Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Διακίνηση αποθεμάτων

(Ε.Λ.Π.) Η Α.Λ.Π. ως στοιχείο διακίνησης.

Το πρώτο ερώτημα αφορά στην (από το χρόνο ισχύος των Ε.Λ.Π.) δυνατότητα (ή μη) ώστε η απόδειξη λιανικής πώληση που εκδίδεται από Φ.Τ.Μ. να αποτελεί και συνοδευτικό στοιχείο διακίνησης των αγαθών (όταν η αποστολή γίνεται ευθύνη του πωλητή, είτε με μεταφορικά μέσα του ιδίου είτε με μεταφορικά μέσα τρίτου, καθώς για την παράδοση στο κατάστημα δεν γεννάται θέμα).

1.1 Στην εγκ. ΠΟΛ.1003/31-12-2014 (για την εφαρμογή των Ε.Λ.Π.) στην παρ. 5.8 περιέχονται πληροφορίες αναφορικά με τα στοιχεία διακίνησης. Σύμφωνα με την παρ. 5.8.2 «Το παραστατικό διακίνησης εκδίδεται, σε κατάλληλο χρόνο, για την αποστολή ή την παράδοση ή τη διακίνηση των αποθεμάτων, συνοδεύει τα αποθέματα μέχρι τον τελικό προορισμό τους και διαφυλάσσεται από τους αντισυμβαλλόμενους, πλην των ιδιωτών. Δεν απαιτείται έκδοση παραστατικού διακίνησης εφόσον εκδίδεται άμεσα τιμολόγιο πώλησης που συνοδεύει τα αγαθά κατά τη διακίνησή τους, δηλαδή στην περίπτωση αυτή το τιμολόγιο είναι και έγγραφο διακίνησης. […]». Έως το σημείο αυτό οι οδηγίες δεν αναφέρουν (και) ότι και η απόδειξη λιανικής από Φ.Τ.Μ. μπορεί να είναι έγγραφο διακίνησης.

1.2 Στην ίδια εγκ. ΠΟΛ.1003/31-12-2014, στο άρθρο 13 για τις λιανικές πωλήσεις αναφέρεται ότι :

• παρ. 13.1.2 «Για την περίπτωση πώλησης αγαθών (περίπτωση α'), το παραστατικό εκδίδεται κατά την παράδοση ή την έναρξη αποστολής.»

παρ. 13.1.3 «Διευκρινίζεται ότι στις λιανικές πωλήσεις αγαθών η έκδοση παραστατικού διακίνησης από τον πωλητή δεν μεταθέτει το χρόνο έκδοσης του παραστατικού λιανικής πώλησης. Το στοιχείο αυτό πρέπει να εκδίδεται και πάλι κατά την παράδοση ή την έναρξη της αποστολής των αγαθών.»

• παρ. 13.1.3 «Αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση που η παράδοση των πωλούμενων αγαθών στον ιδιώτη - αγοραστή γίνεται από τρίτο (τριγωνική παράδοση από τον προμηθευτή ή αποστολή από αποθηκευτή κ.λπ.), τα στοιχεία λιανικής πώλησης μπορούν να εκδοθούν το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την παράδοση των αγαθών. Εννοείται πως όταν εκδίδεται παραστατικό λιανικής, δεν απαιτείται έκδοση παραστατικού διακίνησης.»

1.3 Για την τελευταία αναφορά (ότι «εννοείται πως όταν εκδίδεται παραστατικό λιανικής, δεν απαιτείται έκδοση παραστατικού διακίνησης») υπήρξε προβληματισμός αν αφορά αποκλειστικά στις τριγωνικές συναλλαγές (όπου εκδίδεται στοιχείο διακίνησης και ακολούθως απόδειξη λιανικής) ή αν αφορά σε κάθε περίπτωση, δηλαδή αν η απόδειξη λιανικής (από Φ.Τ.Μ.) είναι και στοιχείο διακίνησης. Για το θέμα δεν έχει κοινοποιηθεί από την φορ. διοίκηση ή από το ΣΛΟΤ κάποια διευκρινιστική αναφορά. Γεγονός που μπορεί να σημειωθεί είναι ότι η φορ. διοίκηση έχει δεχτεί (προφορικά) από το χρόνο ισχύος των Ε.Λ.Π. ότι η απόδειξη λιανικής από Φ.Τ.Μ. μπορεί να είναι και στοιχείο διακίνησης. Και καθώς η διευκρίνιση είναι προφορική δεν μπορεί να απαντηθούν οι λοιποί προβληματισμοί του ερωτήματος αναφορικά με το είδος και την ποσότητα των αγαθών, το πρόσωπο του αγοραστή, ο τόπος παράδοσης και ότι άλλο.   


(Ε.Λ.Π.) Η χρονική διάρκεια του στοιχείου διακίνησης για δειγματισμό.

2.1 Όπως σημειώθηκε παραπάνω, στην εγκ. ΠΟΛ.1003/31-12-2014 (για την εφαρμογή των Ε.Λ.Π.), στην παρ. 5.8 περιέχονται πληροφορίες αναφορικά με τα στοιχεία διακίνησης. Σ' αυτές δεν μπορεί να σημειωθεί κάποια αναφορά για την χρονική διάρκεια του στοιχείου στις περιπτώσεις των καθημερινών δειγματισμών ή/και των ταξιδίων για δειγματισμό που διαρκούν αρκετές μέρες.

2.2 Η χρονική διάρκεια του δελτίου αποστολής προσδιορίζονταν στις διατάξεις του Κ.Β.Σ. με σχετικές διοικητικές αποφάσεις για την διακίνηση δειγμάτων στην ίδια πόλη (με την έδρα ή υποκατάστημα της επιχείρησης) ή σε άλλη πόλη / περιοχή κ.λπ.. Όπως είναι γνωστό όμως, ο Κ.Φ.Α.Σ και οι εφαρμοστικές αποφάσεις για τον Κ.Φ.Α.Σ. και τον Κ.Β.Σ. έχουν καταργηθεί από το χρόνο ισχύος των Ε.Λ.Π.. Πληροφοριακά μόνο μπορεί να σημειωθούν τα παρακάτω :

• Το εγγρ. 1035126/282/0015/17-4-2006 με θέμα «Εκδιδόμενα φορολογικά στοιχεία σε περίπτωση διακίνησης εμπορευμάτων, για δειγματισμό και πιθανή πώληση» το οποίο μπορείτε να το δείτε On Line.

•  Η ΠΟΛ.1244/1994 με θέμα «Διακίνηση Δειγμάτων» την οποία μπορείτε να τη δείτε On Line.

• Από την βιβλιογραφία από το έργο του κ. Σαϊτη για τον Κ.Β.Σ., Θ.11.5.22 : «Για την διακίνηση των δειγμάτων σε άλλες πόλεις από αυτή του καταστήματος της επιχείρησης από το οποίο παραδίδονται τα δείγματα εκδίδεται ένα Δ.Α. για όλη την διάρκεια της διαδρομής- περιοδείας με την προϋπόθεση ότι αποδεικνύεται σε κάθε έλεγχο η διάρκεια της διαδρομής- περιοδείας από πραγματικά περιστατικά και τυχόν φορολογικά στοιχεία που έχουν εκδοθεί στο όνομα του δειγματίζοντα για την κάλυψη των δαπανών του (εγγρ. 1014828/125/23-3-2014) »

! σημείωση : Επαναλαμβάνεται ότι τα ανωτέρω είναι διατάξεις για τον Κ.Β.Σ. και πλέον θεωρούνται καταργηθείσες (από το χρόνο ισχύος των Ε.Λ.Π.).

2.3 Καταληκτικά, για το δελτίο αποστολής για δειγματισμό, δεν μπορεί να σημειωθεί διοικητική αναφορά από το χρόνο ισχύος των Ε.Λ.Π..


(Ε.Λ.Π.) Αντίτυπα στοιχείων

Στα Ε.Λ.Π. δεν περιέχεται διάταξη που να ορίζει τον αριθμό των αντιτύπων των στοιχείων.

Οι διατάξεις που μπορεί να επισημανθούν είναι αυτές του άρθρου 7 (του Ν.4308/2014) περί διαφύλαξης των λογιστικών αρχείων και του άρθρου 15 περί αυθεντικότητας και ακεραιότητας των στοιχείων (με σχετικά και τα αναφερόμενα στην εφαρμοστική ΠΟΛ.1003/31-12-2014). Ως σημαντικό επίσης το εγγρ. ΔΕΑΦ 1188383/18-12-2018 με θέμα «Εφαρμογή των διατάξεων της περ. γ’ του άρθρου 22 του Ν.4172/2013 στις περιπτώσεις ψηφιοποιημένων παραστατικών»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου