Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου από 1η Ιανουαρίου 2021

 

Σκοπός της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου είναι η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του κτιρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας και των αδειών τους, καθώς και η παρακολούθηση και ο έλεγχος των μεταβολών τους κατά τη διάρκεια του χρόνου ζωής τους. Το νέο σύστημα εξασφαλίζει την αποδέσμευση της ταυτότητας του ακινήτου από τον μηχανικό που κάνει την αρχική καταχώρηση. Αποφεύγεται έτσι η ομηρία των ιδιοκτητών που έχει παρατηρηθεί ως σήμερα σε πλήθος διαδικασιών.

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου θα είναι το τελευταίο βήμα της οριστικής τακτοποίησης των αυθαίρετων κτισμάτων τα οποία έχουν ενταχθεί στους σχετικούς νόμους. Μόνο με την απόκτησή της η τακτοποίηση θα θεωρείται ολοκληρωμένη.

Υποχρέωση για εισαγωγή στον θεσμό έχουν:

(α) τα νέα κτίρια και διηρημένες ιδιοκτησίες για τα οποία εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες,

(β) τα παλαιότερα κτίρια κατά τη στιγμή της μεταβίβασής τους.

Για την υποβολή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, βάσει του ν.4495/2017, τα κτίρια διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

Κατηγορία Ι:

α. Κτίρια που ανήκουν στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ και στα ΝΠΔΔ και κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες αυτών

β. Κτίρια συνάθροισης κοινού (θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες εκδηλώσεων, συνεδριακά κέντρα, κτίρια εκθέσεων), συμπεριλαμβανομένων βιβλιοθηκών, μουσείων, αθλητικών εγκαταστάσεων, σταθμών μετεπιβίβασης ΜΜΜ

γ. Πρατήρια υγρών καυσίμων, συνεργεία ή πλυντήρια αυτοκινήτων

δ. Τουριστικά καταλύματα άνω των 300 τ.μ.

ε. Δημόσια και ιδιωτικά κτίρια προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

στ. Νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, κλινικές, κέντρα παροχής υπηρεσιών υγείας και ψυχικής υγείας, βρεφοκομεία, παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί, οικοτροφεία, οίκοι ευγηρίας, ιδρύματα χρονίως πασχόντων, ιδρύματα ατόμων με αναπηρία

ζ. Καταστήματα κράτησης και ειδικά καταστήματα κράτησης νέων

Κατηγορία II:

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται όλα τα υπόλοιπα κτίρια και οι αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες ανεξαρτήτως χρήσης.

Για τα κτίρια της Κατηγορίας Ι, υπάρχει περιθώριο 5 ετών για την καταχώρηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου. Για τα λοιπά κτίρια της Κατηγορίας II, η υποβολή γίνεται κατά τη μεταβίβαση του κτιρίου ή της αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας και η σχετική δήλωση προσαρτάται υποχρεωτικά στο συμβόλαιο.

Ως χρήστες του πληροφοριακού συστήματος ορίζονται:

  • Οι εξουσιοδοτημένοι μηχανικοί
  • Οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες στο πλαίσιο των καθηκόντων τους και οι εμπλεκόμενοι με τις σχετικές διαδικασίες υπάλληλοι των φορέων αυτών

Το πιστοποιητικό πληρότητας θα εκδίδεται από τους εξουσιοδοτημένους μηχανικούς και σε αυτό θα βεβαιώνεται με δήλωσή τους η συμπλήρωση των στοιχείων που περιλαμβάνονται στην ταυτότητα. Το πιστοποιητικό εκδίδεται για κτίριο, οριζόντια ή κάθετη διηρημένη ιδιοκτησία, έχει μοναδικό αριθμό και αναγράφει τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) του οικοπέδου ή γηπέδου ή διηρημένης ιδιοκτησίας.

 

Η “Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου” (ΗΤΚ) είναι ένας ηλεκτρονικός φάκελος όπου θα καταγράφονται περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία  και την πλήρη “ιστορία” του κτίσματος  - από  την αρχική οικοδομική άδεια και τις τροποποιήσεις,  τις τακτοποιήσεις σε περίπτωση αυθαιρέτου κλπ, μέχρι τα συμβόλαια αγοραπωλησιών, τα πιστοποιητικά, τις εργασίες συντήρησης και επέκτασης, τις νομιμοποιήσεις κλπ. 

 Με υπογραφή μηχανικού

Ο φάκελος αυτός θα τηρείται στην ψηφιακή πλατφόρμα «Ταυτότητα Κτιρίου» που τίθεται από τη Δευτέρα σε πλήρη λειτουργία. Για ένα μήνα, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, το νέο σύστημα θα λειτουργεί σε προαιρετική βάση, παράλληλα με την ισχύουσα σήμερα διαδικασία.

Από την 1η Φεβρουαρίου η καταχώρηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου και της Ταυτότητας Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας (αφορά τις πολυκατοικίες) θα είναι υποχρεωτική και θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, χωρίς χρέωση.

Ο ιδιοκτήτης θα πληρώνει όμως τον εξουσιοδοτημένου μηχανικό, ο οποίος θα εκδίδει “πιστοποιητικό πληρότητας της ΗΤΚ”,  βεβαιώνοντας – προφανώς μετά από έλεγχο – την ακρίβεια των στοιχείων. Το πιστοποιητικό αυτό θα έχει έναν μοναδικό αριθμό, με τον οποίο θα μπορεί να αναζητηθεί στην πλατφόρμα. Θα αναγράφει επίσης τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) του οικοπέδου ή γηπέδου ή διηρημένης ιδιοκτησίας.
Για τα αυθαίρετα κτίσματα που έχουν ενταχθεί σε διατάξεις νομιμοποίησης, η έκδοση  ΗΤΚ θα είναι το τελευταίο βήμα στη διαδικασία τακτοποίησης.

Ποιοί έχουν υποχρέωση

Από τη Δευτέρα η “Ηλεκτρονική Ταυτότητα” είναι απαραίτητη για την πώληση κτισμάτων και η σχετική δήλωση στην ψηφιακή πλατφόρμα «Ταυτότητα Κτιρίου» πρέπει να προσαρτάται στο συμβόλαιο. Περιθώριο 5 ετών δίνεται για συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων, όπως χώροι συνάθροισης κοινού (θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες εκδηλώσεων κλπ), πρατήρια καυσίμων, τουριστικά καταλύματα άνω των 300 τ.μ. κλινικές και χώροι νοσηλείας.

Υποχρεωτική γίνεται πλέον η έκδοση ΗΤΚ  για:
■ Υφιστάμενα κτίσματα που πρόκειται να μεταβιβασθούν (με πώληση, κληρονομιά, γονική παροχή κλπ).
■ Νέα κτίρια και διηρημένες ιδιοκτησίες (πολυκατοικίεςκλπ) για τα οποία εκδίδονται οικοδομικές άδειες.
■ Αυθαίρετα κτίσματα που ολοκληρώνουν τη διαδικασία τακτοποίησης.

Προς το παρόν δεν είναι απαραίτητο να εκδοθεί άμεσα ΗΤΚ εάν το ακίνητο δεν αλλάζει ιδιοκτήτη,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου