Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Aσφαλιστική ικανότητα των μη μισθωτών

Ελεύθερος επαγγελματίας/αυτοαπασχολούμενος/αγρότης

Ερώτηση (Ε)/Απάντηση (Α)


Χρήσιμο υλικό:
- Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 12/2024
- Δελτίο Τύπου e-ΕΦΚΑ 8/3/2024
- Ερωτήσεις - απαντήσεις για την ασφαλιστική ικανότητα/Ανακοίνωση Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης 28/02/2024

Ε: Τι είναι η ασφαλιστική ικανότητα;

Α: Η ασφαλιστική ικανότητα παρέχει στους άμεσα και τους έμμεσα ασφαλισμένους (μέλη οικογένειας), πέραν της δωρεάν πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία που δίνει ο Α.Μ.Κ.Α., επιπλέον πρόσβαση με δαπάνη του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε ιδιωτικές δομές υγείας, κάλυψη παροχών υγειονομικής περίθαλψης σε είδος από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., όπως ενδεικτικά ιδιωτική συνταγογράφηση για ιατρικές ή άλλες θεραπευτικές πράξεις, διαγνωστικές εξετάσεις, νοσήλια, φάρμακα, κ.λπ..


Ε: Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας/αυτοαπασχολούμενος/αγρότης και είμαι ανασφάλιστος σήμερα – ενώ τον Φεβρουάριο είχα ασφάλεια. Γιατί;

Α: Οι λόγοι που κάποιοι φαίνονται ανασφάλιστοι από 1/3/2024 και μετά είναι γιατί:

- Δεν έχουν εξοφλήσει τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές τους ή

- δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους στο Κ.Ε.Α.Ο. ή

- δεν έχουν εξοφλήσει τις δόσεις τυχόν ρύθμισης/σεων.


Ε: Που μπορώ να δω τις οφειλές μου – Τι ποσά χρωστάω – Να ρυθμίσω ή/και να εξοφλήσω τις οφειλές μου;

Α: Τις τρέχουσες οφειλές μπορείτε να τις δείτε ακολουθώντας τον σύνδεσμο: https://www.idika.org.gr/EfkaServices/Application/Contributions.aspx και

Τις βεβαιωμένες οφειλές στο Κ.Ε.Α.Ο., ακολουθώντας τον σύνδεσμο:

https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies/elektronikes-yperesies-keao


Ε: Πως θα αποκτήσω ασφαλιστική ικανότητα (να είμαι ασφαλισμένος);

Α: Θα πρέπει να γίνουν τα παρακάτω βήματα:

- Πληρωμή των οφειλών στο Ε.Φ.Κ.Α. μη μισθωτών και

- εξόφληση ή ρύθμιση των οφειλών που φαίνονται στο Κ.Ε.Α.Ο. (είτε εξοφλώντας, είτε ρυθμίζοντας και καταβάλλοντας την 1η δόση).


Ε: Πλήρωσα τις οφειλές μου και ακόμα φαίνομαι ανασφάλιστος. Τι να κάνω;

Α: Όσοι έχουν πλέον διευθετήσει τις οφειλές τους (είτε εξοφλώντας, είτε ρυθμίζοντας και καταβάλλοντας την 1η δόση), για την ενημέρωση της ασφαλιστικής τους ικανότητας μπορούν:

α) Να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε τοπικό κατάστημα του e-Ε.Φ.Κ.Α. και μάλιστα χωρίς ραντεβού, ειδικώς για ζητήματα ασφαλιστικής ικανότητας, και να λάβουν άμεσα ασφαλιστική ικανότητα.

β) Να εισέλθουν στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών»: https://www.efka.gov.gr/el/elegchos-asphalistikes-ikanotetas-me-misthoton, και να επιλέξουν «αμφισβήτηση οφειλών».

Ειδική ομάδα έργου που συστάθηκε για αυτό τον σκοπό επεξεργάζεται τα αιτήματα και η ασφαλιστική ικανότητα αποκαθίσταται εντός λίγων ωρών.

γ) Να αναμένουν την προγραμματισμένη αυτόματη απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας. Ακόμα και ως προς αυτή, αντί να διενεργείται μηνιαίως, αποφασίστηκε να γίνεται εκτάκτως κάθε εβδομάδα.

«Τονίζεται ότι η απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας δεν συνεπάγεται απώλεια της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Όλοι οι νόμιμα διαμένοντες πολίτες στη χώρα με ενεργό Α.Μ.Κ.Α. έχουν ανεμπόδιστη και δωρεάν πρόσβαση νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ήτοι σε δημόσια νοσοκομεία καθώς και Κέντρα Υγείας».
Δελτίο Τύπου e-Ε.Φ.Κ.Α. 8/3/2024


Ε: Ποιος είναι ο κανόνας για να έχω και να μην χάνω την ασφαλιστική μου ικανότητα;

Α: Ο μη μισθωτός θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 2 μήνες ασφάλισης κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο και να έχουν καταβληθεί οι απαιτητές ασφαλιστικές εισφορές

Σε περίπτωση ύπαρξης οφειλής, η ασφαλιστική ικανότητα ανανεώνεται ανά μήνα, εφόσον η οφειλή έχει εξοφληθεί ή ρυθμιστεί σε δόσεις και τηρείται η πληρωμή των δόσεων.


Ε: Για τους εργάτες γης ασφαλισμένους στο τ. Ο.Γ.Α. τι ισχύει;

Α: Για τους εργάτες γης απασχολούμενους σε εργασίες καλυπτόμενες από την ασφάλιση του πρώην Ο.Γ.Α. - αμειβόμενους με εργόσημο, παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη για υγειονομική περίθαλψη, εφόσον:

- έχουν συμπληρώσει 150 ημέρες ασφάλισης το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή το τελευταίο δωδεκάμηνο,

- έχουν εξοφληθεί τα ποσά των εκκαθαρίσεων για τα έτη 2017-2022, καθώς και

- μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης του έτους 2023 να έχει εξοφληθεί η απαιτητή δόση.

Εφόσον ισχύουν τα παραπάνω, η ασφαλιστική ικανότητα ανανεώνεται ανά μήνα. Σε περίπτωση που έχουν εξοφληθεί όλα τα παραπάνω και δεν υπάρχει εκκαθάριση έτους 2023, τότε χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα μέχρι 28/02/2025.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου