Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Ενδοκοινοτική παράδοση από απαλλασσόμενη του ΦΠΑ επιχείρηση




Ελληνική επιχείρηση απαλλασσόμενη του ΦΠΑ (π.χ. οδοντοτεχνίτης) τιμολογεί σε γιατρό στην Ε.Ε.
1. Σύμφωνα με την περίπτωση στ΄ της παρ. 1 του άρθρου 22 του ΦΠΑ, απαλλάσσονται του ΦΠΑ, η παροχή υπηρεσιών που πραγματοποιείται από οδοντοτεχνίτες, στα πλαίσια της άσκησης του ε­παγγέλματός τους, καθώς και η παράδοση ειδών οδοντικής προσθετικής που ενεργείται από τους οδοντογιατρούς και οδοντοτεχνίτες.

Επομένως, εκτός από τις υπηρεσίες και τα είδη οδοντικής προσθετικής που παρέχονται από τους επαγγελματίες οδοντοτεχνίτες, απαλλάσσεται από το φόρο και η παράδοση ειδών οδοντικής προσθετικής, που γίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις από οδοντογιατρούς στους πελάτες ή ενδεχομένως και σε άλλους οδοντογιατρούς (εγκ. ΦΠΑ 10/1987).

Η διάταξη απαλλάσσει του ΦΠΑ τα είδη αυτά όταν παραδίδονται από τους οδοντιάτρους ή οδοντοτεχνίτες. Δεν απαλλάσσεται του ΦΠΑ η προμήθεια των ειδών αυτών από πρόσωπα που εμπορεύονται τέτοια είδη.



2. Το άρθρο 28 του ν 2859/2000 αναφέρεται στις απαλλαγές από το ΦΠΑ των πράξεων που αποτελούν αντικείμενο ενδοκοινοτικής παράδοσης. Στο άρθρο αυτό αναφέρεται:

« 1. Απαλλάσσονται από το φόρο:

α) η παράδοση αγαθών κατά την έννοια του άρθρου 5, τα οποία αποστέλλονται ή μεταφέρονται σε άλλο κράτος-μέλος από τον πωλητή ή τον αποκτώντα ή από άλλον που ενεργεί για λογαριασμό τους, προς άλλον υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο νομικό πρόσωπο, που ενεργεί με την ιδιότητά του αυτή σε άλλο κράτος-μέλος.

Η διάταξη αυτή δεν ισχύει για παράδοση αγαθών που πραγματοποιείται προς:

αα) αγρότες του ειδικού καθεστώτος,

ββ) υποκειμένους που διενεργούν μόνο απαλλασσόμενες πράξεις χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών και

γγ) νομικά πρόσωπα μη υποκείμενα στο φόρο, εφόσον το ύψος των συνολικών ενδοκοινοτικών τους αποκτήσεων αγαθών, χωρίς φόρο προστιθέμενης αξίας, δεν υπερβαίνει κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο το ποσό των 10.000 ευρώ και κατά την τρέχουσα διαχειριστική περίοδο δεν υπερβαίνει το ποσό αυτό.

Η εξαίρεση αυτή δεν ισχύει για καινούργια μεταφορικά μέσα και προϊόντα που υπάγονται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης,

β) η περιστασιακή παράδοση καινούργιων μεταφορικών μέσων, που αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς άλλο κράτος - μέλος. Επίσης η παράδοση αγαθών που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, τα οποία αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς άλλο κράτος - μέλος, εφόσον ο αγοραστής είναι πρόσωπο που εμπίπτει στις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της προηγούμενης περίπτωσης α΄ και τα αγαθά αυτά διακινούνται υπό καθεστώς αναστολής καταβολής του ειδικού φόρου κατανάλωσης,

γ) η παράδοση αγαθών κατά την έννοια της παραγράφου 3 του άρθρου 7, οι οποίες θα καλύπτονταν από την προβλεπόμενη στην περίπτωση α΄ απαλλαγή, αν είχαν πραγματοποιηθεί προς άλλον υποκείμενο στο φόρο,

δ) η εισαγωγή και η ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών που πραγματοποιούνται από υποκείμενο στο φόρο και η παράδοση αγαθών προς υποκείμενο στο φόρο, με σκοπό την παράδοση τους με τους όρους της παραπάνω περίπτωσης α΄, καθώς και η παροχή υπηρεσιών που αφορούν αυτές τις παραδόσεις αγαθών με προορισμό ένα άλλο κράτος-μέλος, μέχρι του ποσού των παραδόσεων αυτών, που πραγματοποίησε ο υποκείμενος στο φόρο, κατά την προηγούμενη δωδεκάμηνη χρονική ή δωδεκάμηνη διαχειριστική περίοδο.

Η παρούσα απαλλαγή, καθώς και η απαλλαγή που προβλέπεται στην περίπτωση ζ΄ της παρ. 1 του άρθρου 24, παρέχεται συνολικά μέχρι του κοινού ορίου, που προβλέπεται από τις διατάξεις αυτές».



3. Σύμφωνα με την  >εγκύκλιο 1091531/25-9-2009, στον ανακεφαλαιωτικό πίνακα παραδόσεων αγαθών και παρεχόμενων υπηρεσιών δεν καταχωρούνται:

«α) η εξαγωγή αγαθών σε χώρες που δεν ανήκουν στο έδαφος της Κοινότητας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 2 του Κώδικα ΦΠΑ, καθώς και οι εξομοιούμενες με αυτές πράξεις των διεθνών μεταφορών (σχετ. άρθρο 24 του Κώδικα ΦΠΑ).

β) η παράδοση αγαθών τα οποία αποστέλλονται ή μεταφέρονται σε άλλο κράτος μέλος και επιβαρύνονται με ΦΠΑ στο εσωτερικό της χώρας ή  απαλλάσσονται από το ΦΠΑ στο εσωτερικό της χώρας σύμφωνα με λοιπές διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ πλην του άρθρου 28 (παρ.1α΄,γ΄). Ενδεικτικά αναφέρονται:

3. η  παράδοση αγαθών από πρόσωπο που ασκεί δραστηριότητα αποκλειστικά απαλλασσόμενη ή εξαιρούμενη από το φόρο , εφόσον για τα αγαθά αυτά δεν έχει παρασχεθεί ούτε ασκηθεί δικαίωμα έκπτωσης (π.χ. πώληση παγίου από υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο που παρέχει αποκλειστικά ιατρικές υπηρεσίες),

4. η παράδοση αγαθών που πραγματοποιείται από επιχειρήσεις που απαλλάσσονται από το φόρο λόγω ύψους πραγματοποιηθέντος ετήσιου κύκλου εργασιών, σύμφωνα με το ειδικό καθεστώς του άρθρου 39 του Κώδικα ΦΠΑ (στην περίπτωση αυτή οι επιχειρήσεις δεν είναι εγγεγραμμένες στο σύστημα VIES),

5. η παράδοση αγαθών που πραγματοποιείται από υποκείμενο στο φόρο μεταπωλητή μεταχειρισμένων αγαθών και αντικειμένων καλλιτεχνικής, συλλεκτικής ή αρχαιολογικής αξίας ή διοργανωτή δημοπρασίας, που ενεργεί με την ιδιότητά του αυτή, σύμφωνα με τα άρθρα 45 και 46 του Κώδικα Φ.Π.Α. (η παράδοση των αγαθών αυτών φορολογείται στο εσωτερικό της χώρας).

γ) η παροχή υπηρεσιών από πρόσωπο που διαθέτει αριθμό φορολογικού μητρώου ΦΠΑ στην Ελλάδα σε λήπτη που διαθέτει αριθμό φορολογικού μητρώου ΦΠΑ (ΑΦΜ/ΦΠΑ) σε άλλο κράτος μέλος εφόσον:

6. ο τόπος φορολογίας είναι το εσωτερικό της χώρας και η παρεχόμενη υπηρεσία: α) επιβαρύνεται με ΦΠΑ (π.χ. υπηρεσίες εστίασης που εκτελούνται στην Ελλάδα) ή β) απαλλάσσεται από το ΦΠΑ (π.χ. δικαίωμα εισόδου σε εκπαιδευτικό σεμινάριο που πραγματοποιείται στην Ελλάδα) ή

7. ο τόπος φορολογίας δεν είναι το εσωτερικό της χώρας και υπόχρεος στο φόρο δεν είναι ο λήπτης των υπηρεσιών αλλά αυτός που παρέχει την υπηρεσία (π.χ. παροχή υπηρεσιών που σχετίζεται με ακίνητο που βρίσκεται σε άλλο κράτος μέλος) ή

8. ο  τόπος φορολογίας δεν είναι το εσωτερικό της χώρας ,  υπόχρεος στο φόρο είναι ο λήπτης των υπηρεσιών και οι εν λόγω υπηρεσίες απαλλάσσονται από το φόρο στο κράτος μέλος του λήπτη  (π.χ. παροχή νομικών υπηρεσιών σε υποκείμενο εγκατεστημένο σε άλλο κράτος μέλος όπου οι νομικές υπηρεσίες απαλλάσσονται (σ.σ οι νομικές υπηρεσίες στη χώρα μας φορολογούνται πλέον, ενώ εδώ μπορεί ενταχθεί η περίπτωση των υπηρεσιών οδοντοτεχνίτη εφόσον απαλλάσσονται οι υπηρεσίες αυτές και στο άλλο Κράτος Μέλος).

δ) Η παράδοση αγαθών και η παροχή υπηρεσιών που πραγματοποιούνται χωρίς αντιπαροχή (δωρεάν)».



4. Αναφέρεστε παράδοση αγαθών (προφανώς ειδών  οδοντικής προσθετικής) ή και παροχή υπηρεσιών από απαλλασσόμενη του ΦΠΑ ελληνική επιχείρηση (οδοντοτεχνίτη βάσει του άρθρου 22) σε αλλοδαπή επαγγελματία (γιατρό) εγκατεστημένο σε άλλο Κράτος Μέλος (Γερμανία).

Οι πράξεις αυτές δεν θεωρούνται ως ενδοκοινοτικές για την ελληνική επιχείρηση. Επίσης, δεν θεωρούνται ως ενδοκοινοτική πράξη και για τον αλλοδαπό επαγγελματία εφόσον οι πράξεις αυτές αλλά και αλλοδαπός επαγγελματίας απαλλάσσονται στο κράτος αυτό. Βέβαια στη δεύτερη αυτή περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευθείτε την φορολογική αρχή του άλλου κράτους.

Στις παραπάνω περιπτώσεις δεν υποβάλλεται δήλωση listing (ανακεφαλαιωτικός πίνακας παραδόσεων ή παροχής υπηρεσιών). 

Δηλωση INTRASTAT

Σύμφωνα με την εγκύκλιο ΠΟΛ 1176/1995, η  δήλωση Intrastat υποβάλλεται σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 29 του ν. 1642/86 (σ.σ. πλέον περ. γ΄ παρ. 4 άρθρου 36 ΦΠΑ), όπως ισχύει, εφόσον: Εκδίδεται φορολογικό στοιχείο από τον κύριο του αγαθού, που είναι εγκατεστημένος σε Κράτος Μέλος της Ε.Ε. προς υποκείμενο άλλου Κράτους μέλους ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη ανταλλάγματος, όπως π.χ. στις περιπτώσεις αποστολής δώρων άνευ αξίας, δειγμάτων, πρώτων υλών για επεξεργασία κλπ. Γίνεται ενδοκοινοτική διακίνηση αγαθού, ανεξάρτητα από τη φύση της συναλλαγής και το σκοπό της μετακίνησης (παράδοση, επιστροφή, επισκευή, δείγμα, δώρο κλπ.). Η επιχείρηση υπερβεί τα κατώφλια που έχουν ορισθεί από την Ε.Σ.Υ.Ε. Πραγματοποιούνται ενδοκοινοτικές πράξεις που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς των άρθρων 36 και 36β, ήτοι: 1. Των υποκειμένων στο φόρο μεταπωλητών που παραδίδουν μεταχειρισμένα αγαθά και αντικείμενα καλλιτεχνικής, συλλεκτικής ή αρχαιολογικής αξίας ( αρθ. 36α, Ν. 1642/86). 2. Των υποκειμένων στο φόρο που πραγματοποιούν πωλήσεις σε δημοπρασίες (αρθ. 36β, Ν.1642/86).



Στην περ. γ΄ της παρ. 4 του άρθρου 36 του ΦΠΑ αναφέρεται ότι, ο υποκείμενος στο φόρο υποχρεούται να υποβάλλει στατιστική δήλωση (INTRASTAT), για τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές που πραγματοποιεί για κάθε μήνα.



Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε ότι, βάσει του Κανονισμού της Ε.Ε. 638/2004 ως τροποποιηθείς ισχύει, άρθρο 7 και 10 τα στατιστικά κατώφλια, τα οποία ισχύουν από 1/1/2019 έως 31/12/2019, πάνω από τα οποία οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση Intrastat διαμορφώνονται ως εξής: ΑΦΙΞΕΙΣ: 150.000 € ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ: 90.000 €, που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο έτος του έτους αναφοράς ή έχουν υπερβεί τα ποσά αυτά κατά τη διάρκεια του έτους αναφοράς.



Στην περίπτωσή σας, δεν υποβάλλεται δήλωση intrastat εφόσον οι αποστολές δεν έχουν  υπερβεί το ποσό των 90.000 ευρώ κατά το προηγούμενο έτος (2018) ή κατά τη διάρκεια του έτους αναφοράς (2019).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου