Ερώτηση:
Σε ποιους κωδικούς του εντύπου Ε1, δηλώνονται οι βεβαιώσεις της
τραπέζης Πειραιώς, για εισοδήματα που έχουν αποκτηθεί από τόκους
χρεογράφων, (σχετικά Νο 1, 2, και 3), για τις περιπτώσεις α)Έλληνα
φορολογούμενο στην Ελλάδα και β)Έλληνα που έχει μεταφέρει την φορολογική
κατοικία του, στο Ηνωμένο Βασίλειο (ανήκει στην Δ.Ο.Υ κατοίκων
εξωτερικού).
Σας παρακαλώ, εάν στην απάντησή σας συμπεριληφθούν
και οι κωδικοί του Εντύπου E1, 669-670 (τόκοι προ φόρου αλλοδαπής
προέλευσης), είτε για την α’ είτε για την β΄ περίπτωση των άνω
φορολογούμενων, με δεδομένο το γεγονός ότι, στο φετινό Ε1 ζητείται να
δηλωθεί και η χώρα προέλευσης των τόκων αλλοδαπής, ποιες χώρες θα
δηλωθούν ως προέλευση; αυτές του νομίσματος του τίτλου; π.χ στο
συναποσταλλόμενο (Σχετικό 2) αναφέρεται νόμισμα GBP, άρα δηλώνουμε χώρα
προέλευσης Hνωμένο Βασίλειο ή ενδεχομένως δηλώνουμε, Δανία που
βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της μίας εκ των εκδοτριών εταιρειών των
χρεογράφων;
Τέλος, σας παρακαλώ όπως, με συμβουλέψετε για το
πώς χειριζόμαστε φορολογικά αλλά και στο έντυπο Ε1, για τις άνω 2
περιπτώσεις φορολογουμένων, την συναποσταλλόμενη βεβαίωση της τραπέζης
Alphabank που αφορά σε ζημία μεριδίων/μετοχών ΟΣΕΚΑ εξωτερικού.
Απάντηση:
Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν. 4172/2013 περί Κ.Φ.Ε., ορίζεται ότι: «1. Ο φορολογούμενος που έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα υπόκειται σε φόρο για το φορολογητέο εισόδημά του που προκύπτει στην ημεδαπή και την αλλοδαπή, ήτοι το παγκόσμιο εισόδημά του που αποκτάται μέσα σε ορισμένο φορολογικό έτος. Κατ΄ εξαίρεση ο φορολογούμενος που είναι αλλοδαπό προσωπικό των εγκατεστημένων στην Ελλάδα γραφείων, σύμφωνα με τις διατάξεις του α.ν. 89/1967 (Α΄ 132), όπως ισχύει, υπόκειται σε φόρο στην Ελλάδα μόνο για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα.
Ο φορολογούμενος που δεν έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα υπόκειται σε φόρο για το φορολογητέο εισόδημά του που προκύπτει στην Ελλάδα και αποκτάται μέσα σε ορισμένο φορολογικό έτος.».
Συνεπώς, αιτούμενο είναι η φορολογική κατοικία του υποκειμένου. Υποχρέωση δήλωσης των τόκων εκ χρηματοοικονομικών τίτλων και προϊόντων έχει στην Ελλάδα ο Έλληνας φορολογικός κάτοικος και όχι ο φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής που φορολογείται στην Ελλάδα μόνο για τα εισοδήματα που αποκτά στη χώρα μας και όχι για τα παγκόσμια εισοδήματά του.
2.Τα μερίσματα αλλοδαπής προ φόρου, δηλώνονται στους κωδικούς 295-296 του πίνακα Δ1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (έντυπο Ε1) 3.Οι φόροι που τυχόν παρακρατήθηκαν στα παραπάνω μερίσματα και εφόσον αναφέρονται αναλυτικά στη βεβαίωση του θεματοφύλακα (withdraw or withholding taxes on dividends), δηλώνονται στους κωδικούς 297-298 του πίνακα Δ1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (έντυπο Ε1) 4.Οι τόκοι χρεογράφων αν προέρχονται από την ημεδαπή, δηλώνονται στους κωδικούς 667-668 του πίνακα Δ1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (έντυπο Ε1). Αν προέρχονται από την αλλοδαπή, αντίστοιχα στους κωδικούς 669-670 5.Οι παρακρατηθέντες τόκοι, με την προϋπόθεση της 2 ης παραγράφου, εφόσον αφορούν τόκους αλλοδαπής (είτε προέρχονται από καταθέσεις, είτε από ομόλογα σταθερής απόδοσης – vanillaBonds, όπως διαφαίνεται από τα έγγραφα που μας επισυνάψατε στα ερωτήματά σας), δηλώνονται στους κωδικούς 675-676 για τους Ελληνικής προέλευσης και στους κωδικούς 677-678 για τους παρακρατηθέντες φόρους επί τόκων αλλοδαπής προέλευσης. Εμφανώς σας αφορά η δεύτερη περίπτωση. 6.Οι ζημίες από πώληση μετοχών εισηγμένων σε χρηματιστηριακή αγορά δεν δηλώνονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. 7. Με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 103 του ν. 4099/2012 ορίζεται ότι, τα κέρδη με τη μορφή μερισμάτων ή άλλων ωφελημάτων εκ των μεριδίων ή μετοχών, ή με τη μορφή πρόσθετης αξίας από την εκποίηση μεριδίων ή μετοχών σε τιμή ανώτερη της τιμής κτήσης, που αποκτούν σε κάθε περίπτωση, οι μεριδιούχοι ή μέτοχοι κατά περίπτωση, των ΟΣΕΚΑ που έχουν λάβει άδεια σύστασης ή λειτουργίας στην Ελλάδα, απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος, τέλος χαρτοσήμου, εισφορά, δικαίωμα ή οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση υπέρ του Δημοσίου, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και γενικώς τρίτων, με την επιφύλαξη των παραγράφων 3 και 4 του παρόντος άρθρου. Τα κέρδη με τη μορφή μερισμάτων ή άλλων ωφελημάτων εκ των μεριδίων ή μετοχών δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου. Επίσης, με την ΠΟΛ. 1032/26.1.2015 εγκύκλιο διαταγή έγινε δεκτό ότι αναφορικά με τη φορολογική μεταχείριση της υπεραξίας που αποκτούν οι μεριδιούχοι από την εκποίηση μεριδίων από ΟΣΕΚΑ με έδρα κράτους μέλους Ε.Ε. ή ΕΟΧ/ΕΖΕΣ, σύμφωνα και με την πάγια νομολογία Δ.Ε.Ε., η υπεραξία αυτή εξομοιώνεται με αυτή των μεριδίων ημεδαπών ΟΣΕΚΑ και συνεπώς απαλλάσσεται της φορολογίας εισοδήματος.
Όσον αφορά τη ζημία, σύμφωνα με την >ΠΟΛ. 1032/2015 εγκύκλιο διαταγή, ορίζεται ότι:
«Στην έννοια του εισοδήματος από υπεραξία μεταβίβασης παραγώγων, όπως αυτά ορίζονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 42, εμπίπτει και η υπεραξία κατά το κλείσιμο θέσης επενδυτή η οποία προκύπτει κατά τη λήξη ή πριν τη λήξη της σύμβασης.»
Ως υπεραξία νοείται η διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης που κατέβαλε ο φορολογούμενος και της τιμής πώλησης που εισέπραξε. Τυχόν δαπάνες που συνδέονται άμεσα με την αγορά ή την πώληση των τίτλων συμπεριλαμβάνονται στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης…
Σε περίπτωση κατά την οποία ο προσδιορισμός της υπεραξίας σύμφωνα με τις ανωτέρω παραγράφους καταλήγει σε αρνητικό ποσό, η εν λόγω ζημία μεταφέρεται για τα επόμενα πέντε (5) έτη και συμψηφίζεται μόνο με μελλοντικά κέρδη υπεραξίας, τα οποία υπολογίζονται σύμφωνα με την παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου και τα οποία προκύπτουν από συναλλαγές σε τίτλους της παραγράφου.
Οι ζημίες από μεταβίβαση τίτλων ημεδαπής ή αλλοδαπής της παρ. 1 του άρθρου 42 του Κ.Φ.Ε., αναγράφονται στους κωδικούς 871 – 872
Στην προκειμένη όμως περίπτωση, θεωρούμε ότι αφενός μεν οι τίτλοι ΟΣΕΚΑ δεν αναφέρονται ρητά στην παρ. 1 του άρθρου 42 του Ν. 4172/2013 περί Κ.Φ.Ε., αφετέρου δε, η υπεραξία από ομοειδείς τίτλους είναι αφορολόγητη όπως αναφέραμε ανωτέρω. Συνεπώς, δεν μπορούμε να εκφράσουμε άποψη επί του συγκεκριμένου ερωτήματος, η υποβολή δε αντίστοιχου ερωτήματος στη φορολογική διοίκηση, η απάντηση της οποίας και μόνο σας καλύπτει, θεωρούμε ότι είναι αναγκαία από μέρους σας.
8.Σύμφωνα με την Απόφαση Α.1070/9.4.2020 του Διοικητή της ΑΑΔΕ, με θέμα «Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2019, των λοιπών εντύπων και των δικαιολογητικών εγγράφων που συνυποβάλλονται με αυτή», ορίζεται ότι: «9. Το συνολικό ποσό όλων των αγορών χρεογράφων (μετοχών κλπ.), γενικά, που πραγματοποιήθηκαν εντός του ίδιου φορολογικού έτους δηλώνεται στους κωδικούς 743-744 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος…
η. Οι κωδικοί 029-030 συμπληρώνονται από τον φορολογούμενο στην περίπτωση που αποκτά εισοδήματα ή/και έχει περιουσία (ακίνητα ή καταθέσεις κλπ.) στην αλλοδαπή και επιλέγεται ή συμπληρώνεται η χώρα. Οι ανωτέρω κωδικοί συμπληρώνονται και από τους φορολογούμενους που έχουν επενδύσει, μέσω ημεδαπού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, σε χρηματοοικονομικά μέσα αλλοδαπού εκδότη (μετοχές, ομόλογα, λοιπά χρεόγραφα).
Εφόσον τα χρεόγραφα αναφέρονται σε διάφορες χώρες έκδοσης, η δε καταγραφή τους στο έντυπο Ε1 είναι αθροιστική ως προς τη δαπάνη κτήσης, έχουμε την άποψη ότι θα επιλεχθεί μία χώρα έκδοσης των τίτλων (αλλοδαπή), σε δε πιθανή περαιτέρω αίτηση διευκρινήσεων από τη φορολογική διοίκηση θα κληθείτε να τις παρέχετε αναλυτικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου