Η διαδικασία απλουστεύεται πάρα πολύ. Για κάθε περιουσιακό στοιχείο που αποκτά το τέκνο (ή και το εγγόνι) πρέπει να καλύπτει το «πόθεν έσχες». Δηλαδή να δικαιολογεί που βρήκε τα χρήματα για την απόκτηση του περιουσιακού στοιχείου. Από την 1η Οκτωβρίου που θα μηδενιστεί ο φόρος δωρεάς στα μετρητά (έως τότε θα είναι 10%) το μόνο που θα χρειάζεται είναι μια απλή δήλωση στη Δ.Ο.Υ η οποία θα είναι ανέξοδη. Σύντομα δε, θα γίνει και ηλεκτρονική. Ο γονιός θα «πιστώνει» χρήματα στο παιδί μέσω δωρεάς και το πρόβλημα θα λύνεται. (σ.σ βεβαίως ο γονιός θα πρέπει να είναι σε θέση να δικαιολογήσει το δικό του πόθεν έσχες. Δηλαδή, αν δώσει 30.000 ευρώ στο παιδί του θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει ότι αυτά τα 30.000 ευρώ έχουν προέλθει είτε από το εισόδημα είτε από πώληση περιουσιακών στοιχείων στο όνομα του γονιού)
Πόσα προβλήματα αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο;
- Το παιδί θα μπορεί να ζει στο δικό του σπίτι χωρίς να πρέπει να επιβαρύνεται με τα τεκμήρια αν δεν δηλώνει το ίδιο επαρκές εισόδημα. Αυτό που γνωρίζαμε όλοι (ότι οι γονείς βοηθούσαν το παιδί) μέχρι τώρα φορολογούνταν με 10% και από την 1η Οκτωβρίου θα είναι αφορολόγητο.
- Το παιδί θα μπορεί να αγοράζει το πρώτο του αυτοκίνητο χωρίς να κινδυνεύει να επιβαρυνθεί με το τεκμήριο απόκτησης (σ.σ επίσης με τη δωρεά θα μπορεί να καλύπτεται το τεκμήριο συντήρησης για κάποια χρόνια).
- Το παιδί θα μπορεί να αποκτήσει την προκαταβολή για την αγορά ακινήτου προκειμένου στη συνέχεια να απευθυνθεί σε μια τράπεζα για να πάρει ένα στεγαστικό δάνειο. Χωρίς ίδια συμμετοχή, οι τράπεζες δεν δίνουν σήμερα χρήματα.
Πηγή: fpress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου