδομαδιαία.

Βασικοί Υπολογισμοί:
α) Τα ένσημα που δικαιούται ο υπάλληλος, ανεξαρτήτως το πόσες μέρες εργασίας έχει κάθε μήνας εργασίας είναι 25.
β) Το ημερομίσθιο του υπαλλήλου είναι 650/25= 26 ευρώ.
γ) Το ωρομίσθιο του υπαλλήλου είναι 26/6,667=3,90 ευρώ.

Παρατήρηση: Ο υπολογισμός του ωρομισθίου γίνεται με διαίρεση του ημερομισθίου του υπαλλήλου με 6,667 και όχι 8 ώρες που δουλεύει, καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία του ΙΚΑ και την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, στις εργάσιμες μέρες τις βδομάδας που δουλεύει ένας υπάλληλος είτε με πενθήμερη εργασία, είτε με εξαήμερη, συμπεριλαμβάνεται και το Σάββατο(δηλαδή η έκτη μέρα). Συνεπώς οι 40 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας στους υπολογισμούς που κάνουμε, μεταφράζονται σε 40/6 μέρες= 6,667 ώρες εργασίας ανά ημέρα.
Συνεχίζοντας την πρακτική μας αυτή ανάλυση, που στόχο έχει κυρίως να μυήσει στον ευαίσθητο τομέα των εργατικών, τους νεοεισερχόμενους συναδέλφους μας στην αγορά εργασίας, θα δούμε το αντίστοιχο παράδειγμα ενός εργατοτεχνίτη που αμείβεται με το κατώτατο ημερομίσθιο των 29,04 ευρώ.

Παράδειγμα 2: Εργάτης απασχολείται σε επιχείρηση που δουλεύει σε εξαήμερη βάση 6,667 ώρες ημερησίως με το κατώτατο ημερομίσθιο των 29,04 ευρώ και συνολικά 40 ώρες εβδομαδιαία.

Βασικοί υπολογισμοί:
α) Τα ένσημα που δικαιούται ο εργάτης είναι 6 για κάθε βδομάδα πλήρους απασχόλησης . Στο παράδειγμα μας, έστω ότι ένα μήνα απασχόλησης ο συγκεκριμένος μισθωτός είχε 25 εργάσιμες μέρες.
β) Το ημερομίσθιο του μισθωτού είναι 29,04 ευρώ.
γ) Το ωρομίσθιο του εργάτη είναι: 29,04/6,667= 4,36 ευρώ.
δ) Η αμοιβή του για αυτό τον συγκεκριμένο μήνα εργασίας θα είναι 29,04*25 εργάσιμες μέρες= 726 ευρώ μικτά.

Παρατήρηση: Ο τρόπος υπολογισμού της μισθοδοσίας ενός μισθωτού που αμείβεται με ημερομίσθιο, έχει πιο μεγάλη πολυπλοκότητα και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Για παράδειγμα αν ο εργάτης του παραδείγματος μας, δούλευε πενθήμερο και όχι εξαήμερο, τότε θα υπήρχε τελείως διαφορετική αντιμετώπιση. Η πιο θεμελιώδης διαφορά στον υπολογισμό μισθοδοσίας ανάμεσα σε έναν υπάλληλο και έναν εργάτη είναι οι ασφαλιστικές μέρες εργασίας, δηλαδή τα ένσημα. Ο υπάλληλος πλήρους απασχόλησης, είτε δουλεύει πενθήμερο, είτε εξαήμερο αμείβεται με σταθερό μισθό και του αναγνωρίζονται κάθε μήνα 25 μέρες εργασίας. Αντίθετα ο εργάτης πλήρους απασχόλησης, έχει διαφορετικό χειρισμό αν δουλεύει πενθήμερο ή εξαήμερο και το πιο σημαντικό οι ασφαλιστικές μέρες εργασίας του  δεν είναι σταθερές, αλλά κυμαίνονται από 24   έως 27   ή κατά μέσο όρο 26 (και όχι σταθερές 25) κατά μήνα.
Θα επανέλθουμε με πολύ πρακτικά άρθρα και παραδείγματα στον τρόπο υπολογισμού μισθοδοσίας των εργατών, διότι το θέμα αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

Συμπέρασμα:

Παρατηρούμε ότι στο παράδειγμα μας ο υπάλληλος θα λάβει για ένα μήνα με 25 εργάσιμες μέρες 650 ευρώ μικτά, ενώ ο εργάτης 726 ευρώ. Εκ πρώτης όψεως, ο μισθωτός που αμείβεται με ημερομίσθιο, στοιχίζει περισσότερο στον εργοδότη, από έναν μισθωτό που αμείβεται με σταθερό μισθό. Αυτή η παράμετρος όμως από μόνη της, δεν οριοθετεί σαφώς και κάποιες άλλες σημαντικές διαφορές που έχει ο εργάτης με τον υπάλληλο, όπως για παράδειγμα η διαφορετική αντιμετώπιση τους σε περίπτωση αποζημίωσης απόλυσης.

https://accountant-e.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου