Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Εργαζόμενος φαρμακείου - Εφημερίες και αργίες


Ερώτηση:

Φαρμακείο εφαρμόζει πενθήμερη απασχόληση με ανισομερή κατανομή ωραρίου με ανώτατο όριο της 9 ώρες ημερησίως και εβδομαδιαίως 40 ώρες, τυχόν επιπλέον ώρες αμείβονται ως υπερεργασία ή ως υπερωρία.

Η επιχείρηση για την απασχόληση του εργαζόμενου την ΚΥΡΙΑΚΗ για τις ανάγκες της εφημερίας,θα υποβάλει, εντύπο Ε4 συμπληρωματικό για την μεταβολή του προγράμματος και την δήλωση του ρεπό που θα χορηγηθεί στον εργαζόμενο εντός της εβδομάδας και θα πληρώσει το ωρομίσθιο Κυριακής με προσαύξηση 75%, οι εβδομαδιαίες ώρες απασχόλησης θα είναι 40.

Θα πρέπει επιπρόσθετα, να ζητήσει άδεια από την επιθεώρηση εργασίας για την απασχόληση την συγκεκριμένη Κυριακή ή λόγω της υποχρεωτικού προγράμματος εφημεριών από τον οικείο φαρμακευτικό σύλλογο παρέλκει η υποχρέωση ενημέρωσης του ΣΕΠΕ, μιας και υποχρεωτικά το φαρμακείο είναι αναγκασμένο να λειτουργήσει.

Επίσης σε περίπτωση εφημερίας σε αργία θα πρέπει να δοθεί η προσαύξηση του 75%;

 

Απάντηση:

 1.  Στο άρθρο 7 , του ΠΔ 748/1966  με τίτλο  «Εξαιρέσεις εκ της καθ' ημέραν Κυριακήν και ημέρας αργίας αναπαύσεως »  στην παρ.5  ορίζεται ότι « Ως προς τα Φαρμακεία ισχύουν και κατά τας Κυριακάς και κατά τας ημέρας αργίας αι εκάστοτε διατάξεις περί διημερεύσεως και διανυκτερεύσεως τούτων».

Κατόπιν τούτου δεν υφίσταται  υποχρέωση έγκρισης   από το ΣΕΠΕ  για απασχόληση  του προσωπικού κατά τις Κυριακές που το φαρμακείο διημερεύει και διανυκτερεύει με απόφαση του οικείου φαρμακευτικού συλλόγου. Όμως οφείλει να υποβάλλει τον Ε4 πίνακα συμπληρωματικό ωραρίου το αργότερο έως και την ημέρα αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζομένους. Ειδικότερα στο άρθρο 36 του Ν.4488/2017 ορίζεται ότι «1.α. Ο εργοδότης υποχρεούται να καταχωρεί στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, το αργότερο έως και την ημέρα αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζομένους, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη κατά την ισχύουσα νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση πριν την έναρξη πραγματοποίησής της».

 

 2. Στους εργαζομένους κατά τις Κυριακές και τις εξαιρέσιμες αργίες  καταβάλλεται, ανεξαρτήτως του κύρους της συμφωνίας για την απασχόληση, το κανονισμένο ημερομίσθιο αυξημένο κατά 75%. Η προσαύξηση αυτή υπολογίζεται επί του νομίμου μισθού, καταβάλλεται για την εργασία που θα συμπέσει μέσα στο 24ωρο της Κυριακής ή αργίας και ισούται με το 75% ενός ημερομισθίου, εφόσον η εργασία εξαντλήσει το κανονισμένο ημερήσιο ωράριο. Εάν υπολείπεται του νομίμου ωραρίου, μειώνεται ανάλογα και αν υπερβαίνει αυτό αυξάνεται ανάλογα.

Έτσι, ο υπολογισμός της αμοιβής του μισθωτού από την αιτία αυτή, ήτοι την εργασία κατά τις ημέρες των Κυριακών και μη εργασίμων εορτών, μπορεί να γίνει με βάση την ωριαία απασχόληση μέσα στα χρονικά όρια των ημερών αυτών, που είναι γνωστές από το ημερολόγιο.

 

Σε κάθε λοιπόν περίπτωση στους εργαζόμενους κατά τις Κυριακές και τις εξαιρέσιμες αργίες  καταβάλλεται, ανεξαρτήτως του κύρους της συμφωνίας για την απασχόληση, το κανονισμένο ημερομίσθιο αυξημένο κατά 75%.

 

Τέλος , προς πληρέστερη ενημέρωση , στα δυο τελευταία εδάφια της  παρ. 2 του άρθρου 257 Ν.4512/2018 ,  με τίτλο «Ωράριο Λειτουργίας των Φαρμακείων», ορίζεται ότι «Το προσωπικό των φαρμακείων, που εργάζονται κατά το χρόνο διημέρευσης η διανυκτέρευσης, τουλάχιστον επί πέντε ώρες, δικαιούται πλήρη ανάπαυση την επόμενη ημέρα. Το τμήμα του χρόνου εργασίας που παρέχεται σε διημέρευση ή διανυκτέρευση και που δεν συμψηφίζεται με το χρόνο ανάπαυσης του προηγούμενου εδαφίου θεωρείται ως υπερωριακή εργασία και εφαρμόζονται για αυτό οι ισχύουσες διατάξεις για την αμοιβή υπερωριακής εργασίας». Η διάταξη του άρθρου 257 του Ν.4512/2018, εντάσσεται  στο  «ΜΕΡΟΣ Β΄ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ » του εν λόγω νομοθετήματος , δεν εντάσσεται στη σφαίρα δικαιοδοσίας του Υπουργείου Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου