Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Παροχή υπηρεσιών σε τρίτες χώρες

 

Ερώτηση:

Εταιρεία ΜΟΝ ΙΚΕ παροχής υπηρεσιών έχει συνάψει συμφωνίες με αλλοδαπές εταιρείες οι οποίες της αναθέτουν πλοία τα οποία επιθεωρεί και βάζει ξένη σημαία (π.χ. σημαία ΜΑR.). Αφού τελειώσει όλη η διαδικασία η ημεδαπή ΙΚΕ τιμολογεί τις αλλοδαπές χωρίς ΦΠΑ. Αναφέρει πάνω στο τιμολόγιο διάφορες λεπτομέρειες, όπως το όνομα του πλοίου κ.τ.λ.. είναι σωστό? εάν η συμφωνία αφορούσε απλά εξεύρεση πελατείας μεταξύ της ημεδαπής εταιρείας και των αλλοδαπών εταιρειών, αλλάζει κάτι ως προς το ΦΠΑ 

Απάντηση: 

1. Ο τόπος παροχής και, κατ΄ επέκταση, φορολογίας των υπηρεσιών καθορίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 14 του Κώδικα ΦΠΑ, όπως ισχύει από 01.01.2010 και εξής. Σύμφωνα με τον Γενικό Κανόνα της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού, ο οποίος εφαρμόζεται εφόσον το είδος των παρεχόμενων υπηρεσιών δεν εμπίπτει σε κάποια από τις παρεκκλίσεις των παρ. 3 έως 15 του άρθρου 14,   όταν ο λήπτης των υπηρεσιών είναι υποκείμενος στο φόρο η παροχή υπηρεσιών υπάγεται σε ΦΠΑ στη χώρα εγκατάστασής του.

 

2. Με την εγκύκλιο  > >ΠΟΛ 1119/2015 διευκρινίσθηκε ότι, οι  υπηρεσίες επισκευής, συντήρησης, ρυμούλκησης, πραγματογνωμοσύνης κλπ που αναφέρονται - ενδεικτικά - στο άρθρο 27.1.δ΄ και ε΄ του Κώδικα ΦΠΑ, όταν παρέχονται προς υποκείμενους στο φόρο λήπτες, εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου της περ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 14  του Κώδικα ΦΠΑ (τόπος παροχής η χώρα του λήπτη), ενώ όταν παρέχονται προς μη υποκείμενους λήπτες φορολογούνται κυρίως βάσει της παρ. 9 του άρθρου 14  του Κώδικα αυτού στον τόπο της υλικής εκτέλεσής τους ως εργασίες επί κινητών ενσώματων αγαθών ή, σε άλλες περιπτώσεις, βάσει του άρθρου 14.2.β΄ στον τόπο εγκατάστασης του παρέχοντος. Εξαιρούνται οι υπηρεσίες που αφορούν στη χρήση λιμανιών (π.χ. υπηρεσίες ελλιμενισμού σκαφών), όπου ο τόπος παροχής   καθορίζεται από τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 14, λόγω του ότι αποτελούν υπηρεσίες συναφείς με ακίνητο (τόπος φορολογίας ο τόπος του ακινήτου/λιμανιού).

 

Στις περιπτώσεις που, βάσει των διατάξεων του άρθρου 14.2.α΄ του Κώδικα ΦΠΑ, ο τόπος φορολογίας των υπηρεσιών αυτών βρίσκεται στο εσωτερικό της χώρας, (όταν δηλαδή ο υποκείμενος λήπτης είναι εγκατεστημένος στην Ελλάδα),  για την χορήγηση της απαλλαγής της περίπτωσης 27.1.δ΄(ναύλωση) του άρθρου 27 του ΦΠΑ, έχει εφαρμογή η διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο 31 της απόφασης Π.8271/4897/ ΠΟΛ. 366/18.12.1987, ενώ για τις υπηρεσίες της περίπτωσης 27.1.ε΄ (πραγματογνωμοσύνες κλπ) του ίδιου άρθρου 27 του ΦΠΑ η διαδικασία που περιγράφεται στα άρθρα 37 και 38 της απόφασης αυτής (ΠΟΛ 366/1987).

 

3. Βάσει των παραπάνω, στην περίπτωση των υπηρεσιών που αναφέρεστε, οι οποίες  παρέχονται από ελληνικές προς αλλοδαπές επιχειρήσεις (υποκείμενους στο φόρο) οι οποίες εκμεταλλεύονται πλοία, εγκατεστημένες εντός ή εκτός της Ε.Ε., η παροχή των εν λόγω υπηρεσιών σε κάθε περίπτωση δεν επιβαρύνεται με ελληνικό ΦΠΑ επειδή ο τόπος παροχής δεν βρίσκεται στο εσωτερικό της χώρας αλλά στη χώρα εγκατάστασης του υποκείμενου λήπτη, σύμφωνα με την περ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 14 του ΦΠΑ. Εάν ο λήπτης είναι εγκατεστημένος στην Ε.Ε., από την απαλλαγή ή μη της υπηρεσίας στο εσωτερικό του κράτους μέλους εγκατάστασής του λήπτη εξαρτάται η υποβολή ή μη ανακεφαλαιωτικού πίνακα για την εν λόγω παροχή υπηρεσιών από την ελληνική επιχείρηση. Δηλαδή, αν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες που λαμβάνει η αλλοδαπή κοινοτική εταιρία, δεν απαλλάσσονται στη χώρα εγκατάστασής του, υποβάλλεται ανακεφαλαιωτικός πίνακας λήψης. Επισημαίνεται ότι, η Κοινοτική επιχείρηση θα πρέπει να έχει εγγραφεί στο vies (σχετ. ΠΟΛ 1119/2015).

 

Για την διασφάλιση της ορθής εφαρμογής της διάταξης της περ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 14 του ΦΠΑ, κατά τα ανωτέρω και για ελεγκτικούς σκοπούς θα πρέπει, ειδικά στην περίπτωση πλοίων αναψυχής (π.χ. ιστιοφόρα, θαλαμηγοί) να προκύπτει η επαγγελματική χρήση τους. Προς το σκοπό αυτό θα πρέπει είτε στις συμβάσεις παροχής των υπηρεσιών που συνάπτονται μεταξύ των Ελλήνων παρόχων και των αλλοδαπών πελατών τους ή σε άλλα έγγραφα παραγγελιών ή συμφωνιών, να περιλαμβάνεται μία δήλωση εκ μέρους του λήπτη ότι οι υπηρεσίες που λαμβάνει προορίζονται για επαγγελματική χρήση.

 

4. Στην εγκύκλιο  > >ΠΟΛ 1119/2015, μπορείτε να δείτε λοιπές περιπτώσεις υπηρεσιών για τις οποίες τυγχάνουν εφαρμογής οι απαλλακτικές διατάξεις είτε του άρθρου 14, είτε του άρθρου 27 του ΦΠΑ.

Εν συντομία, από την εγκύκλιο ΠΟΛ 1119/2015 να αναφέρουμε ότι, για την απαλλαγή των υπηρεσιών που προβλέπονται στις περιπτώσεις 27.1.δ΄&  ε΄  του Κώδικα ΦΠΑ, ισχύουν τα εξής:

α. η απαλλαγή αφορά μόνο σε εκείνα τα πλοία των οποίων η παράδοση ή εισαγωγή απαλλάσσεται σύμφωνα με την περίπτωση α΄ της παρ. 1 του άρθρου 27,

β. για την χορήγηση της απαλλαγής αρμόδιο είναι το κράτος μέλος εντός του οποίου βρίσκεται ο τόπος φορολογίας της υπηρεσίας για την οποία η απαλλαγή αυτή ζητείται,

γ. ο τόπος φορολογίας των υπηρεσιών προς υποκείμενο στο φόρο που ενεργεί με την ιδιότητά του αυτή, μετά την 1.1.2010 είναι η χώρα εγκατάστασης του λήπτη σύμφωνα με το άρθρο 14.2.α΄ του Κώδικα ΦΠΑ.

δ. η διαδικασία χορήγησης της απαλλαγής που προβλέπεται με την Απόφαση Π.8271/4897/ ΠΟΛ. 366/18.12.1987 έχει εφαρμογή στις περιπτώσεις που οι λήπτες είναι υποκείμενοι και είναι ελληνικές επιχειρήσεις,

ε. όταν ο λήπτης είναι υποκείμενος δεν εξετάζεται ο τόπος υλικής εκτέλεσης της πράξης αλλά μόνο η χώρα εγκατάστασής του,

στ. όταν ο λήπτης είναι μη υποκείμενος ή όταν είναι μεν υποκείμενος αλλά δεν ενεργεί με την ιδιότητά του αυτή, δεν έχει εφαρμογή καμία από τις απαλλαγές του άρθρου 27,

ζ. οι υπηρεσίες ελλιμενισμού έχουν ως τόπο φορολογίας την χώρα που βρίσκεται το λιμάνι (ως συνδεόμενες με ακίνητο) και για την τυχόν εφαρμογή της απαλλαγής του άρθρου 27 λαμβάνεται υπόψη η ιδιότητα του λήπτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου