Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

Απαλλαγή ΦΠΑ για μικρές επιχειρήσεις, άρθρο 39 του κώδικα ΦΠΑ

Με το άρθρο 39 του κώδικα ΦΠΑ,  παρέχεται η σημαντική ευελιξία για τις επιχειρήσεις που έχουν συνολικά ακαθάριστα ετήσια έσοδα έως 10.000€, να εξαιρεθούν από το καθεστώς ΦΠΑ.

Δίνεται έτσι μια ουσιαστική ενίσχυση σε μικρούς επιχειρηματίες και μικρές επιχειρήσεις με μικρό τζίρο, που τους κάνει πιο ανταγωνιστικούς και πιο ευέλικτους.

Με τις νέες διατάξεις του άρθρου 39 το ειδικό καθεστώς μικρών επιχειρήσεων, το οποίο είναι προαιρετικό καθεστώς, καθίσταται πιο αποτελεσματικό και δίκαιο, δεδομένου ότι σε αυτό εντάσσονται οι πραγματικά μικρές επιχειρήσεις οι οποίες δυσκολεύονται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ.

Τι προβλέπεται

Προβλέπεται απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης ΦΠΑ και καταβολής του φόρου αυτού, ανεξάρτητα από την κατηγορία λογιστικών αρχείων (βιβλίων) που τηρούν για τους υποκειμένους οι οποίοι κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος πραγματοποίησαν παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών, κατά την έννοια του άρθρου 2 του Κώδικα ΦΠΑ, μέχρι δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να περιλαμβάνεται φόρος προστιθέμενης αξίας. Δεν λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της αξίας αυτής οι μεταβιβάσεις ενσώματων ή άυλων αγαθών επένδυσης καθώς και οι απαλλασσόμενες πράξεις χωρίς δικαίωμα έκπτωσης.

Επισημαίνεται ότι οι υποκείμενοι που εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων δεν ασκούν δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών τους, δεν υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ και στα λογιστικά αρχεία (στοιχεία) που εκδίδουν υποχρεούνται να αναγράφουν σε αυτά την ένδειξη «χωρίς φόρο προστιθέμενης αξίας – απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων άρθρο 39 ν. 2859/2000».

Εάν ο τζίρος ξεπεράσει το όριο

Σε περίπτωση που τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα ξεπεράσουν τα 10.000€, η επιχείρηση οφείλει να μεταβεί σε καθεστώς ΦΠΑ αμέσως μόλις ξεπεράσει το όριο των 10.000€, και για το αμέσως επόμενο τρίμηνο να υποβάλλει την αντίστοιχη δήλωση ΦΠΑ.

Η μεταβολή γίνεται με δήλωση στο μητρώο της εφορίας που ανήκει η έδρα της επιχείρησης εντός 30 ημερών από την έναρξη του φορολογικού έτους.

Αν η επιχείρηση ασκεί δραστηριότητα για μικρότερο διάστημα από ένα έτος, γίνεται αναγωγή της αξίας των παραδόσεων αγαθών ή των παροχών υπηρεσιών που πραγματοποιεί κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα, σε ετήσια βάση.

Σε περίπτωση σύστασης νέας επιχείρησης

Δίνεται πλέον η δυνατότητα για υπαγωγή στο καθεστώς απαλλαγής ΦΠΑ για μικρές επιχειρήσεις από την αρχή, με τη δήλωση έναρξης εργασιών στο μητρώο της εφορίας.

Οι διατάξεις δεν έχουν εφαρμογή στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, καθώς και στις επιχειρήσεις που δεν έχουν έδρα την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου